0

К оронавирусът блокира лечението на стотици български пациенти. Близо месец плановият прием и операциите бяха забранени заради пандемията. От началото на декември дейностите бяха възстановени, но над 200 души остават на опашка пред болниците след празниците. Това показа проверка на „Телеграф“ в Националната листа за планов прием в лечебните заведения. Общо записаните в него са над 1600 пациенти, но голяма част от тях са онкоболни, чието лечение не е преустановявано и се осъществява по график. Така до Коледа повечето вписани ще бъдат хоспитализирани. Други обаче ще продължат да чакат и след празниците.

Бременна жена е избрала да роди детето си навръх Коледа, показва справка в Националната листа. МБАЛ „Надежда“ е регистрирала планов прием на 25 декември по пътека 005.2 за извършване на цезарово сечение. Отново там други родилки ще бъдат приети по същата пътека на 27 и 28 декември. В КОЦ-Русе пък са планирани десет операции на пациенти с амебен абсцес, които ще бъдат извършени ден преди Новата година. Много са планираните пациенти по тази пътека и в СБАЛОЗ Д-р Марко Антонов Марков – Варна. Всички те обаче имат дати за след ЧНГ. Това важи и за десетки хора, очакващи операции на тънко или дебело черво, херния, катаракта и други.

Планирани за 2022 г. са и хора, които се  нуждаят от инвазивна диагностика на сърдечно-съдови заболявания, интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания, лечение на възпалителни, както и на дегенеративни и обменни ставни заболявания и др. Последните в списъка са предвидени за лечение в средата и края на февруари следващата година. Един пациент е планиран и за април. Не е ясно дали става въпрос за техническа грешка, но двама души са отложени за прием през 2025 и 2041 г. В първият случай се касае за пациент с туберкулоза, а във втория за пациент, който ще се подложи на операция за отстраняване на образувание от гърда и вземане на биопсия.

По-малко инсулти и инфаркти

През 2021 г. са регистрирани по-малко инсулти и инфаркти в сравнение с предходната. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Те обхващат периода от януари до септември. За 9-те месеца хоспитализираните пациенти с остър инфаркт на миокарда са 7 430. През същия период на 2020 г., те са били 7 601. По-драстична е разликата при случаите на остра мозъчносъдова болест. Тази година в болниците с инсулт са били приети 32 716 души, което е с над 2 700 по-малко в сравнение с миналата година, когато броят им е бил 35 451. Лекарите обаче са категорични, че статистиката не е показателна за намаляване на случаите, а по-скоро за това, че някои от пациентите с инфаркт и инсулт изобщо не са стигнали до лечебно заведение. Заради коронакризата много хора се страхуват да посещават болници и отлагат това възможно най-дълго, което може да се окаже фатално. Всъщност данните за 2020 г. също отбелязаха понижение спрямо 2019 г. Още тогава експерти алармираха, че това всъщност не е радостна, а тревожна тенденция, тъй като при тях стигат пациенти с прекарани сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти седмици по-рано.

Хоспитализациите намаляват, престоят се увеличава

Четвъртата вълна от коронавируса доведе до рекорден брой заразени и хоспитализирани пациенти. На този фон обаче в периода януари-септември са отчетени по-малко хоспитализации в сравнение с миналата година, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. През 2020 г. броят на преминалите пациенти през лечебните заведения в страната е бил 951 872, докато през деветте месеца на настоящата година те са били 941 727. Намаление има, както при приетите в болници, така и при лекуваните в Центровете за психично здраве. В същото време обаче са наблюдава увеличение на пациентите в Центровете за кожно-венерически заболявания, както и в Комплексните онкологични центрове. Освен това хоспитализираните са оставали в болница малко по-дълго през настоящата година. Средния престой в дни за 2021 г. е 5.3, докато през 2020 г. е бил 5.0.