0

О пасен британски сателит лети към Земята, учените се опитват да го пренасочат, информират световните медии.
Сателитът е с големината на автомобил и се нарича Aeolus. Той трябва да бъде умишлено унищожен в Атлантическия океан, като експертите се опитват да извършат смела и безпрецедентна маневра, за да го насочат в безопасна зона на Земята, където няма да бъдат засегнати хората.

Aeolus обикаля около Земята на височина от 320 км„ в продължение на пет години.

Той успешно завърши мисията си, но горивото му е почти изразходено.

Координаторите на мисията са предприели дързък и безпрецедентен опит да насочат 1,3-тонната сонда Aeolus в позиция, която ще я разбие в Атлантическия океан.

Aeolus е сателит за наблюдение на времето и не е проектиран за контролирано повторно слизане на земята в края на мисията си, но Европейската космическа агенция (ESA) иска да използва малкото останало гориво на борда, за да го насочи към отдалечена част на планетата. 

Въпреки че голяма част от сателита ще изгори в атмосферата, около 20 процента от отломките се очаква да достигнат повърхността.

Амбициозният план на ESA е първата маневра от този вид.

Целта е да се съберат данни за бъдещи сателитни повторни влизания в орбитата на нашата планета, така че други космически нации и частни компании да могат да използват подобни методи за безопасно насочване на мъртвите космически кораби и минимизиране на и без това ниския риск те да кацнат в населени райони. 

„Този ​​асистиран опит за повторно влизане надхвърля правилата за безопасност за мисията, която беше планирана и проектирана в края на 90-те години“, казва Тим Флорер, ръководител на Службата за космически отпадъци на ESA, за Daily Mail. 

Aeolus е построен от британски инженери в Airbus. Стартиран през 2018 г. за измерване на вятъра в атмосферата с цел подобряване на прогнозите за времето, той изстреля лазер надолу към нашата планета, за да проследи движението  на въздуха на всяко място и надморска височина по света.