0

П еркусии, пеене и танци, но и спрей против комари. Тази година участниците в карнавала в Рио де Жанейро са въоръжени с нова джаджа, която да спре треска, различна от тази на самбата - денга вируса. 

Тропическата зараза, предавана от комари, е причинила 500 000 инфекции в Бразилия от началото на годината - 4 пъти повече от нормалното. Повече от 300 смъртни случая доведоха да обявяване на извънредно положение в 4 щата на Рио, където специални коли пръскат с препарати против комари по улиците. 

Глобалното затопляне и периодичният климатичен феномен Ел Ниньо направиха летата в южното полукълбо още по-горещи и дъждовни, осигурявайки идеални условия за комарите. Инфекциите нарастват и в Аржентина, където вече са регистрирани 40 000 случая на заразяване с денга. 

Паниката достигна и Европа и Министерство на здравеопазването на Италия издаде предупредитилен код. Според него по пристанища, летища, кораби и стоки ще се проверяват, а при необходимост ще се извършва дезинсекция. 

„Възможно е транспортните средства да помогнат на заразените комари“, потвърждава Фабрицио Монтарси , ентомолог в Експерименталния зоопрофилактичен институт на Венеция. „Температурите в момента не биха позволили те оцелеят. Но през пролетта ситуацията ще се промени. Ако има горещи и влажни дни, южноамериканската епидемия може да доведе до последици и тук“, заявява той, цитиран от вестник La Repubblica. 

„В миналото – обяснява Монтарси – пикът на тигровите комари е бил от юли до септември. Сега ги има от май до ноември. Повече насекоми означава по-голяма вероятност за предаване на вируса". 

През 2023 г. Италия регистрира 347 инфекции на денга, повечето от които внесени от чужбина от хора, които забелязват симптомите, едва когато се завърнат в родината си. 

В 82 случая обаче местните комари са разпространители на вируса. „Имахме две огнища в Лоди и Рим, предадени от тигров комар“, обяснява Монтарси. „В Бразилия циркулацията се извършва и от вида Aedes aegypti , който не живее по тези географски ширини“. 

Смъртността при Денга или костно-трошещата треска е 1% при първа инфекция, но става по-опасна при повторна зараза с различен щам. 

Пристигането на вируса на Стария континент е реална опасност.  През седмицата след заразяването, заразеният носи вируса в кръвта си. Ако в този период от време ви ухапе комар, той на свой ред се заразява и предава вируса отново.

Санитарните кордони в стил Covid не биха били полезни: „За денга нямаме бърз тест“, обяснява Масимо Андреони , научен директор на Италианското дружество по инфекциозни и тропически болести и на университета Тор Вергата в Рим. 

„За диагнозата е необходим кръвен тест, което е по-дълга процедура. На всеки, който планира пътуване до Южна Америка, се препоръчва да си направи ваксината. Има две, които не са лесни за намиране, но Бразилия започна безплатна кампания, като раздаде 6,5 милиона дози”, казва той. 

За директора на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус денга е глобален проблем, подхранван от новия климат: „Тя причинява 500 милиона случая по света и 5 хиляди смъртни случая“. Числата са нараснали 30 пъти за 50 години.