0

12 районни управления са превърнати в полицейски участъци, 14 участъка са закрити, но са открити и два нови, след началото на реформата в Министерството на вътрешните работи (МВР). Това става ясно от отговор на министерството на поставени по темата въпроси от БТА.

В началото на май ръководството на МВР представи резултатите от математически модел за анализ на ефективността при използването на служителите с полицейски правомощия в областните дирекции (ОД) на МВР. Тогава министър Бойко Рашков коментира, че най-важно е да се оптимизират така структурите, че да станат по-гъвкави, по-съобразени с условията и обстоятелствата, в които се работи.

Към момента преструктурираните Районни управление (РУ) в Участъци, по предложение на съответните ръководители на областните дирекции са: РУ-Роман към ОДМВР-Враца; РУ-Стражица и РУ-Полски Тръмбеш към ОДМВР-Велико Търново; РУ-Албена и РУ-Шабла към ОДМВР-Добрич; РУ-Джебел към ОДМВР-Кърджали; РУ-Вършец към ОДМВР-Монтана; РУ-Белене, РУ-Пордим и РУ-Гулянци към ОДМВР-Плевен; РУ-Лозница към ОДМВР-Разград и РУ-Годеч към ОДМВР-София.

От МВР обясняват, че преструктурирането на РУ в участъци по никакъв начин не засяга осъществяването на предоставяните до момента административни услуги към гражданите. „Това означава, че независимо от структурата – Районно управление или Участък, всички административни дейности, изпълнявани и до момента – издаване на лични документи, КОС и т.н., остават да се извършват по места“, допълват от ведомството.

Реформата в МВР включва и закриването на полицейски участъци. До момента, по предложение на ръководителите на ОД, са закрити 14 полицейски участъка към РУ, като са открити и два нови.

Врати са хлопнали: Участък-Ресен към РУ-Велико Търново и Участък-Лясковец към РУ-Горна Оряховица на ОДМВР-Велико Търново; Участък-Добринище към РУ-Банско на ОДМВР-Благоевград; Участък-Долно Езерово към Второ РУ-Бургас и Участък-Несебър към РУ-Несебър на ОДМВР-Бургас; Участък-Ветрино към РУ-Провадия на ОДМВР-Варна; Участък-Топола към РУ-Каварна на ОДМВР-Добрич; Участък-Кочериново към РУ-Рила на ОДМВР-Кюстендил; Участък-Сопот към ОДМВР-Пловдив; Участък-Средна Кула и Участък- кв. „Чародейка“ на ОДМВР-Русе; Участък-Устово към РУ-Смолян на ОДМВР-Смолян; Участък-Копривщица към РУ-Пирдоп на ОДМВР-София; Участък-Братя Даскалови към РУ-Чирпан на ОДМВР-Стара Загора.

Откриват се два полицейски участъка - Участък-Розино към РУ-Карлово на ОДМВР-Пловдив и Участък-Дружба към Първо РУ-Русе на ОДМВР-Русе.

В резултат на промените, към момента, не са прехвърляни и преназначавани служители от едни места на други, съобщават от МВР. От там допълват още, че след преструктурирането щатните бройки са пренасочени от ръководни длъжности към изпълнителски длъжности по охрана на обществения ред и противодействие на престъпността.

По повод процеса по освобождаване на служители на МВР, които са придобили и упражнили право на пенсиониране, от министерството заявяват, че към 13 май са освободени 1588 служители. От там допълват още, че след достигане на съответната възраст, за служителите назначени по Кодекса за социално осигуряване се пристъпва поетапно към процедура за освобождаване, която разглежда въпроси, свързани с щатното и кадровото обезпечаване на структурите на МВР.

От министерството заявяват, че реформите нямат краен срок. „Това е продължителен и постоянен процес, оптимизирането на работните процеси в структурите е задължение на техните ръководители и част от управлението на човешките ресурси“, се казва в отговора на МВР до БТА.