0

Н ай-честата гъбична инфекция при козите са лишеите по кожата. Нарича се още дерматофитоза и е кръстена на гъбичката – дерматофит, която я причинява, предупреждават от Овцевъд и Козевъд. Клиничните признаци на инфекция са кожни раздразнения, лющене на кожата и образуване на струпеи, като особено засегнатите участъци са ушите, главата и шията. Инфекцията е придружена от силен сърбеж и интензивно разчесване, което прави животното неспокойно и причинява наранявания на кожата, причинени от прекомерно чесане.
Спешно трябва да се вземат мерки за предотвратяване на разпространението на това заболяване, тъй като то е заразно и за хората. Затова спешно трябва да се извика ветеринарен лекар.

Бременност

Хормоналните промени могат да провокират инфекции при животните също. Това най-често се случва по време на бременност. Тогава козите губят косми поради промени в тялото от психологически характер и хормонален дисбаланс. Също така периодът на кърмене, като един от факторите за липсата на хранителни вещества в организма, като ниски нива на калций и други минерали, може да доведе до по-бавен растеж на нова козина, както и до загуба на съществуваща такава. Причините за хормоналните промени могат да произтичат от стрес, дължащ се на изолация от стадото, кърмене, грижа за малките и други психологически фактори, когато косопадът се появява особено в гърба и раменете.


Косопадът се причинява и от хормона на стреса, активиран от ненормалното действие на щитовидната жлеза и адреналина в организма.

Паша

По време на паша и пъпкуване при козите се образуват леки наранявания на кожата, причинени от надраскване, поради ходене през недостъпни терени. Наранявания могат да възникнат и от битки с други членове на стадото. Тези кожни травми също могат да доведат до загуба на козина.

Неправилна диета

Липсата на основни хранителни вещества при козите може да доведе до загуба на козина. Най-често намаленото количество витамини и минерали в организма се случва през зимните месеци, когато козите се хранят предимно със сено.

Диетичният дефицит на цинк се проявява с прекомерно слюноотделяне, твърди и подути крайници, деформация на копита, лош апетит и лющеща се кожа.

Въпреки това не всеки дефицит на цинк е свързан с неправилно хранене. А именно, животновъдите често прекаляват, като дават калциеви добавки на бременни кози, което води до лошо усвояване на цинка в организма. Следователно нивата на калций трябва да бъдат намалени и балансирани с нивата на цинк в ястията на кози.

Листериоза

Това бактериално заразно заболяване е невъзможно да се пропусне. Листериозата засяга нервната система на козите. При животните се нарушава координацията на движението, появяват се мускулни тремори, конвулсии, възбуда или, обратно, летаргия. Бременните кози могат да имат аборти.

Листериозата се пренася от гризачи и първоначално се лекува с антибиотици.
Експертното мнение е, че в повечето случаи лечението е неефективно и води до смърт. Единственият начин да се спасят козите от листериоза е чрез ваксинация.

Антибиотици

Пастерелоза е бактериално заболяване и се характеризира с множество кръвоизливи (червени петна) по лигавиците и кожата.
Пастерелозата се предава от болни животни и дори чрез ухапвания от насекоми. Заразените кози стават летаргични, неактивни, нямат апетит, дишането е тежко и често, появяват се ринити и кашлица.
Заболяването се лекува със специален серум и антибиотици (пеницилин и тетрациклин). Препоръчва се ваксинация за предотвратяване на пастерелоза.

Малтийската треска провокира аборти

Бруцелоза се нарича още малтийска треска. Обикновено бруцелозата при козите протича безсимптомно. При козите тестисите набъбват малко, а при женските на вимето се образуват нодуларни удебеления.
Бруцелозата води до неволни аборти и полиартрит. Заболяването е заразно и се предава чрез млякото и месото на заразени животни и чрез директен контакт. Бруцелозата не се лекува, но за нея има ваксина, но само здрави малки могат да бъдат ваксинирани.