П редседателят на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) Нанси Пелоси призова всички 11 статуи, които почитат конфедеративните лидери и войници, да бъдат преместени от Капитолия.

Председателят на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) Нанси Пелоси призова всички 11 статуи, които почитат конфедеративните лидери и войници, да бъдат преместени от Капитолия.

Пелоси отправи искането в писмо до ръководството на съответната комисия.

"Както вече казах, залите на Конгреса са сърцето на нашата демокрация", написа тя. Статуите в Капитолия трябва да въплъщават нашите най-висши идеали като американци, изразявайки кои сме и кои се стремим да бъдем като нация. Паметниците на хората, които се застъпват за жестокост и варварство, са гротескно противодействие на тези идеали. Статуите им отдават почит на омразата, а не са наследството ни. Те трябва да бъдат премахнати ", добави тя.

Призивът на Пелоси идва, след като паметници на Конфедерацията бяха свалени чрез официални директиви и след протести или се иска премахването им. Други паметници бяха обект на вандалски акции.

Протестиращи поругаха статуи на Христофор Колумб в Масачузетс и Вирджиния в акт на солидарност с коренното население.