0

Ф асулът е храна, която често трябва да присъства на трапезата. Пълен е с витамин от групата Б, както и с фибри и протеини. Фасулът може да намали лошия холестерол и да помогне за спазването на диети. Едно от предимствата на фасула, отглеждан в градината, е, че той се сварява по-лесно от купешкия. Закупеният в магазина е по-сух, защото е по-стар, и затова му трябва повече време за готвене. Другата причина да имате фасул в градината си е фактът, че домашният е несравним като вкус с купешкия.

Сеитбооборот

Бобовите култури са важна част от сеитбооборота в градината. Фасулът фиксира азот в почвата, което помага на култури, които имат нужда от този елемент.
Отглеждането на фасул е сравнително лесно. При някои сортове не трябва да оставяте шушулките да узреят напълно на растението, защото това ще е сигнал то да спре да ражда. При тях трябва да обирате готовия фасул често, за да стимулирате растението да произвежда още и още.


Някои сортове пък се изсушават директно на растението, което означава, че не трябва да обирате реколтата всеки ден. Такъв изсушен фасул може да се съхранява в продължение на до 5 години.

Засяване

Фасулът се засажда след отминаването на риска от слани, за да дадете на почвата възможност да се стопли. Трябва да му осигурите слънчево място в градината, което получава светлина в продължение на около 8 часа дневно. Следвайте инструкцията на опаковката за засяването на семената на нужното разстояние и дълбочина. Но като цяло фасулът се сее на около 2,5 сантиметра дълбочина и на отстояние около 20 сантиметра между редовете.
Растението няма нужда от наторяване. Имайте предвид, че ако почвата ви е богата на азот, няма да получите добра реколта. Фасулът вкарва азот обратно в почвата през време на вегетацията, така че няма нужда от подхранване. Той подхранва по естествен път и другите растения около него.

Напояване

Повечето сортове понасят известно засушаване. Но ако през лятото има дълги периоди без дъжд, е добре да напоявате.  Намалете обаче напояването малко преди прибирането на реколтата, за да може шушулките да започнат да съхнат.
Събирането на реколтата е лесно като самото отглеждане на фасула. Както казахме, има много сортове, които узряват и изсъхват директно на растението. Когато растението изсъхне напълно и вече не снабдява фасула с хранителни вещества, е време да съберете реколтата.
Шушулката леко трябва да дрънчи, когато я разклатите.
Оберете реколтата след продължителен сушав период, за да може растенията да са напълно изсъхнали. Влагата в шушулките може лесно да доведат до плесенясване, ако ги откъснете твърде рано.
Можете да оберете шушулките от ствола или да отскубнете цялото растение и да отделите шушулките, а стъблото да хвърлите в компоста.

Дръжте го на хладно и тъмно

Шушулките се нареждат в тави за печене, като им се намира топло и сухо място, за да може сушенето да продължи. След това се изчистват, когато се чувстват леки в ръката.
Зърната може да се съхраняват в буркан или в найлоново пликче с цип. Дръжте ги на хладно, сухо и тъмно място. През първите няколко седмици ги проверявайте веднъж седмично за признаци на влага, която може да доведе до плесенясване.