0

Р азсадът домати вече е готов и пикиран. Сега остава може би най-важната част – да го засадим на открито в градината.

Въпросът е обаче кога точно да стане това? Този въпрос вълнува изключително много хоби градинарите. Защото всичко зависи от климатичните особености на района, в който живеете и кога наистина ще отмине опасността от слани. Това е много важно, понеже дори доматите да издържат на ниски температури през нощта, то една слана със сигурност ще ги съсипе. И за отрицателно време целият ви труд – от засяване на семенцата до пикирането на разсада, ще отидат напразно. И по-лошо – надеждите, че ще късате от градината лично отгледан от вас вкусен и екологично чист домат, ще се изпарят много бързо, освен, ако не решите да си закупите готови разсади от пазара.

Дата

6 май, Гергьовден – това е сакралната дата, след която могат да се разсаждат домати на открито. Около това мнение се обединяват повечето хоби градинари в тематичните групи във Фейсбук. Датата потвърди пред „Телеграф“ и проф. д-р Даниела Ганева – председател на института „Марица“ в Пловдив. Тя обаче подчерта, че в зависимост от климатичните особености на конкретния район тази дата може да е по-ранна, или по-късна. В Софийско след 6 май опасността от слани по принцип отминава. Но в Южна България това може да стане и в края на април. „Хората трябва да следят прогнозите за времето и да се интересуват кога има опасност от слани. Ако такава опасност има, градинарите могат да завият за през нощта растенията със специално платно агрил и на сутринта да ги отвият отново“, обясни проф. Ганева. По думите й, за да разсаждаме на открито, основното, което трябва да гледаме, е времето вече да се е стабилизирало.

Стойности

Като цяло доматите издържат повече на ниски температури. Те могат да оцелеят и при минус 1 градуса през нощта. Но, ако има слана, тя ще ги попари и унищожи. Краставици, тиквички и пипер са по-топлолюбиви. Те издържат само до плюс 3-4 градуса. И за тях важи правилото да се разсаждат на открито след 6 май, когато времето вече се стабилизира.

Но, ако имате притеснения, че нощните температури могат да паднат и растенията да измръзнат, можете да разсадите под полиетилен. Да отвивате растенията за през деня, за да може слънцето да ги огрява, и да слагате покритието отново за през нощта. За разсаждане на открито на краставиците, тиквичките и пипера, живакът през нощта не трябва да пада под 8-10 градуса, а за доматите – под 7-8 градуса. Оптималният вариант е разсадът да намери своето място в градината, когато нощните температури се стабилизират над 12-15 градуса.

Интерес

Институтът „Марица“ отглежда разсади, които след това предоставя на хоби градинарите, но след предварителна заявка. Както писа „Телеграф“, списъците се правеха през март. Интересът на градинарите към разсадите на института е огромен. Най-търсени са доматите и особено сортовете Розово и Алено сърце. От „Розово сърце“ институтът е отгледал около 10 000 корена, от „Алено сърце“ - към 6-7 хиляди, а от „Идеал“ - около 2000. Отглеждат се и около 3-4 хиляди корена пипер. Краставиците са по-малко, като се залага основно на сорта „Гергана“. Още към края на април-началото на май институтът ще започне да праща по куриер готовите разсади на градинарите, за да могат те да си ги засадят в градините.

Над 400 градинари търсят идеалния сорт

Огромен е и интересът към проекта за търсене на идеалния домат, за който „Телеграф“ писа. Над 400 хоби-градинари са се включили в експеримента и вече отглеждат растения от пет различни сорта, избрани сред колекция от 25. Институт „Марица“ е партньор по проекта, който се осъществява едновременно в три държави – България, Испания и Италия. В колекцията от 25, има сортове от различни части от Европа, а българските са „Алено сърце“, „Пауталия“ и „Аля“, разработка на института „Марица“.

Сега предстои вторият етап на проекта, ще дадем цялата колекция от 25 вида на фермери. В института също ще ги отгледаме, а лятото планираме събитие – ден на отворените врати, на което да се направи и дегустация, каза проф. Даниела Ганева. По думите й, от включване в проекта са се интересували най-различни хора с всякакви професии, дори училища и детски градини, които искат да отглеждат домати в дворовете си.

Тъмни бутилки с вода пазят от студа, нагряват се денем, нощем топлят растенията

Пролетните застудявания са особено опасни за топлолюбивите растения, а доматите спадат към тях. Възвратни студове могат да се наблюдават през май, но даже и в началото на юни, което създава проблеми за реколтата, пише „Синор“.

Фактори, определящи устойчивостта на доматите. Отделните фактори са различни, а влизайки в комбинации, те могат да предизвикат кардинални различия даже на съседни участъци. По-важни са следните фактори:

– студоустойчивост на конкретния сорт;

– дневното количество слънчеви лъчи, постъпващи в растенията (засенчването оказва негативно влияние);

– ниво на влажност;

– фазата на развитие в момента на захлаждане;

– начин на отглеждане и наличие на топли лехи;

– продължителност на захлаждане;

– степен на закаляване на разсада преди засаждане на постоянно място.

Поради различното влияние на тези фактори ситуацията на съседни участъци може да бъде много различна – растенията загиват, защото в тях настъпват необратими тъканни изменения, преустановяват развитието си или се съхраняват напълно.

Оптимално

Оптимална температура на различните етапи на развитие на доматите.

1. Фазата на покълване на семената и прорастването на семеделите над почвата – от 20 до 25 градуса по Целзий (минималните – от 10 до 18 градуса). Колкото температурите са по-близки до оптималните, толкова по-бързо ще поникнат семената.

2. След поникване температурите трябва да се понижат до 10-12 градуса нощни и 12-16 градуса дневни – поне за 1-2 седмици.

3. След това, до засаждане на доматите на постоянно място, оптималните дневни температури са от 16 до 22 градуса, а нощните – от 14 до 16 градуса.

4. Засадените вече на постоянно място растения се развиват добре при същите температури, при които се отглежда разсадът. Те са в състояние да издържат на краткотрайно захлаждане до +5 градуса. Някои студоустойчиви сортове могат да издържат и на краткотрайни минусови температури, но при леко ветровити условия.

Периодът на бутонизация е много важен за доматите и температури +8 градуса вече са критични.

Съвет

Как да предпазим доматите, ако понижението на температурите е неизбежно?

Когато доматите се отглеждат в закрити съоръжения, тогава те акумулират достатъчно топлина даже в облачно време. Допълнително могат да се поставят тъмни бутилки с вода, които през деня ще се нагряват, а нощем, постепенно изстивайки, ще затоплят въздуха и предпазват растенията.

Използването на укривни материали – нетъкан текстил, полиетилен или друг материал, но поставени така, че да не докосват растенията.

Мулчирането също дава добри резултати, но трябва преди мулчиране почвата да бъде полята. Това ще позволи земята да намали топлоотдаването и да увеличи влажността над повърхността.

Подхранването (кореново или листно) с фосфорно-калиеви торове ще предпази растенията от студовете, но е важно да се направи предварително. За листното е денонощие преди това, а за кореновото – 8-10 часа преди настъпване на критичните температури. Най-ниските температури настъпват след 2-3 часа през нощта – преди изгрев слънце.

Преди настъпване на захлаждането почвата не трябва да се разхлабва, а засипването на допълнителни количества около растенията ще ги предпази.