0

С мазут за 5 денонощия разполагат топлофикациите в София и Пловдив в случай на спиране на доставките на синьо гориво от Русия заради войната в Украйна. Това отговориха от дружествата в отговор на запитване на „Телеграф“.

Топлоцентралите са задължени да поддържат резерв от алтернативно гориво, в количества, с които да осигури работата, включително и за собствени нужди в продължение на не по-малко от 5 денонощия. От столичното дружество обявиха, че са направили проверка на оборудването за работа с резервно гориво преди началото на отоплителния сезон.

Заради усложнената международна обстановка в последните дни топлофикация е направила пробно разпалване на съоръженията под прякото наблюдение и контрол на всички служби. Топлофикация не очаква да има проблем с доставката на газ и предвид наличностите в Чирен, както и количествата резервно гориво на склад. От там очакват, че ще приключи успешно отоплителният сезон.


Потребителите на парно и топла вода в града под тепетата също не са застрашени да останат без отопление. От ЕВН Топлофикация-Пловдив също казаха, че са осигурили изискваното по закон количество алтернативно гориво. А енергийният министър Александър Николов заяви преди дни, че са разгледали детайлно всички алтернативни горива, които могат да заменят при необходимост природния газ особено в топлофикационните дружества.

Алтернатива на газа може да бъде мазут и гориво от биомаса, каквото дори беше пробвано в някои топлофикации. Енергийният министър увери , че са предприети действия за задържане на максимални количества газ в хранилището в „Чирен“. Според последни данни то е на 21% от обема си, но е спрян добивът и дори както в други европейски хранилища се допуска да се нагнетяват количества.
 

На 4 март е насрочено обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране за цената на газа за регулирания пазар за март. Обикновено то се провежда на 1 март, но сега е отложено с няколко дни по-късно. Очаква се днес и „Булгаргаз“ да внесе окончателното предложение за цена на газа от 1 март, което да бъде обсъдено на заседанието в КЕВР на 4 март.

Последното публикувано заявление на промяна на цената е от 8 февруари и то предвижда поевтиняване на синьото гориво през март с 1,75% до 107,96 лв/мвтч.

Междувременно природният газ в Европа поскъпна драстично в началото на вчерашната търговия с цели 36% до 127 евро за мегаватчас, след което се стабилизира около 112 евро, нараствайки в рамките на деня с около 20%. В началото на руската инвазия в Украйна на 24-ти февруари фючърсите на нидерландския газов хъб TTF скочиха с над 50% към 144 евро за мегаватчас.