0

- Комисар Димитров, как започнахте работа по педофилската мрежа, разбита преди няколко дни?

Работата започна няколко седмици преди реализацията. Чрез специализиран софтуер, който ни е предоставен от нашите партньори от ФБР, Интерпол и Европол, установихме кои IP адреси гледат и свалят детска порнография в България. Ние отдавна ползваме този софтуер, той е създаден и с наше участие. Почти всеки ден ни показва, че няколкостотин IP адреса свалят порнографско съдържание.

- Колко няколкостотин?

- Около 300-400 на ден свалят детска порнография. Използват различни peer-to-peer мрежи. Зад тези адреси се крият обикновено еднакъв набор педофили. Но може и да са над 1000. Ние опитваме да приоритизираме, като гледаме онези, които най-често свалят детска порнография. Става въпрос за снимки и видеофайлове. В случая с разбитата мрежа направихме нещо като топ 12 на българските IP адреси. Виждам, че се чудите, защото задържани бяха 13 души. Просто един компютър ползваха двама души.

- Какво е характерно за тази група, какви снимки и видеа разменяха?

Те свалят и споделят съдържание с брутално насилие над деца. На тях се виждат как голи възрастни хора експлоатират, ако мога да се изразя така, деца. Най-малкото беше на няколко месеца, другите на около 12-13 г. По-голямата част са момичета, но една специфична част от българските педофили сваля и споделя и съдържание с момченца. За тях има термин – boylovers (обичащи момчета). Имаше видеа как децата плачат, израженията им са изкривени от болка. Не искам да продължавам, защото е отвращаващо.

- Виждали сте много подобни клипове и снимки в качеството си на шеф на „Киберпрестъпност“. Но в този случай какво ви потресе?

Насилието над децата. Няма как човек да остане безучастен. Някъде са по две деца с трима възрастни, с двама възрастни. До момента не сме установили български жертви. Специално за тези клипове жертвите са от бившите руски републики и Азия.

- Когато влизахте, за да задържате педофилите, как реагираха те?

- Всички до един се притесниха, като ни видяха. Като им обяснихме за какво сме дошли и какво търсим, голяма част от тях казаха, че свалят много неща. Но като защитна теза обясниха, че сред файловете можело да има и такива с педофилско съдържание, но те не се интересували, виждате ли. Един обаче си призна.

- Кой си призна?

- Електротехник е по професия. А пилотът потвърди само че има такива файлове на компютъра и телефона.

- Женен ли е пилотът и има ли друга сексуална ориентация?

- Не е женен, няма друга сексуална ориентация, но му харесвали такива снимки и видеа. Полицията и докторите още спорим дали тези хора са болни, или са престъпници.

- Някой от 13-те арестувани има ли криминални прояви?

- Да, двама имаха – за кражби, но в миналото.

- Казахте, че на един адрес сте арестували двама души. Какви са те?

- Братя. И двамата гледат детско порно. Около 40-годишни са. Не са семейни. Знам, че ще ме попитате, затова ще ви отговоря предварително – половината от задържаните са семейни, някои са с деца.

- Как реагираха семейните с децата, които харесват да гледат извращения с чужди деца?

- За тях предполагам, че е нещо нормално, но се притесниха, като им иззехме телефоните и компютрите. За тях това е ежедневният им живот. Свалят, пазят, гледат. Питали сме ги защо го правят, мълчат. Явно са привлечени от подобни материали. Интересното е, че този тип хора искат винаги следващото видео или клип да е нещо уникално - различно място, нови деца, нови сцени, нови ситуации.

- Отвратително е това, комисар Димитров!

- Да, но за нормални хора като нас.

- Жените им как реагираха?

- На някои жените бяха там, на други – майките. Всички мълчаха притеснени, после се вайкаха. Имаше и такива, които опитваха да ги оневинят. Казваха „Моите синове нямат това, което търсите“.

- Освен пилота, има ли други от задържаните с по-престижни професии?

- Имаше двама IT специалисти, друг пък държи магазин за спортни стоки. Арестувахме мотокарист, автомонтьор, електротехник. Нищо чудно някой от нас да се е возил в самолета на този от гражданската авиация. Просто те вози педофил в самолета.

- Това не ме успокоява много.

- Функционален човек - дали ще те вози със самолета, дали ще ти поправи компютъра или ще ти продаде маратонки, просто се вълнува от порнографски педофилски материали. В някои държави има смъртно наказание, в други десетки години. В България наказанието е от 1 до 6 г. затвор за притежание и разпространение. Но тъй като голяма част от тях нямат криминални прояви, не са били съдени. Имат постоянна работа и адрес, някои сключват и споразумения с прокуратурата. Много малко от тях реално лежат в затвора.

- Има ли ефективно осъдени педофили у нас, които реално лежат в затвора?

- Има да, но са рядкост. Може би от един до трима годишно и лежат по година-две. Ако обаче има и други осъждания, може да стигнат до 5 г. Повечето обаче са с пробация, глоби, условни присъди.

- Има ли хора от 13-те задържани, които са се познавали?

- Не, само братята. Свързва ги това, че ползваха еднакви мрежи и имат еднакви наклонности. Има специализирани педофилски форуми, които са сборища на подобни хора. Преди 3-4 г. заедно с колегите от ФБР, Европол и австралийската киберполиция направихме операция. Ние затворихме един от най-големите педофилски форуми в света – с над 70 000 активни педофили членове. Сървърът беше в България, а администратор му беше тайландски гражданин. Там можеше да си поръчаш срещу заплащане видео на живо и да гледаш как възрастен мъж изпълнява желанията ти с различни деца. Отвратително. Лошото е, че ми се налага да гледам подобни материали. Това е много травмиращо и за нас като полицаи.

