0

- Г-н Попов, проведохте днес (б.р. - вчера) среща с ръководството на МВР. До какви решения стигнахте по повод вашите опасения за отделяне на тел. 112, миграцията и пожарната от министерството?

- Видяхме се с политическото ръководство в лицето на г-н Бойко Рашков и заместниците му. До решения още не сме стигнали, рано е. Но това, което мога да кажа, е, че най-вероятно има голям шанс да се осъществи добра комуникация между нас и политическото ръководство. Изяснихме някои неща, които очевидно в резултат на недостатъчно добра комуникация към момента, без да коментираме от чия страна, са станали проблем. Но като първа среща с това политическо ръководство беше доста обещаващо.

- Ако правилно съм разбрала, вие от СФСМВР сте против отделянето на пожарната, тел. 112 и миграцията от МВР и превръщането им в агенции?

- Не, тук има един детайл. Ние не сме коментирали въпроса по същество. Ние бяхме попаднали на, образно казано, работни групи в министерството, които обсъждаха тази идея. Очевидно е влизало в плановете на тези работни групи на някакъв етап от работата им да проведат консултации и със синдикатите. Това, което обърка нещата, беше едно писмо, разпространено от Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, което звучеше, че едва ли не въпросът е решен. Така че ние не сме коментирали къде е мястото на пожарната, на 112 и на миграцията. Говорихме за начина, по който се случват нещата и по който не бива да се изключва комуникацията със синдикатите.

- Да не става тайно един вид, а след обсъждане с вас?

- Предполагам, че на база това, до което стигнахме с министъра, този проблем най-вероятно вече няма да съществува. Недостатъчна информираност, недобра комуникация и т.н. се надяваме да няма повече. Оттук нататък се надявам да започнем да обсъждаме дали, кога и как да има структурни промени в МВР. Макар че и преди съм казвал, че преди всякакви промени трябва да се направи задълбочен анализ.

- Вие сте от дълги години в синдикатите и сте наясно с всичко, което се случва в МВР. Какво показва вашият анализ за състоянието на вътрешното министерство?

- През последните години състоянието на това ведомство е все по-лошо и по-лошо. В момента това, което чувам като предварителна заявка от управляващата коалиция, и днес (б.р. - вчера) от министъра, е, че може би има шанс нещата да тръгнат към по-добро. Но повече по темата ме е страх да кажа, за да не я урочасам.

- Но пак да ви върна към основния въпрос, какво е личното ви мнение, трябва ли пожарната, 112 и миграцията да се отделят?

- Всяка така наречена реформа в МВР започваше с вадене на пожарната. Дали да се направи или не, има аргументи и в двете посоки. При всички случаи ние като синдикална организация най-вероятно ще излезем с позиция, съобразена с мнението на членовете ни.

- Които, предполагам, не искат да се отделят или напротив?

- Честно казано, там нещата не са чак толкова категорични, но по-скоро не искат. Във всеки случай това е нещо, което подлежи на обсъждане. Нашият проблем беше дали има или няма дискусия. Очертава се да има и вече трябва да мислим върху аргументите.

- Има още една идея - да се отдели дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС), където се правят документите на българските граждани, от МВР и да се прикачи към ДАНС. Какво мислите за нея?

- Това го срещнах някъде. Исках да видя източника на тази идея, но не успях. Още не мога и да установя. Но вижте, това е много екзотична идея и не виждам как може да стане. Доколкото ми е известно, структурата на ДАНС и на БДС е различна, не виждам съвместимост, както и във функциите на двете.

- След идеята да се прехвърлят документите към ДАНС имаше и друга - да се прикачат към общините...

- Сега общините ли извадиха? Мили боже. Не знам там как ще стане защитата на информацията на документите. Не виждам как би се справила например една малка община. Няма как. Не знам какъв е източникът на информация, но за мен това са екзотични идеи.

