0

Б иволът се привързва към човека. Като свикнат с един човек, друг не може да ги дои. Това разказа животновъдът Ангел Ангелков, който има стадо от 25 биволи в село на 2 километра от Елин Пелин. В момента обаче той иска да продаде 10 животни, за да може да се справя сам с останалите, въпреки че дълги години е правил селекции. Причината е, че търси и не може да намери някой, който да му помага при гледане на биволите. Никой не проявил интерес. Няма работна ръка, никой не иска да се занимава с животни. Като чуят за биволи, а те по-трудно се гледат, се отказват, споделя Ангелков. Трудното е самото доене – биволът дава да го прави само на този, на когото има доверие. А ако не доиш – няма сметка. Трябва да се дои, за да има печалба, казва Ангелков.

Самият той е регистриран животновъд, има и мадра и продава прясно мляко и сирене в дома си. Пазар за сирене има засега. Млякото също много се търси и засега държи цена. Ангел продава млякото на дребно по 2,60 лева литърът. На едро казва, че не се изкупува в неговия район. Продава сиренето по 11 лева за килограм. „За да имам клиенти, трябва да поддържам ниски цени. Затова се търси. Нямам магазин, продавам от вкъщи. Имам редовни клиенти, които си взимат от мен“, казва стопанинът, който се занимава с биволи от 25 години. Неговото мляко се продава и в района на Рилския манастир.

Ангел споделя и някои особености при отглеждането на биволи. Наблизо трябва да има вир, защото през лятото обичат много да се къпят. Банята е задължителна. Някакъв минус е, че биволите съзравят по-късно от говедата. Заплождат се на 2,5-3 години и чак на четвъртата започваш да взимаш млякото. Докато при кравите още на втората почваш да доиш. Затова пък биволът не е капризен на фураж. Яде всякакви груби фуражи, както и концентрирани. По това време на годината още има паша, казва Ангел. Но щом падне първият сняг, животните минават изцяло на хранене в обора. Ако не се дава концентриран фураж, мляко няма да има.

Биволът не издържа на студ. Трябва да му е топло. Не е нужно обаче да отоплявате обора. Ако в него няма процепи и пролуки, ако го поддържате в добро състояние, достатъчна е топлината, която излъчват самите животни. Плюс при биволите е, че при тях няма заболявания като мастити или син език. Минус е обаче, че дават по-малко мляко от кравата. Едно животно дава по 8-10 литра на ден. Някои стигат най-много до 18-20. В същото време от една крава могат да се издоят от 30 до 40 литра за 24 часа, но колкото повече – толкова млякото е по-рядко. Затова пък биволското мляко е много гъсто, питателно и с високо маслено съдържание. Стига до масленост 7-9 процента, почти колкото овчето.

Биволите се доят по два пъти на ден, за разлика от кравите, при които това се прави по три пъти. Може да се доят на ръка, но при Ангел този процес е механизиран. Той споделя още, че покрай биволите постоянно има работа. Почивка с животните няма, казва Ангел. Сутрин той е най-късно в пет часа в обора. Нахраня ги, издоя и пускам на паша. Биволите имат нужда от разходка дори през зимата, в студ и сняг. Отиват, пият вода, поразходят се и ги прибираме, казва стопанинът. През лятото пък животните са на паша почти през целия ден, казва стопанинът. Биволите могат да се отглеждат и поединично, за собствена консумация на мляко или месо. Ангел ги продава по 2000 лева бройката. Но ако се вземат десетте накуп, цената пада вече до 1800 лева.

Както кравите, обичат да си взимат баня.

 Както кравите, обичат да си взимат баня.
Телеграф

По-невзискателни са от говедата

Има убеждение, че биволите усвояват по-добре хранителните вещества на грубите фуражи от говедата. Резултатите от проучванията по този въпрос опровергават това убеждение. Биволите и говедата имат съвършено еднакво устроена храносмилателна система, приспособена за използване и за оползотворяване на грубите, тревните и сочните фуражи, пише Агри.бг. Като по-примитивни животни биволите са по-невзискателни към фуражите от говедата. Те приемат с еднакво желание доброкачествените и нискокачествените фуражи - слама, царевичак, царевични кочани, лошокачествено сено, шума от царевица и др. Биволите се хранят по норми както говедата. През зимния период биволиците се хранят с груби фуражи - слама, царевичак, царевични кочани, сено и др. (пресметнато на 100 кг жива маса) 2,5-3 кг, сочни фуражи 3-8 кг и на дойните биволици по 320-350 г концентриран фураж на 1 л мляко. През лятото на дойните биволици се дават само зелени фуражи и по 1,5-2,1 кг концентриран фураж. Преди години малачетата се хранеха естествено, като се оставяха да бозаят от майките. Този примитивен начин се замени с изкуственото им отглеждане както при телетата. Малачетата добре приемат млякото с биберон или с поилка. До 4-месечна възраст те се хранят със 190 л. пълномаслено мляко, 140 кг стартерна смеска, 100 кг цвекло и 86 кг силаж. След отбиването малачетата се хранят както телетата, но с намалени норми поради по-ниската интензивност на растеж.