- Как махате това от главата си?

- Не го махаш. Такива сцени се помнят за цял живот. Преди, като работех в районно, колко застреляни и разложени трупове съм виждал. Това няма как да се изтрие. Но е работа, може би съм претръпнал. За мен е нормално да арестувам киберпрестъпници, педофили. Преди тези 13 души от мрежата, сме задържали лекари, бизнесмени, дори обществени личности.

- Как успявате да си успокоите психиката?

Пробваш. Разчиташ на почивка и семейството си. Ходим на походи, играем компютърни игри с децата, гледаме да релаксираме през уикендите.

- Какво да правим, за да не стават децата ни жертва на педофили в интернет?

- Не са редки случаите, когато идват майка и баща с 12-13-годишната си дъщеря и казват, че е била в контакт с педофил. Близо десет месеца я е карал да прави отвратителни неща пред камера, да пуска видео на живо.

- Тези случаи зачестяват ли?

- Определено да, и то най-вече е свързано с ранната сексуализация при децата. Всички са с телефони в ръцете. Снимат видеа с по-леко облекло, показват се колко са модерни и отворени. Не можеш да им вземеш телефона, но би подействал разговор и близост с детето. Трябва да знаете какво правят децата, но не и твърде близо, защото всеки има нужда от лично пространство.

- Тихи престъпници ли са педофилите?

- Да. Много рядко някой се опитва да оказва съпротива или да бяга. Случвало се е да опитват да трият съдържание или да скрият някоя флашка, но не успяват.

- Преди няколко дни в „Телеграф“ публикувахме тема за хакерските групи, които атакуват държавата и бизнеса. Кои са повече според вас – тези с политически мотиви като проруската Killnet или другите, които изнудват компании за откупи?

- Много повече са групите, които търсят финансовата облага. Доста сигнали имаме. Ако говорим за криптолокери, сумите, които искат, за да разблокират информацията на дадената фирма, е от 10-20 000 до 100-120 000 лв. в биткоини.

- Хората научиха ли се да подават сигнали при вас, или предпочитат да скрият и сами да се оправят, плащайки искания откуп?

- Това е проблем, но по-голямата част от компаниите се жалват. И една от причините е, че им взимат документи, които после ще им трябват пред НАП или друга държавна институция. Те са длъжни да ни информират и искат документ, с който да докажат удара и да оправдаят липсата на определени счетоводни документи.

- Сега покрай наближаващите коледни и новогодишни празници ще се засилят ли точенето на сметки и фишинг?

- Да, ще се засилят най-вече измамите при пазаруване. Обикновено след черните петъци и коледното набавяне на подаръци сигналите при нас заваляват десетина дни по-късно. Дотогава чакат да им се достави стоката, за която са платили.

- По колко пари обикновено жилят измамниците при Черния петък?

- По около 1000 лв. Средно, след като човек си предостави данните от банковата карта. Като пример мога да ви дам - човек си е поръчал обувки за 400 лв. от хубав сайт. Видял е намаление, поръчал е, а после сайтът е изчезнал. Това дори не са хакери, а обикновени измамници, които обаче, след като се сдобият с личните ви данни, източват картата. Както вече казахме, след Черния петък идва черният понеделник, но ние му казваме – ударната вълна. Тя идва както ви казах десетина дни след Черния петък и коледното намаление. Искам да предупредя хората да внимават много и когато запазват почивка или наемат вила за празниците у нас и в чужбина. Има доста случаи, в които отиват на място и къщата е пълна с хора. Оказа се, че е дадена под наем на 300 човека. Основният ни проблем е с безплатните платформи за стоки втора употреба.

-  Защо?

- Почти всеки ден имаме хора, които си продават нещо, на вайбър или уотсъп се свързва с тях измамник, който се представя за потенциален купувач. Обикновено са жени с български или руски имена. Казват им, че живеят отскоро у нас и предлагат да използват нова платформа за бързо разплащане. Изпращат им линк с фишинг адрес и там продавачите си предоставят данните от банковата карта, без да подозират нищо. После с тях измамниците си прехвърлят пари в свои сметки, които може да са банково разплащане. Например да си погасяват сметки дори за ток и вода. Но най-голям проблем ни остават сменените IBAN.

- Има ли много сигнали?

Миналата седмица имахме фирма, която загуби 6 000 000 лв. от сменен IBAN. Това са нигерийски престъпни банди, които с фишинг имейл влизат в пощенската кутия на дадена фирма. Българската фирма го отваря и след това се сменят номерата на банковите сметки за разплащане. Обикновено на всеки три дни имаме такава компания. По няколко пъти в годината има удари за по 3 милиона, 5 милиона, а сега и 6. Тези групи са базирани в Нигерия, но имат пипала навсякъде, дори в България. Един от тарторите Рамон Абас с прякор Хъшпъпи беше арестуван от ФБР в Дубай. Почти всеки ден си пускаше снимки в Инстаграм от частни самолети, луксозни курорти, скъпи лимузини. С една дума играеше го инфлуенсър.

Това е той

Роден е на 3 юни 1978 г. в град Генерал Тошево

Завършил е бакалавър в Академията на МВР със специалност „Противодействие на престъпността“ и магистър в УНИБИТ със специалност „Информационни технологии“

Постъпил на работа в МВР през 2003 г като инспектор в група „Тежки престъпления“ на сектор Криминална полиция в 4-то РПУ в София

От лятото на 2009 г. е инспектор в сектор „Кибератаки“ при отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП

На 8 септември 2020 г. е назначен за комисар, длъжност началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП