0

С амо 7 деца престъпници изтърпяват присъди и наказания в Поправителния дом във Враца, коййто преди няколко години беше преместен от Бойчиновци. Това показа проверка на „Телеграф“ на място след серията случаи на жестока агресия от страна на малолетни и непълнолетни в последните месеци.

„Пет са осъдени, един е обвиняем, а един е подсъдим“, заяви пред екипа ни Илия Ценов, началник сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ в затвора във Враца с прилежащ поправителен дом за непълнолетни. Едно от осъдените деца е Тунджай, който преди години по особено жесток начин уби 13-годишната Диана от с. Скобелево.

Агресия

Въпреки нарастващата агресия от страна на непълнолетните затворът се оказва крайната мярка, която идва, след като всички други бъдат приложени. Според началника поправителният дом върши своята задача, а именно да превъзпитава и да дава втори шанс на извършителите. „Средата тук не допуска негативно влияние на каквито и да било обстоятелства, защото има високо ниво на контрол“, обясни Ценов. По думите му се залага на ограмотяване, възпитание, създаване на умение да мислят, да овладяват гнева, като също така младите изучават религия и се включват в клубове по интереси. Броят на задържаните варира между 5 и 30 души, като той непрекъснато се променя през годината. Стана ясно, че при навършване на 18-годишна възраст лицата се преместват в затвора или общежитие от открит тип при общ режим, където изтърпяват остатъка от присъдата си. Ценов разказа, че те са между 5 месеца и 7,5 години.

Престъпления

Децата влизат зад решетките най-често за следните престъпления – грабежи, убийства, а в по-редки случаи за кражби, противозаконни отнемания, разпространение на наркотици. Директорът на училището към дома Сашка Панайотова обясни, че най-често децата извършват престъпления под въздействието на алкохол или наркотици. След като бъдат първоначално задържани, ги пускат под надзор на Детска педагогическа стая или родител, което според нея води до чувство за безнаказаност у тях. Панайотова допълни, че обикновено следващата им проява прераства в грабеж, а при някои стига чак до убийство. По думите й има момчета, които до пълнолетие се връщат повторно в дома. „Някои се връщат, защото, излизайки навън, попадат в неблагоприятна среда. На някои семействата са такива, че родителите им са по затворите и неминуемо те пак се връщат при нас“, коментира тя.

Истории

„Телеграф“ се срещна с три момчета. Кольо и Марин са там за кражби, а Тунджай е осъден на 7 години затвор за жестоко убийство, което смрази България преди четири години. Тогава той е само на 14 години, а жертвата му е година по-малко. Той пробожда детето 3 пъти с нож само защото не му дава запалка. „Убих малко момиче, но бях дрогиран“, каза Тунджай. Призна, че като излезе на свобода, ще отиде в чужбина, защото се страхува от това как ще бъде приет в обществото заради убийството.

Кольо пък попада зад решетките преди година. „Бях закъсал. Крадях с още един човек из Пловдив“, разказа 15-годишното момче. Той обирал хората, защото искал да си купи колело, телефон и дрехи, за които нямал пари. Призна, че когато излезе, иска да си оправи живота и с братята му да работи. Възприема дома като място за поправка, а не като затвор и според него е успял да се промени в добра посока. За една година Кольо се е научил да чете и пише. „Плановете ми са да изляза, да се оправя, да си купя къща или да заживея на квартира. Не искам да живея при тях. Имам 5 братя и 1 сестра, но ако броя и останалите, сме над 12 души. Мисля и да започна да уча“, сподели той.

Пари

Мирослав е в дома също за кражби. „Крадяхме пари и техника. Аз се подведох по компанията“, каза той. За разлика от Кольо за него мястото е затвор, а не поправителен дом. „Най-много ми липсват родителите. Не ми се сърдят за случилото се“, сподели той. За него проблем е, че хората, които го познават, няма да го гледат с добро око заради миналото му. Мирослав е категоричен, че когато излезе оттам, ще бъде нов човек и ще бяга от престъпни групи.

Не четат писмата им

Писмената кореспонденция на лишените от свобода не се чете. В това увериха от управата на поправителния дом. По думите им изтърпяващите наказание могат да сигнализират институции, като освен това те са предоставили списък на някои от тях - ДАЗД, прокуратура и др. На разположение е и телефон, който работи с фонокарта. Достъпът до него е по всяко време. Наред с това налице е футболно игрище, фитнес, тенис на маса.

Бягствата от затвора – изолирани случаи

Има изолирани случаи на бягства. Последното беше преди години, заяви началникът на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ в затвора във Враца с прилежащ поправителен дом Илия Ценов. „Имахме преди няколко години една необмислена проява на трима непълнолетни. Те успяха да избягат без ясна причина и цел“, разказа той и подчерта, че няколко часа по-късно бегълците са били задържани и върнати. Това дало повод на ръководството да засили още повече мерките за сигурност, за да не се стига до подобни случаи. „Всяко едно бягство от място за лишаване от свобода води до нова осъдителна присъда“, заяви Ценов.