0

Х отелиери и туроператори си обявиха война заради разпределението на помощите за сектора. Това стана дни след като Министерският съвет прие постановление за определяне на реда и условията за отпускане на държавна помощ в размер на 30 млн. лв. Предстои и нов транш от 30 млн. лв., който е изпратен за нотификация в Европейската комисия.

Според хотелиерите по-голямата част от средствата са насочени към туроператорите и механизмът за разпределение на средствата трябва да бъде променен. От Съюза на собствениците в Слънчев бряг дори са изпратили писмо до министъра на туризма Христо Проданов, вицепремиера и финансов министър Асен Василев и вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. От бранша смятат, че най-големите инвеститори, а именно хотелиерите, са сериозно пренебрегнати.

В същото време разходите са огромни и за разлика от някои други субекти във веригата са целогодишни. Освен режийните за електрическа енергия, вода и консумативи, за да предложим добър краен продукт, ние сме длъжни и да правим почти ежегодно обновяване и реновиране на хотелските си бази, коментират от бранша. Заплащаме сериозни данъци за сграден фонд, местни данъци и такси и особено голямо разходно перо за заплати и осигуровки на персонал, част от който поддържаме целогодишно, обявиха от бранша. По-голямата част от хотелиерите имат и големи банкови кредити, посочват от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Оттам настояват въпросът да се разгледа на експертно ниво от специалисти по финанси, които да направят точен и задълбочен разчет, така че „хотелиерите да получат това, което заслужават и от което се нуждаят“.

Разпределението на последната помощ е справедливо на база декларирания оборот през 2019 година и всички фирми получават подпомагане в размер на 1,14 на сто от обявения приход за предпандемичната година. Това се казва в позиция на Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“. Тя е подкрепена още от проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции и председател на Алианса на туристическата индустрия в България. В условията няма дефиниция за най-пострадал, а ясно регламентиран спад в дейността, в нашия случай 40%, и фактът, че хотелиерите не могат да отговорят на този критерий, туроператорите не са виновни, смята Илиева. Тя посочва още, че в пандемията работата на хотелите не беше ограничена, а реално туроператорите бяха със забранена дейност от 13 март 2020 до 27 април 2021 г. Според Илиева е необходимо да се направи анализ на одобрените фирми по последната помощ. Хотелиери твърдят, че са получили малко пари заради туроператорите. “Тогава позволете да попитам кой е виновен, че най-големите инвеститори, според думите на хотелиерите в българския туризъм, участват в програма за микро- и малки предприятия и показват доказан оборот за работещата 2019 г., по-малък от средно ниво туроператор?", запита Илиева.