0

И ран може да създаде атомна бомба за седмица. И има стимул да го направи предвид кризата в Близкия изток. Това безпокойство се изразява  в доклад на Института за наука и международна сигурност - мозъчен тръст, основан от бившия инспектор на МААЕ Дейвид Олбрайт .

Според документа "нестабилната ситуация в региона предоставя на Техеран уникална възможност за изграждане на ядрени оръжия, докато ресурсите на Съединените щати и Израел за откриване на тези дейности и предотвратяване на успеха на Иран са ограничени".

Институтът, предупреждава, че „възможностите на Техеран за ядрени оръжия са по-опасни от всякога, докато отношенията му със Запада са на най-ниското ниво за всички времена“.

Навлизайки в технически подробности, докладът сочи, че Ислямската република е постигнала способността да „произведе достатъчно обогатен уран за атомно оръжие за една седмица, използвайки само малка част от своя обогатен уран. Този пробив“ може да е трудно да се идентифицира незабавно от инспекторите, ако Иран предприеме мерки за забавяне на техния достъп." Използвайки своя запас от 60% обогатен уран, който нарасна по време на администрацията на Байдън, и оставащия дял от 20% обогатен уран, Техеран "може да има достатъчно уран за изграждането шест оръжия за един месец и след пет месеца производство ще е достатъчен за дванадесет бойни глави".

Освен това, Иран вече разполага с ракети, които да използва и следователно представлява "изключителна опасност", въз основа на скалата, използвана от Института за наука и международна сигурност за класифициране на нивото на заплаха. Този доклад отваря отново дискусията относно стратегията, приета срещу Ислямска република и следователно дали беше разумно администрацията на Тръмп да излезе от ядреното споразумение JCPOA, договорено от неговия предшественик Обама, като по този начин премахна всякакви ограничения върху операциите на аятоласите в атомния сектор. Предупреждението обаче идва в много деликатен момент, белязан както от войната в Газа, така и от сътрудничеството, което Техеран оказва на Русия в Украйна, доставяйки дронове и други оръжия, и антизападния съюз с Китай.

След атаката на Хамас срещу цивилни на 7 октомври, проиранските милиции удрят американските сили, в Йордания бяха убити американски войници, докато хусите от Йемен атакуват търговски кораби, плаващи в Червено море. Президентът Байдън нареди серия от нападения, за да убеди Ислямската република да спре тези атаки. По време на операцията, проведена през уикенда в Ирак и Сирия, бяха използвани и свръхзвукови бомбардировачи B-1, излетели от Тексас, които биха могли да поразят ядрената инфраструктура на аятоласите. Ръководителят на Белия дом заяви, че не се стреми към разширяване на конфликта и не иска война срещу Техеран, но съветникът по националната сигурност Съливан не изключи такъв развой на събитията.