0

Р усия трябва да изтегли бойната си техника от Запорожката атомна централа - това според съобщение на Елисейския дворец от последния час е заявил президентът на Франция Еманюел Макрон пред руския лидер Владимир Путин, предаде БНР.

От Кремъл разпространиха по-различна версия за днешния телефонен разговор между двамата.

Заплахата за атомната централа в южния украински град Енергодар произтича главно от руското военно присъствие в района - с този аргумент, според сътрудниците му, Макрон е призовал Путин да нареди изтегляне както на тежкото, така и на лекото въоръжение на руската армия от района.

Запорожката централа бе изключена в неделя като предохранителна мярка след като външното ѝ захранване, както и обекти в самата централа, бяха повреждани многократно от артилерийски обстрел през последните седмици.

Според съобщението от Кремъл Путин е хвърлил вината за обстрела върху украинската армия и е предупредил за възможни "катастрофални последици".

Съобщенията от Кремъл и от Елисейския дворец са единодушни в едно - Макрон и Путин ще продължат дискусиите за обезопасяване на ядрената централа в следващите дни.

В днешния разговор е бил засегнато и изпълнението на Истанбулското споразумение, което отвори украинските пристанища за износ на хранителни продукти в края на юли.

След като през последните дни от Москва неколкократно критикуваха сделката, днес Макрон е призовал Путин да осигури продължаване на изпълнението ѝ. От своя страна руският лидер е поискал Еврокомисията да не създава пречки за износа на руски земеделски продукти за нуждаещите се в Африка и Близкия изток.

По-рано министърът на транспорта на Франция Клеман Бон заяви, че утре ще подпише споразумение с Румъния за увеличаване на износа на украинско зърно по земя и вода за Европа и развиващите се страни в Средиземноморския регион, предаде Ройтерс.

Агенцията се е сдобила с чернова на спогодбата, според която Париж ще сътрудничи в разработката на проект, целящ оптимизирането на работата в пристанището в град Галац, ще оборудва гранични пунктове в Северна Румъния, ще помогне за увеличаване на производителността в пристанището в Констанца, където има контейнери с украинско зърно.

Франция също така ще помогне в изготвянето на средносрочна стратегия за осите по коридора между Румъния и Украйна и ще осигури оборудване за оптимизиране на морския трафик.

Париж освен това ще осигури финансиране за първоначалната техническа експертиза и ще работи с Букурещ за определяне на нужните средства, които ще бъдат отпуснати в бъдеще.

По-рано тази седмица президентът на Русия Владимир Путин заяви, че по-голямата част от украинското зърно, което се изнася, не отива в бедни, а в богати държави - твърдение, което днес френският министър на транспорта Клеман Бон отхвърли.