- Премиерът Кирил Петков, а също и Бойко Рашков като вътрешен министър заявиха намерение за съкращаване на пенсионерите в държавните ведомства. СФСМВР какво мисли по тази тема?

- При всички случаи там има едно нещо, което е от изключителна важност - каквото и да се прави, да не се счита като дискриминация.

- Май няма как да не се стигне?

- Ще трябва да се търси начин. Пенсионери в МВР има доста и наистина не бива да се допуска дискриминация.

- Колко са те по ваши данни?

- Над 7000 души. Те не могат да бъдат изгонени от МВР всичките веднага, защото системата ще излезе от нормалното си състояние и после ще отнеме не месеци, а години може би, за да се възстанови. Ще трябва да се търсят начини и там също сме готови да обсъждаме вариантите.

- Може би това ще е вашата гореща тема, която предстои да обсъждате с министъра?

- Възможно е. Вижте, нашата позиция, най-общо казано, е свързана изцяло с реформата и отделни нейни детайли. Върху всички тези въпроси трябва да се дискутира, да се разглеждат аргументи и да се търсят консенсусни решения. Мисля, че е възможно да се случи.

- Преди няколко дни полицаи от различни ведомства споделиха, че съкращенията на пенсионери са започнали, но от чистачките. Това вярно ли е?

- Да, но става дума за хора, които са с две-три, ако не и повече години над пенсионната възраст за страната. Това са хора, които работят по Кодекса на труда и работодателят има право да прекрати правоотношението с тях дори ако някой синдикат реши да направи нещо по въпроса, а то в случая няма и какво по закон. С работещите по Закона за МВР въпросът е малко по-различен, просто ще се наложи да се търсят и законови промени, ако се тръгне в тази посока. Въпросът със съкращенията на пенсионери по ЗМВР не е еднозначен, доколкото колегите в министерството не са на еднакво мнение по въпроса. Пак казвам, като синдикат това, което ние искаме, е решенията да минават през дискусии.

- В ГДНП знаем, че е проведена реформа, тя обсъдена ли е с вас? Чуха се и гласове, че е направена, за да се отстранят определени хора. Но каква е истината според вас?

- Това не е обсъждано с нас и не смятаме, че е добро решение. При всички случаи обаче се надяваме оттук нататък комуникацията между синдикатите и ръководството да е по-добра.

- Има ли ваши членове на СФСМВР, които са се оплакали, че са били махнати, съкратени или преместени?

- Не точно съкратени, но има хора, на които са предложени други длъжности.

- Примерно от София в Добрич?

- Да речем, че не е чак толкова фрапиращо, но да.

- Много ли са сигналите?

- Не са чак толкова много.

- Вие можете ли да им помогнете?

- Длъжни сме да опитаме и ще го направим.

- Вие винаги сте защитавали искането за по-високи заплати на полицаите. Тъй като сега инфлацията е голяма, хората на практика обедняват, виждаме и ковид кризата как се отразява на всички, ще настоявате ли за увеличение на полицейските заплати и сега?

- Да, категорично. Ние изпратихме писмо до министър-председателя през декември, с което аргументирахме искането за около 20%. Дали кога и как ще стане това е въпрос на разговори, дискусии, аргументи и контрааргументи.

- Обратна връзка имахте ли на писмото до Кирил Петков?

- Знам, че е обсъждано, предстои да видим какъв ще е резултатът.

- Знаем, че властта винаги се пазари за исканите увеличения, и то на полицейските заплати. На колко сте склонни да спаднете от тези 20% и да си стиснете ръцете, образно казано?

- Този въпрос предстои да се реши. Ние говорим за увеличение от началото на годината. Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Предстои да го коментираме.

- 20% е добра основа?

- Като основа да.

Това е той:

Роден е през 1964 г. в Дупница

Завършил е математическата гимназия “Акад. С. Корольов”, а след това Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград

Постъпва в системата на МВР през 1993 г.

Служи в Гранична полиция

Избран е за председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР)