0

П ъпешите са родственици на краставиците и се отглеждат при сходни условия. За да имате успех, трябва да им осигурите топлина, вода и подхранване.

Те се развиват доста енергично, затова е хубаво от време на време да им правите резитба, за да държите нещата под контрол. Всеки корен дава от два до четири пъпеша.

Засаждането става, като две семена се поставят в почвена смеска в 9-сантиметров съд. Полейте добре, след това поставете съдовете при температура от поне 18 градуса.

Премахване

След покълване премахнете по-слабото от двете растения. Продължавайте да поливате, като поддържате почвата влажна, но не преовлажнена.

След като като се покажат първите два същинска листа, преместете разсада при по-ниска температура, но минимум 15 градуса.

Засадете в градината в късна пролет или ранно лято. Прищипете основната точка на растеж до две или три пъпки, за да насърчите развитието на страничните издънки. Сложете опора за растението и полейте добре.

Опора

След като растението се захване, завържете основното стъбло към опората. През цялото време почвата трябва да е влажна.

Това означава, че трябва да проверявате растението всеки ден. Започнете да слагате течен тор веднъж седмично, за да насърчите силен растеж.

За да предотвратите прекомерното разрастване, прищипете страничните издънки над четвърто или трето листо. Правете това всяка седмица.

Цветове

Пъпешите дават мъжки и женски цветове. Зад женския цвят може да се види развиващ се плод. Мъжките цветове са с тънка дръжка.

Насекомите по принцип опрашват цветовете, но ако отглеждате растенията в оранжерия, ще трябва да правите това на ръка.

На първо място трябва да идентифицирате кои са мъжките и кои са женските цветове. Гледайте дали зад цветовете има развиващ се плод или дръжката е тънка.

Условия

Изберете топъл слънчев ден, когато цветовете са напълно разтворени. Откъснете здрав мъжки цвят. Премахнете венчелистчетата, за да откриете напълно средата, където се произвежда тичинковият прашец.

Това ще позволи прашецът да се пренесе върху близалцето на женския цвят.

Следващата стъпка е да премахнете част от развиващите се плодове. Целта е да оставите до четири пъпеша на един корен.

Докато се развиват плодовете, поливайте добре. Подхранвайте с тор с високо съдържание на калий. Осигурете поддръжка на по-тежките плодове със стар чорапогащник или с мрежа като тези, в които продават портокалите.

С узряване на плодовете те започват да изпускат сладък аромат, а върховете им омекват. Кората им също променя цвета си.

Накрая около дръжката започват да се образуват малки пукнатини. Това означава, че е време да приберете реколтата.

Дини

Дините са растения, които не обичат да бъдат пресаждани. Затова е хубаво семената да се сеят директно, а не да се правят разсади.

Преди да засеете семената, трябва да обогатите почвата с компост.

Седмица-две след като е отминала всяка опасност от слани, засейте семената на дълбочина около един сантиметър в предварително оформени могилки или редове на отстояние 85 сантиметра. В лехите засейте 2-3 семена на всеки 85 сантиметра.

След покълване на растенията и след оформянето на първите същински листа използвайте малки ножици, за да оставите 2-3 растения на могилка или едно растение на всеки 85 сантиметра в лехите.

Най-важното, което трябва да знаете при подготовка на почвата, е, че тя трябва да се е затоплила до поне 21 градуса.

Обичат температура от 24 до 35 градуса

Дините предпочитат почва с pH между 6 и 7,5. Необходимо е почвата да е добре обогатена с нутриенти, за да имате добра реколта от плодове.

Препоръчително е да се използва добре угнил оборски тор преди засяване. Можете също да обогатите почвата с тор с бавно освобождаване.

Друг съвет е да мулчирате, за да може влагата да се задържа в почвата и да се намали появата на плевели.

Дините имат нужда от 8-10 часа слънчева светлина на ден, за да плододават. Чувстват се най-добре при температура на въздуха от 24 до 35 градуса по Целзий.

Осигуряването на достатъчно напояване е особено важно, когато растението плододава. Не забравяйте, че дините съдържат 92% вода!