0

Б ългарин свали гръцкото знаме на пристанището в Кавала, Северна Гърция и заяви, че „това е България!“. След това нашенецът издигна българското знаме на пилона на порта, а при вида на охраната започна да вика, че Беломорието е българско.

Сънародникът ни е забелязан в петък от членовете на екипажа на кораба "AKRA PRINOS”, който превозва работници до петролната платформа в Кавала. Те сигнализирали, че мъж е спуснал гръцкия флаг и е издигнал българския.

При пристигането на охраната на порта българинът оказал яростна съпротива и продължил да крещи, че това е българска територия. Служителите на Централната пристанищна администрация в Кавала са успели да задържат на място арестуват 35-годишния българин. Пристанищните служители го отвели при прокурор. Нашенецът е осъден по бързата процедура за обида на националните символи, наложена му е глоба и е бил освободен. Пред съда 35-годишният е български гражданин заявил, че смята, че Кавала и околностите не принадлежат на Гърция, а на България.

След като е бил освободен нашенецът извършил същото деяние повторно, но този път успял да потегли. При град Драма му е организирана полицейска блокада, но нашенецът развил бясна скорост . Започнало преследване, което продължило чак до границата с България. Нашенецът успял да мине браздата, но е спрян и върнат от българските власти. Според информацията той е предаден на гръцките власти и е задържан в Драма с нови обвинения. Установено е, че нашенецът бил известен на българските власти с екстремистката си дейност и връзките си с националистически групи. По темата има намеса на Министерството на външните работи, което е в контакт с българската страна, отбелязват гръцките медии.

Проверка на „Телеграф“ в историческите извори показа, че действително Кавала и околностите са били част от реалните граници на България в миналото. За първи път градът е български през 834 г., при хан Пресиян, след похода на хан Исбул. Тогава заедно с Беломорието, е присъединен към България.

По време на Балканската война през на 27 октомври 1912 г. Кавала е освободен от османска власт от войводите на Македоно-одринското опълчение Михаил Чаков, Пейо Яворов, Йонко Вапцаров и Христо Чернопеев без нито един изстрел . В града е открита българска болница.

В хода на Първата световна война Българската армия през август 1916 година заема района на града и той остава под български контрол до Солунското примирие от 29 септември 1918 година.

Последно в периода 1941 – 1944 г. Кавала и околностите са част от България. През 1941 г. Втора българска армия навлиза в Беломорието и заема областта. В този период Кавала стопанско и административно става водещ български град на крайбрежието на новоосвободената беломорска област. В него е главната база и щабът на Българския беломорски флот. Открита е и българска корабостроителница.

След Деветосептемврийския преврат в 1944 година, Българската армия се изтегля от областта по разпореждане на комунистическия функционер Добри Терепешев. Цялата територия е предадена на гръцките партизани от ЕЛАС през октомври 1944 г.