0

П равителството на френския президент Еманюел Макрон с малко успя да оцелее при вот на недоверие в Националното събрание в понеделник, след като заобиколи долната камара, за да прокара силно непопулярна промяна на пенсионната система, съобщава Ройтерс.

278 депутати гласуваха в подкрепа на вота на недоверие, внесен от центристка партия и още няколко други партии, което е с 9 души по-малко от нужните 287 за успешно гласуване.

Резултатът ще донесе облекчение за Макрон, тъй като успешен вот на недоверие щеше да потопи правителството и да убие законодателството, което ще увеличи възрастта за пенсиониране с две години до 64 години.

 

Той обаче все още е изправен пред значителни препятствия.

От една страна, провалът на центристкия президент да намери достатъчно подкрепа в парламента, за да подложи пенсионната си реформа на гласуване, подкопа реформистката му програма и отслаби лидерството му.

Анализатори смятат, че правителството ще остане на мястото си, „макар че ще бъде значително отслабено, а социалните протести срещу реформата вероятно ще продължат няколко седмици, което може да се отрази негативно на френската икономика“.

„Нищо не е решено, ще продължим да правим всичко, което можем, за да бъде оттеглена тази реформа“, каза ръководителят на парламентарната група на „Непокорна Франция“ Матилде Пано пред репортери.

В цялата страна избухнаха бурни безредици и профсъюзите обещаха да засилят своите стачни действия, оставяйки Макрон да се изправи пред най-опасното предизвикателство за властта си след бунта на „Жълтите жилетки“ преди повече от четири години.

В четвъртък е насрочен деветият национален ден на стачки и протести.

Опозиционните партии ще оспорят законопроекта и в Конституционния съд, който може да реши да отмени част от него или целия - ако сметне, че нарушава конституцията.

Вторият вот на недоверие, внесен от крайнодясното Национално обединение (RN), нямаше шанс да бъде одобрен по-късно в понеделник, тъй като други опозиционни партии казаха, че няма да гласуват за него.