0

З астрахователите масово не покриват риска война по своите продукти, показа проверка на „Телеграф“.Така ако човек със застраховка „Живот“ загине във война, обезщетение не се изплаща. Същото важи и при повреда на имущество при военни действия. Някои компании обаче предлагат да се договаряме допълнително за покриване на рискове като война, бунт, метеж и тероризъм по определени свои продукти, но срещу заплащане на по-висока премия.

Условия

Така например допълнително можем да договорим по застраховката „Помощ при пътуване“ застрахователят да покрива рискове като война, революция, въстание, преврат, граждански размирици, терористични действия. По тази застраховка по принцип се покриват разходи като болничен престой, репатриране и т.н.

Възможност за покриване на рискове война, отвличане, тероризъм има и при сключване на каско на въздухоплавателни апарати като самолети, вертолети и др. За покритието на тези рискове извън основното покритие се плаща отделно.

Кораби

При морското застраховане премията също се завишава, ако плавателният съд плава през рискови зони с военни и пиратски действия. В някои случаи застрахователят може да откаже такова покритие.

Като цяло обаче застрахователите масово изключват рисковете война, тероризъм, бунт, държавен преврат, метеж, революция, както и ядрени взривове, радиоактивно, химическо или биологично замърсяване. Покриването на риска война реално противоречи на същността на застраховането, което е осигуряване срещу случайни събития. От застрахователните покрития се изключват такива мащабни увреди, каквито възникват при военни действия, обясниха експерти от бранша.