0

В тайници на коли, в колани, опънати около кръста, в чанти, джобове на якета и в сутиени митничари откриват контрабандно злато на границата.

Имало е случаи, при които контрабандистите били толкова изобретателни, че за да се стигне до ключалката на тайника, е трябвало да се разглоби половината автомобил. Това разказаха пред „Телеграф“ от Агенция „Митници“.

Някои нарушители пък изобщо не крият лъскавите накити, а направо се кичат с тях с идеята да минат пред митничарите като лични бижута. Един такъв интересен случай през тази година е от ГКПП Калотина. Нашенка, пътуваща с автобус от България за Германия, била накичена буквално като коледна елха с лъскави бижута. Тя заявила на митничарите, че носи само подаръци за сватба. При проверка багажът й се оказал чист. Но при личен преглед на жената служителите установили, че тя е накичена с над 700 грама златни накити на стойност повече от 58 600 лева. Вратът на жената се превивал под тежестта на 3 златни огърлици с общо тегло от близо половин кило. На двете си ръце носела пет гривни, тежащи 230 грама, всички от чисто злато. Най-тежката огърлица била над 220 грама, оценена при експертизата за близо 18 000 лева. Най-тежката гривна тежала повече от 160 грама, а стойността й била над 13 000 лева.

Поток

Основният поток контрабандно злато идва от Турция, която е голям производител и пазар с традиции. Точно затова митница „Бургас“, към която са контролно-пропускателните пунктове на турската граница Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново, е шампион по заловени благородни метали. Първенец по заловени злато и сребро е ГКПП Капитан Андреево.

От Турция към България и други европейски държави се пренасят готови изделия или инвестиционно злато, а в обратната посока обичайно се носят слитъци или благородни метали за претопяване.

Обичайно разкритите случаи включват количества от десетки и стотици артикули с общо тегло от над половин килограм до десетки килограми. Преносителите в последно време са предимно български граждани, румънци и турски граждани, както мъже, така и жени. В някои случаи става дума за екипажи на превозни средства - шофьори или стюарди. Все по-често преносителите са пътници в автобуси. Някои от тях признават, че им е заплатено или са помолени да пренесат един-два пакета.

Често пъти нарушителите използват дрехите, ръчния си багаж или прилепят пакетите за тялото си. Нерядко се използват и тайници в кухини на превозни средства, а в годините са откривани и специални тайници в леки автомобили, оборудвани като сейф и заключени със специален заключващ механизъм. При тях се изисква да се разглоби буквално половината автомобил, за да се достигне до ключалката и да се открие тайникът.

Анализ

По-рисков е потокът от „шопинг туристите“, тъй като именно с него пътуват и куфарните търговци. Целта на митническите служители е да отсеят измежду редовите пътници онези, които умишлено нарушават разпоредбите и пренасят по-големи от позволените количества. Митничарите ги селектират по така наречения „анализ на риска“. Това е съвкупност от различни показатели, които в крайна сметка водят до проверката на един човек или превозно средство. Прави се анализ на пътуванията, на наличието на предишни нарушения, на превозните средства, дестинации и не на последно място на поведението на пътниците.

Отчет

През първите пет месеца на тази година митничарите са хванали по границите злато и сребро за около 2 млн. лв. Пипнати са 18 килограма злато и златни изделия. Това е близо двойно повече спрямо същия период на миналата година. При сребърните изделия ръстът е още по-голям. Задържани са над 51 килограма, което е почти два пъти повече спрямо цялото първо полугодие на 2023-а.

Подобрените резултати през тази година идват, след като през миналата година се отчита спад. През 2023-а митничарите са установили недекларирани благородни метали – злато и сребро и изделия от тях, с общо тегло 162,7 кг, което е с близо 30% по-малко спрямо предходната година, когато са пипнати близо 230 кг. Спадът се дължи изцяло на златните изделия, които през 2023 г. са 33,6 кг, а задържаното сребро бележи ръст от 35%, със 125,1 кг спрямо 92,1 кг през 2022 г.

Внасяме безмитно покупки до Е300

Хората, които идват от Турция, трябва да се съобразят с лимитите за безмитен внос на стоки. Ако пътуват със сухопътен транспорт и са пазарували на стойност над 300 евро на пътник, следва да се обърнат към митнически служител.

Когато се декларират златни и сребърни изделия или каквито и да е други стоки, трябва да е ясен преносителят им и кой от пътниците какво декларира, особено когато стоките се пренасят общо – в една чанта, в един пакет, както често се случва, когато пътуват семейства. Общото количество може да надминава лимитите за безмитен внос, но поделено между всички пътници, да влиза в ограниченията. Процесът на поделяне обаче не се подразбира и не става автоматично. Задължение на пътниците е изначално да обявят и посочат своите части от общото. За стоки до 1000 евро и с тегло до 1 тон има облекчен вариант за деклариране и заплащане на дължимите данъци. Ако бъде подложен на проверка пътник с по-голямо количество златни бижута, които не са нови и са си негови, той трябва да представи документи за своята собственост. Това може да бъде сертификат, гаранционна карта или друго.

Изделията подлежат на митнически контрол

От месец октомври 2023 г. са в сила промени в националното законодателство. Изделията от злато и сребро (бижута) са извадени в обхвата на Валутния закон и валутното законодателство. Те се третират като стоки и контролът им се осъществява по реда на Закона за митниците и европейски регламент. Затова при пренасянето им не се изисква попълване на декларация за паричните средства. Те подлежат на митнически контрол и деклариране.

При преноса на бижута от благородни метали от физически лица се прилагат паричните прагове за стоки с нетърговски характер, различни от стоките, за които се прилагат количествени прагове - те са в размер до 300 евро или равностойността им в български левове за пътници, пресичащи сухопътни граници, и до 430 евро или равностойността им в български левове за морски и въздушни пътници.