0

М илион и половина души клъвнаха само за няколко дни на фалшива дарителска кампания – повечето от тях със съчувствие, но мнозина и с големи суми.

Facebook

Над 10 000 споделяния в социалните мрежи предизвика апел за животоспасяваща операция на българчето Давид. Създателите на страницата показваха снимка на жена, гушнала детенце със замазана физиономия и с твърдение, че то е с диагноза булозна епидермолиза. Но докато хората разтваряха сърцата си, някои се усъмниха защо посочената дарителска сметка е френска. Така се стигна до разнищване на историята – болното дете се оказа румънче.

Белези

Един от първите реагирали е Павел Андреев. „Започнах да търся белезите, важните неща, които всеки дарител трябва да гледа. Първото нещо, което направих, е да прочета историята. Не ми звучеше автентично и не звучат по този начин историите, когато разказва майката. След това ми направи впечатление, че сметката, която беше поставена, е във Франция, а всъщност събираме пари за дете в България. Това беше отново червен флаг. Задължително, когато човек прави дарение за медицинска кампания, трябва да потърси медицинска документация - дали епикриза, дали друг вид документи, които са подписани, подпечатани от позната болница. В този случай медицинска документация липсваше“, разказа Андреев пред БНР.

Тактика

Според него измамниците разчитат на това, че като цяло хората са състрадателни и добри, а това притъпява тяхната бдителност. По негови наблюдения опитите за кражба с дарителски средства много са зачестили в последната година. Не е случайно и че организаторите на фалшивите дарителски кампании провокират добротата със снимки на деца, на които никое сърце не може да устои. Според Андреев благотворителността в медицинските кампании е „въпрос на въздействие чрез емоция“, но има и такива, които се възползват от това.

Проверка

Учредителят на фондация "Павел Андреев" подчертава, че най-важното нещо в една кампания е дарителите да търсят повече информация и медицинска документация и да не бързат с превода на средства. Дарението винаги е по-сигурно, когато е чрез фондация, а не по лична банкова сметка на нуждаещия се, защото във втория случай дарителите няма как да бъдат сигурни къде и за какво отиват преведените от тях средства.

Отговорност

"Измамните кампании, които виждаме тук, в другите държави, на които искаме да приличаме, също са се случвали. Това е необходимото зло, за да може обществото да узрее и да започне да използва фондациите и сдруженията за своята благотворителност. Когато дарителят пусне своето дарение във фондация, тази фондация, тя е регулирана от българското законодателство, регулирана е от други законодателства, които са наднационални. Там, когато пуснеш едни пари, ти можеш да потърсиш отговорност", убеден е Андреев.

Въпреки всичко Андреев призова дарителите да не спират да помагат покрай зачестилите опити за измама. „Дарителят е единственият начин огромен брой хора да удължат своя живот и да осъществят своето лечение“, припомня той.