0

- Проф. Рачев, какво време ще ни донесе Баба Марта?

- Валежите ще спират и над по-голямата част от страната те ще бъдат символични. Така ще посрещнем и Баба Марта. Това ще важи и за сряда до известна степен. Очертава се не само седмицата да бъде студена, но и да бъде хладно през първите десет дни на март, като те ще са с по-ниски температури от нормалното. Отново се задава едно модерно разпределение на топла зима и едно хладно начало на пролетта. Валежи вероятно ще има към 8 март, но дотогава има много време. Възможно е да не се осъществят. Искам да припомня обаче, че през годините в  началото на март е имало много сериозни снеговалежи, понякога по-големи, отколкото през зимата. Така беше през 2015 година, когато в Родопите паднаха значителни снеговалежи.
Съвременният климат на България се отличава с по-топла зима, особено към края й, и една модерна пролет с по-ниски температури през март. През последните пет-шест години температурите и през април са доста по-ниски. Тази тенденция за по-ниски температури през април до този момент не се потвърждава. Очертава се април да е с малко по-високи градуси от нормалното.

- Каква е равносметката за зимата, която изпратихме?

- Февруари, последният зимен месец, си отиде с температури от 2 до 4 градуса по-високи от нормалното. Изпратихме един доста топъл месец, докато валежите допреди няколко дни бяха значително под нормата. Сегашната синоптична обстановка подобри валежните количества. Над по-голямата част от територията на България, като изключим района на Видин, валежите през февруари ще са в норма и съвсем малко под нея. Женският месец се характеризира с температури в равнините и низините от 3,5  градуса и 8,5 градуса в най-южните райони, в частност Сандански. Март месец е със сериозно повишение на температурите в сравнение с февруари и затова е първият пролетен месец. Още повече че вече е доста високо над хоризонта. Зимата се очерта относително топла и с нормални валежи. В средата на сезона валежите бяха малко по-ниски от нормалното. Така че това беше една „модерна“ зима, по-топла и влажна, характерна за последните 15-20 години на този век. 

- Каква пролет ни очаква според дългосрочните прогнози?

- Интересна е дългосрочната прогноза на двата гранда в това отношение. Американската агенция за изследване на атмосферата и океаните дава прогноза за един чувствително сух март месец с валежи под нормата от порядъка на почти 25%. За територията на страната нормата на валежите е между 40 и 60, а на места и до 70  литра на квадратен метър. В планините тя достига и до 100 литра на квадратен метър. Европейският център за средносрочни прогнози пък дава нормални валежи и малко по-ниски от обичайните. Това е сериозно противоречие между двата глобални модела - американския и  европейския. Според прогнозите им по отношение на температурата има консолидация - средните месечни температури ще бъдат в нормата. А те са, както казах, между 3,5 и 8,5 градуса. Европейската прогноза дава малко по-топло време с около половин градус от американската.

- Вие сте заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции и председател на новосформирания Алианс на туристическата индустрия в България. Как според вас ще се отрази войната в Украйна на българския туризъм?

- Различни са мненията по отношение на туризма и всеки се явява като много голям специалист. Някои смятат, че войната ще приключи много бързо, а в Украйна ще бъде установен проруски режим и нещата бързо ще се урегулират. Аз по-скоро споделям друго мнение. Ние ограничихме всички полети от Русия, Украйна няма да се съвземе бързо, а на хората няма да им се мисли толкова много за почивка, по-скоро ще трябва да се възстановява разрушената инфраструктура. Не е ясно какви ограничения ще въведе Европейският съюз. При едно трудно издаване на туристически визи потокът едва ли ще бъде голям. Руският пазар ще бъде силно затормозен - от визите и неясната политическа ориентация на България и реципрочния отговор на руската страна. Ние няма как да не се съобразим със санкциите и ограниченията, които ще бъдат наложени от Европа, които при всички положения ще предизвикват обратната реакция у Руската федерация. Само припомням, че когато Турция свали руски самолет в Сирия през 2015 година, Русия наложи пълна забрана за пътуване към нашата съседка. Тогава някъде около  2 милиона руски граждани не можаха да заминат на почивка. След това вече се подобриха техните взаимоотношения, но имаше един шестмесечен период, в които руски туристи в Турция нямаше, а те може би са най-големият контингент в нашата съседка. Така че много са факторите. Те по-скоро са политически и по-малко икономически, които ще влияят специално върху този туризъм с украинци и руснаци. Другият негатив е, че ние сме много близо до военните действия. Черно море в момента е зона на военна интервенция и има обстрелвани кораби. Това при всички положения няма да способства за развитието на туризма.

- Какво е значението на времето при воденето на една война?

- Времето оказва своето влияние на всяка военна операция и на, нека да си го кажем, една пълномащабна война като тази в Украйна. Явно е, че времето за осъществяване на операцията е подбрано много добре, защото в началото на войната имаше съвсем слаби снеговалежи в източната част на Украйна. Времето е сравнително благоприятно, тъй като е антициклонално с малко мъгли и ниска слоеста облачност, което дава възможност за по-добра видимост както от Космоса, така и от въздушното пространство. Сравнително хладно е, което дава възможност почвата да е по-твърда и да понася натоварването от тежките бойни машини, които се използват в боевете. Така че времето е на страната на атакуващите. В следващите няколко дни обаче се очакват валежи от дъжд и най-важното е, че се навлиза в онзи период на преовлажнена повърхност, която е смърт за всичко онова, което се движи извън пътя. На някои места пътищата стават абсолютно непроходими. Ако трябва да се гледа от метеорологична гледна точка, тази война трябва да приключи най-много до десетина дни. Тя ще приключи, защото Украйна беше тотално изоставена от Европа и САЩ. Нещата са предопределени и тази война, която я водят руснаците, ще си я спечелят.
 
Това е той: 

Проф. Георги Рачев е преподавател в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

- Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух

- Автор е на десетки научни статии и трудове

-Заместник -председател на Българската асоциация на туристическите агенции и председател на Алианса на туристическата индустрия в България