0

И сторията с фатално простреляния 18-годишен Светльо Младенов, заподозрян за серия грабежи, повдигна много въпроси през изминалата седмица. Ситуацията коментира Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

СТРАШЕН ЕКШЪН: Гръмнаха маскиран младеж, опитал да влезе в столичен бизнес център

СЛЕД ПРЕСТРЕЛКАТА: Родителите на застреляния 18-годишен от полицай ще заведат дело

"Преценяваме ситуацията по съобщените досега факти по случая и на базата на това можем да предположим, че е на лице флагрантно нарушение на закона. По специално на чл. 87 от Закона за МВР, който допуска изплозване на оръжие само когато това е абсолютно необходимо. И освен това налага полицейските органи да направят всичко възможно да запазят живота на лицето срещу тях", заяви Кънев. 

След нападение над момичета: Полицаи застреляха заподозрян

"Слушах упражнения на Главния секретар на МВР по въпроса за абсолютната необходимост, които са изцяло некомпетентни за мен. Той каза, че условието за абсолютна необходимост е изпълнено когато полицейския е предупредил и произвел предупредителен изстрел. Но това е изискване на закона, а допълнение към него е абсолютната необходимост. Има редица фактори, които служителят трябва да прецени", заяви Красимир Кънев. 

Председателят на Българския хелзинкски комитет коментира, че факторите, за които става дума когато се коментира абсолютната необходимост са - характера на извършеното престъпление, представлява ли лицето актуална опасност за някого, какъв вид оръжие трябва да бъде използвано, къде да бъде насочено то. Нито един от тези фактори не изглежда да е бил адекватно преценен в тази ситуация. 

"Отговорът на българската държава в тази ситуация не може да бъде друг, освен наказателно обвинение срещу полицейския служител и присъда, която да отчита тежестта на причиненото увреждане. Ние говорим за загуба на живот на един 18-годишен младеж", заяви председателят на БХК.

От друга страна относно правата на жертвите на грабеж Кънев добави: "Правата им трябва да бъдат по адекватен начин застъпени в в хода на наказателното производство. Това е предвидено в българското законодателство - когато лицата, които са извършили грабежи бъдат заловени и предадени на съд, жертвите имат право да стъпят в това производство и да участват в него."