0

Н ахлуха в Европейския парламент.

Рано сутринта в сряда сили за сигурност и следователи претърсиха офиси в Европейския парламент в Брюксел.

Акцията очевидно е предизвикана от аферата около проруската медия „Гласът на Европа“.

Във връзка с обвинения в търговия с влияние от Русия, следователите претърсиха офиса на бившия служител Гийом П. на германския депутат от AfD Максимилиан Крах 

Според информация от разследващи кръгове властите освен офисите, са  претърсили и частната му резиденция в Брюксел.

Белгийската прокуратура съобщи, че разследването е свързано с руската пропагандна мрежа около уебсайта "Гласът на Европа".

Според съобщения в чешките медии, парите са потекли към европейски политици през интернет портала, базиран в Прага . В този контекст бяха отправени и обвинения срещу депутата и топ кандидат от AfD Крах и втория в листата Петр Бистрон. И двамата отричат ​​да приемат руски пари.

Името на бившия служител на Крах - Гийом П. също се споменава във връзка с „Гласът на Европа“. Сега той работи за холандския депутат Марсел де Грааф, който според съобщения в медиите вече е бил замесен в афери, свързани с руско влияние.

В миналото бивши служители на Крах привличаха вниманието с антисемитски изявления и изображения. През 2019 г. той беше изключен от дясната популистка партия Национално събрание след такъв инцидент.

В началото на месеца властите вече бяха претърсили стаите на сега арестувания служител на Крах - Jian G. , който е обвинен в шпионаж в полза на Китай. Ръководството на партията AfD забрани на Крах да се появява на партийни събития и до голяма степен го изключи от предизборната кампания.

Акциите са извършени по-малко от две седмици преди изборите в цяла Европа на 6-9 юни за избор на нов парламент на ЕС.

Разследване беше обявено миналия месец от белгийския премиер Александър Де Кроо, който каза, че разузнавателната служба на страната му е потвърдила съществуването на мрежа, опитваща се да подкопае подкрепата за Украйна.

„Претърсванията са част от случай на намеса, пасивна корупция и членство в престъпна организация и са свързани с индикации за руска намеса, при което на членове на Европейския парламент е било обърнато внимание и им е било платено да популяризират руска пропаганда чрез новинарския уебсайт на Гласът на Европа“, казаха прокурорите.

Прокурорите от Федералната прокуратура на Белгия казаха, че смятат, че служителят е изиграл „значителна роля в това“.

Няколко холандски новинарски издания идентифицираха заподозрения като служител на европейския депутат Марсел де Грааф от крайнодясната холандска партия Форум за демокрация. Лице, запознато с разследването, потвърди, че докладите са точни. На длъжностното лице не беше позволено да говори публично, тъй като разследването продължава.

Обажданията до офиса на де Грааф в Европейския парламент не бяха отговорени веднага.

Този месец ЕС забрани на "Гласът на Европа" и на три други руски медии да излъчват в 27-членния блок. ЕС каза, че всички те са под контрола на Кремъл и са насочени към „европейските политически партии, особено по време на изборни периоди“. От началото на войната през февруари 2022 г. ЕС вече беше спрял Russia Today и Sputnik, наред с няколко други издания.

Де Кро каза миналия месец, че разследването е показало, че членовете на Европейския парламент са били потърсени и предлагани пари за насърчаване на руската пропаганда.

„Според нашето разузнаване целите на Москва са много ясни. Целта е да се помогне за избирането на повече проруски кандидати в Европейския парламент и да се засили определен проруски наратив в тази институция“, каза той.

Страните от ЕС наляха милиарди евро в Украйна, заедно със значителни количества оръжия и боеприпаси. Те също така наложиха санкции на висши руски служители, включително президента Владимир Путин, банки, компании и енергийния сектор след пълномащабното нахлуване на Москва през февруари 2022 г.

*Източник: Puls24, ABC