0

З а първи път на местни избори ще се гласува и с машини. По същество това са едни от най-сложните по вид вотове. Причината е, че се гласува с между две, три и четири бюлетини. Съответно изборните протоколи също са до четири - един за кмет на община, отделен за кмет на район, за кмет на кметство и накрая този за Общински съвет. Последният е най-сложен, защото при гласуването за съветници има и преференции. Гражданите имат право да дадат вот за конкретен кандидат от партийната листа и така да я пренаредят. Това е честа практика при национални избори за Народно събрание и за Европейски парламент. На местно ниво това е още по-решаващо, защото там всеки глас може да преобърне резултата и да пренареди листата. 

Сумиране

Това бе и предизвикателството пред Централната избирателна комисия (ЦИК) – как да опрости така протоколите, че членовете на секциите да не правят множество грешки при попълването и как избирателите да могат да преценяват за кои избори да пуснат е-бюлетина.

ЦИК улесни колкото можа секциите. Резултатите от вота се установяват с ръчно броене на хартиените и на машинните бюлетини. Сумирането и прехвърлянето на всички данни от черновата върху беловата на протокола обаче създаваше проблеми. Сега секциите няма да събират броя на преференциите по партии. Няма да събират и гласовете от хартията и машината. Всичко това ще се прави в изчислителните центрове към Общинската избирателна комисия (ОИК). След като проверят всички числа в протоколите и засекат контролите, ОИК ще издава разписка със сумираните данни. Тази разписка ще се подписва от три групи лица – представители на самата секция, на ОИК и на експертите от изчислителния център. За членовете на секциите ще им бъде малко по-лесно, защото бюлетините са с различна ширина. Най-широки са тези за съветници, а най-тесни тези за кмет на кметство.

Данни

По същество самият протокол е разделен на две части. В първата се въвеждат общите данни – броят на получените бюлетини, колко са избирателите в списъците, колко от тях са гласували, колко са дописани под чертата, броят на недействителните бюлетини. Във втората част са резултатите от хартиените бюлетини, а след това в отделна таблица са тези от машината. Така те са обособени на отделни страници, за да не се създава объркване.

В методическите указания на ЦИК изрично е записано, че първо се броят хартиените бюлетини. Има и определена последователност. Членовете на секциите трябва да започнат с бюлетините за кмет на община, след това за кмет на район. Едва накрая е за общинарите. Същото се повтаря и при броенето на машинните бюлетини. Именно това е причината говорителят на ЦИК Росица Матева да призове членовете на секциите да четат внимателно инструкциите в указанията, да не бързат. Повечето грешки в протоколите се правят не заради това, че членовете на секциите са неграмотни или пък уморени от дългия ден, а заради бързане. Това се получава при прехвърлянето на данните от хвърчащи листчета върху черновата, а след това и върху беловата. Така накрая и контролите не излизат. Стига се до множество поправки в протоколите, при които дори не може да се различи крайният резултат.

Екран

В 70 секции в София ще се гласува с 4 бюлетини. В страната масово това ще става само с 2 или 3. Новото при гласуването с машини е как ще изглежда екранът на устройствата. След поставянето на смарткартата на първата страница ще се появят видовете избори. Гражданите ще могат да посочат за кой от тях да пуснат бюлетина. С отбелязването на едно малко квадратче ще се маркират всички видове избори, без да се налага избирателите да правят това едно по едно. Натиска се бутонът „Потвърждавам“. На екрана се появяват нашите предпочитания. Отново има бутон „Потвърждавам“. Ако сме размислили и искаме да гласуваме и за друг вид вот, натискаме „Връщане назад“ и повтаряме процедурата. Първата бюлетина, която се визуализира, е тази за общински съветници. На различните места тя е с различна дължина. Именно затова в някои общини е на две или три страници на екрана. Ако нашата партия или коалиция се намира на друга страница, трябва да прелистим. „Не подкрепям никого“ е най-накрая.

Преференции

Едва като сме маркирали името на формацията, за която искаме да гласуваме, ще се покажат и полетата за преференции за кандидатите. Те са в кръгчета. Тяхното попълване не е задължително. Избирателят прави това, ако си е харесал конкретно име от листата и иска то да се изкачи по-напред. За да отидем на другата бюлетина – тази за кмет на община, натискаме бутона „Следващ избор“. При нея квадратчето с номерата е по средата. Същата процедура се повтаря и при бюлетината за кмет на район или за кметство. На последната ще се появи бутонът „Преглед“. Когато го натиснем, ще се покажат всички наши предпочитания. Ще са изписани имената и на партията, и на кандидатите, които сме избрали. Ако сме се разколебали, имаме възможност за корекция чрез бутона „Промени избора“. Тогава обаче машината автоматично ни връща на първата бюлетина. Ако обаче сме сигурни в избора си, се натиска бутонът „Гласуване“. Избирателите трябва да знаят, че бюлетините ще се отпечатат една след друга, последователно и ще са свързани леко по средата. Бюлетините не трябва да се дърпат веднага, а да се изчака звуковият сигнал от машината. Ще трябва да се откъснат. Избирателят може да си свери данните, след това да ги сгъне и да ги подаде на член на секцията, за да им сложи по един печат на гърба. Ключът се крие в това гражданите да следват инструкциите на екрана на устройствата. Ако някой изпитва затруднение, член на секцията от 2 метра разстояние може да му съдейства и каже какви са следващите стъпки.