0

В секи трети подаден глас на изборите на 2 април е с преференция. Това показва справка на „Телеграф“ в данните на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Бюлетините с отбелязан личен вот за даден кандидат са 892 300. Това се равнява на малко над 33% от гласувалите на парламентарните избори. Тогава до урните отидоха малко над 2,683 млн. души.

От списъка, публикуван на сайта на ЦИК за разпределението на предпочитанията по райони и по партии, става ясно, че най-много преференции е получила листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в 23-ти МИР в столицата – 39 685. На второ място се нарежда тази на ГЕРБ-СДС във Варна с 30 973. Трети в класацията попадат отново ГЕРБ-СДС, но с листата си в Благоевград. Там техните кандидати са успели да спечелят личното доверие на 29 416 избиратели. 

Активност

Най-активни откъм отбелязване на преференции се оказват гражданите във Варна. Там общият брой на личните предпочитания за определени партийни лице от всички листи в областта са 74 123. С около 2000 по-малко са в 23 МИР-ти в София – малко над 72 000. В топ 3 са и избирателите в Благоевград, където преференциалните гласове са около 64 000.

От методиката на ЦИК, по която се изчислява изборният резултат, става ясно, че на политическите формации са им били нужни по 9694 гласа, за да вкарат депутат в Народното събрание (НС). Картината по райони на „цената“ за един мандат е малко по-различна. Най-лесно е да се прекрачи прагът на парламента от Видин, а най-трудно от Кърджали. Причината за това се крие в активността. Квотата за Видин е 6794, а за Кърджали е двойно – 13 187 гласа. Повече гласове са били нужни и за Монтана – малко над 11 300. На другия полюс е Сливен. За да бъде даден кандидат избран за депутат от областта, са трябвали поне 7240 гласа. В трите района в София мизата е между 8900 и 9800. За Пловдив квотата да се прекрачи парламентът е съответно малко над 8600. 

Превъртане

Сложната система на изчисляване с т.нар. най-голям остатък позволява партиите да се сдобият с допълнителни мандати в даден район, където са например чак трета-четвърта или пета сила. Причината – общите мандати се разпределят на национално ниво, а едва след това по области. Така остават места, за които партиите нямат нужните гласове за цял мандат. Той се дава на онази партия, която има най-голям остатък до цялото число. Най-много пъти излишен мандат е бил прехвърлян в Кърджали - 5. Първоначално петият мандат в областта отива при ГЕРБ-СДС, след това е даден на ПП-ДБ. Впоследствие се озовава в ръцете на „Възраждане“, а накрая отива при ИТН. В Кърджали партията на Слави Трифонов се нареди на шесто място и спечели 644 гласа. 

Кои са първенците

Кирил Петков, Славена Точева и Бойко Борисов са с най-много преференции на последните избори.
Съпредседателят на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков получи 11 728 преференции като водач на листата на коалицията в 23-ти МИР - София.

За бившата хостеса Славена Точева от ГЕРБ-СДС с преференции гласуваха 10 155 граждани във Варна. Това не е първият път, в който Точева бележи рекорди по преференции, отбеляза БТА. 

Бившата хостеса Славена Точева от ГЕРБ е шампионка по преференции във Варна. Лидерът на коалицията Бойко Борисов, водач на листата в 25-и МИР - София, получи подкрепа от 9504 граждани. Като водач в Пловдив-град той взе 8617 преференции. Седмият в листата на коалицията ПП-ДБ, издателят Манол Пейков, излезе на второ място след края на изборния ден, след като спечели 5075 гласа от преференциалния вот в Пловдив.

В 25-и МИР за водача на листата на ПП-ДБ Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, преференциално гласуваха 9175 души.

Божидар Божанов, който е под номер 109 от листата на ПП-ДБ в 23-ти МИР - София, има 8562 преференциални гласа.

Водачът на листата на ПП-ДБ в 24-ти МИР - София и съпредседател в коалицията Христо Иванов взе 7827 преференции.
В Хасково най-много преференциални гласове от ГЕРБ-СДС – 6734 получи Георги Станков, по-известен като Пъската.