0

К омпозиторът Димитър Киров, който ще прочу още в младежките си години като българският Клайдерман заради виртуозните си изпълнения на пиано, днес се е отдал на науката.

В последните 12 г. музикантът работи като юрист и се занимава с проблемите, свързани в областта на убежището и закрилата на децата.

Симфониета

Роден е на 7 април 1972 г., баща му е лекар професор, а майка му - икономист. Завършил е инженерна химия и право, но става известен със своето хоби - музиката. Учи пиано при педагога Надежда Даскалова в школата на ЦДНА, която му дава солидни познания както в областта на теорията на музиката, така и в пианистичната техниката, които по-късно стават база за изявата му като композитор с над 150 опуса в различни жанрове на музиката - симфонична, балетна, песенно творчество, забавно-симфонична музика и др. Негови творби са изпълнявани от оркестрите на: Софийската филхармония с диригент Предраг Госта - САЩ; Оркестър „Симфониета София“ с диригент Христо Павлов; Младежката филхармония - Бургас, с диригент Левон Манукян; Симфонично-оперетното дружество „Маестро Г. Атанасов“, гр. Пазарджик, с диригент Григор Паликаров; Академичен симфоничен оркестър на Държавната музикална академия с диригент Ивайло Кринчев и др.

Чучулига

На Националния конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“ негови детски песни печелят първи награди. Това са песните „Принцеса пролет“ (аранжимент Руслан Карагьозов) - 1-во място за музика, текст и оркестрация. Същата песен печели и наградата на името на създателя на конкурса Иван Панталеев (2007). На същия конкурс, но през 2010 г., песента му „Жмичка“ печели отново 1-во място. Друга негова детска песен - „Вълшебен летен ден“, е една от най-обичаните и изпети от деца детски песни в последните години.

На конкурса за поп и рок музика „Златен кестен“ в Петрич през 2012 г. неговата песен „Спри до мен“ печели специалната награда на журито. За написването на „Химн на Пирогов“ по случай 100 г. от рождението на великия хирург Димитър Киров получава специален сертификат на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов”. Композиторът има изнесени 3 самостоятелни авторски концерта - един дарителски - „Магията на любовта“, в Зала 1 на НДК с, оркестъра на Държавния музикален театър с диригент Христо Христов - набрал средства за реновирането на сгради, в които се настаняват деца, лишени от родителска грижа. Вторият концерт „Коледен дар“ е с Академичен симфоничен оркестър на Държавната музикална академия с диригент Ивайло Кринчев. И третият - изнесен пред делегатите на 16-ата международна конференция на Балканската академия на науките и културата с диригент Христо Христов. За изключително музикално творчество през 2016 г. Димитър Киров е удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза за музика на Балканската академия на науките и културата.

През погледа на един музикант

Отношението на Димитър Киров към музиката не се изразява само чрез композиране, той й посвещава и две много интересни книги. Едната е озаглавена „Музиката, която лекува - музикотерапия“ (2004). Втората му книга за музиката е озаглавена „През погледа на един музикант - педагогически, психологически и нравствени проблеми на музиката“ (2017). Това е един голям труд от над 500 стр., в които авторът излага своите виждания и лично отношение към това изкуство. „Малко са книгите, които на стотина страници успяват да завладеят читателя с богатството на фактите и техния дълбок анализ. Нейният автор е видимо непретенциозен, но в същото време постига висока информираност на изложението наред с педагогически структурираните знания за такава интересна област на психотерапията като музикотерапията“, казва за трудовете проф. Лилян Ганчев от Института за философски изследвания при БАН.

Освен двете музикални книги Димитър Киров е написал още три

„Човекът и животните“ (2010) - над 300 стр., посветени на субективното право на животните и на някои психологически, социологически и правни аспекти, свързани с тях. „Човешкият фактор в организацията, ръководството и управлението на труда“, също над 300 стр., а третата му книга е озаглавена „Увод в юридическата психология“ - над 400 стр., посветена на обучаващите се в програмите по юридическа психология специалисти като помагало в тяхната образователна подготовка.

Проф. д-р Роза Димитрова казва за нея: „Представеният труд е сериозно достижение при изследване на връзките и взаимодействието на два самостоятелни клона на човешкото познание - правото и психологията. Авторът си е поставил за цел да предостави познания, предназначени за юристи и психолози, специализиращи юридическа психология“.