0

В ърлуващата пандемия и новият вариант Омикрон приземяват стотици самолети, а цели дестинации буквално падат като круши от разписанията на авиокомпаниите.

Тенденцията е валидна за цяла Европа и не подминава летище София в момент, в който то бе започнало бавно да възстановява поне частично рязко изгубения през 2020 г. пътникопоток. На летището от края на декември не спират да валят анулации на пристигащи от Западна Европа полети, което автоматично води до анулиране и на връщащия полет.

Отменят се полети както за няколко дни по-късно, така и за 2-3 месеца напред, когато от разписанието се свалят цели дестинации, разказаха за „Телеграф“ от летището. Сред авиокомпаниите, които режат полети, са най-вече т.нар. нискотарифни превозвачи като Уизеър и Райънеър, така и традиционните национални превозвачи като Луфтханза и България Еър. Сред отпадналите и рязко намалените дестинации са Будапеща, Родос, Санторини, Солун, Болоня и Братислава. Общо от началото на годината на летището са получени 3900 заявки за отмяна на полети от и до София.

Причините за анулиранията са две. На първо място това са притесненията на пътуващите във връзка на все по-бързо разпространяващия се нов щам Омикрон повсеместно в Европа. На второ, но не и по значимост място е фактът, че от 7 януари със заповед на министъра на здравеопазването у нас бе въведен ред за приемане на пристигащи от чужбина според цвета на страната съобразно степента на заболеваемост. По тази причина оттогава насам пристигащите от страни в червена зона са длъжни да представят на летището и пресен PCR тест (до 48 ч.), дори и да са с пълен цикъл на ваксинация или дори и бустерна доза.

„Изискването за представяне на тест мигновено се отразява на желанието на чужденците да посещават страната, тъй като те са планирали това пътуване и заради факта, че у нас могат да влязат само с представяне на зелен сертификат“, обясни за „Телеграф“ Росен Бъчваров от ръководството на аерогарата. „Всяка авиокомпания активно следи натовареността на полетите и на фона на настоящите цени на горивата и общата инфлация никой не иска да лети на загуба. Това води до резки анулации понякога съвсем скоро преди осъществяването на полета“, допълни Бъчваров. Характерна е и обратната тенденция - за рязко увеличаване на търсенето в момента, в който мерки и ограничения биват отменяни. Така например търсенето на билети до Великобритания силно се повиши, след като миналата седмица страната обяви, че готви разхлабване на режима на тестове и карантини.

Летище София все пак остава сред малко засегнатите от Омикрон като абсолютен брой отменени дестинации през последния месец. Летище Виена например губи 12 маршрута само от анулации на Уизеър. Ларнака губи 8, а Варшава - 7.

Секторът все още е далеч от нивата от 2019 г.

Авиационният сектор у нас бавно настига нивата от предпандемичната 2019 г., сочат данните на летище София и Асоциацията на българските авиокомпании (АБА). През 2021 г. столичното летище е обслужило 3,3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г., когато пътниците са били над 7 милиона и сто хиляди. Очакванията за бавно възстановяване остават валидни и през 2022 г. не се очаква бройката от 2019 г. да бъде достигната. Сходни са очакванията и на авиокомпаниите. „Оптимизмът ни стига дотам да очакваме през 2022 г. да достигнем 65, може би 70%, от пътникопотока и броя полети от 2019 г.“, каза за „Телеграф“ Светослав Станулов, председател на АБА.

Задават се редовни полети до Сейшели и Малдиви

Летище София е в напреднали преговори с големи авиокомпании за откриване на редовни линии към две от най-търсените екзотични островни дестинации - Сейшели и Малдиви в Индийския океан. Преговорите все още не са се увенчали с успех и затова от летището предпочитат да оставят обявяването на новите дестинации да се случи по решение на авиокомпаниите, които ще ги покриват. Новината идва на фона на осъществения в петък първи чартърен полет от София до Сейшелските острови. Той е поет от България Еър със самолет Ербъс А320, но не е директен, а включва междинно кацане за презареждане в Джибути.

Хаосът в правилата за пътуване остава

Въпреки призивите на редица световни организации за уеднаквяване на мерките срещу COVID-19 и отваряне на границите на държавите хаосът при туристическите пътувания остава факт на фона на рекордните нива на заболели в световен мащаб. Ако ви предстои пътуване през февруари, трябва да знаете, че в повечето държави от ЕС от утре валидността на сертификатите за ваксинация се намалява под 9 месеца. В Австрия пък започва задължителна ваксинация от началото на февруари, като от 15 март неваксинираните ще подлежат на глоба между 600 и 3600 евро. От началото на февруари пък всички ограничителни мерки в Дания се премахват, но на границата все пак ще се изискват тестове от неваксинираните пристигащи. В Италия пък от днес влизането в хранителни магазини, аптеки, бензиностанции и други места за стоки от първа необходимост, както и в банки и офиси за обществени услуги ще е възможно за неваксинираните и непреболедувалите само с отрицателен тест (PCR, направен до 72 часа, и антигенен - до 48 часа).