0

Коя е тя?

Завършила медицина през 1994 г. в Тракийски университет. През 1999 г. придобива специалност Вътрешни болести, а през 2003 г. придобива специалност „Ревматология“. Работи като ревматолог в Медицински център „Орфей“ Стара Загора и е завеждащ "Вътрешно отделение" на МБАЛ "Св. Иван Рилски"-Стара Загора. Има сертификати: "Консултант по остеодензитометрия ISCD";  "Диагностика и лечение на спондилоартропатии" и "Ехография на стави EULAR".   

- Д-р Желева, при Ковид-19 има ли ревматологични прояви и какви са те ?

- Хубав въпрос, Д-р Какарашев ! Първоначално се считаше, че Ковид-19 засяга основно белия дроб, но се оказа, че не по-малко значими са неговите извънбелодробни прояви. Като цяло коронавирусната инфекция дава често болки в ставите и мускулите, които ние наричаме „артралгии и миалгии“. В редки случаи се стига до развитието на клиничен артрит. Скорошно проучване,  отделя артралгията от миалгията  като два независими симптома. Резултатите са много интересни и показателни за пораженията на Ковид-19 върху ставите и мускулите.

- Разкажете ни за това проучване – ставите или мускулите се явяват по-уязвими при Ковид-19 ?

- Според проучването артралгия е докладвана като симптом на COVID-19 при 2,5% от изследваните пациенти, докато миалгията е често срещана клинична характеристика на COVID-19 и достига до 50% от пациентите. При големи кохортни изследвания се докладваха редица невромускулни и ревматологични усложнения, свързани със заболяването от COVID-19, включително миозит, невропатия, артрит и аномалии на меките тъкани. Миозитът най-общо е възпаление на мускулите. Той е честа и обичайна проява при множество вирусни инфекции, като грип A и B, хепатит В и С, ХИВ, както и при SARS-CoV-2. Като усложнение на миозита се получава рабдомиолиза, включваща инфаркт на мускулите с мионекроза и със завишаване на нивата на миоглобин в кръвта.

- Засилват ли се мускулните болки при възникване на цитокинова буря ?

 - Да, разбира се ! Имуномедиираните механизми са широко приета теория за мускулното засягане при SARS-CoV-2. Счита се, че вторично се развива мощен възпалителен отговор в мускулите от инвазията на цитокините при цитокиновата буря, както и от свръхактивирането на имунните клетки.

- Възможно ли е при здрави хора, след преболедуване на Ковид-19 да се отключат ревматологични болести ?

- Да, има съобщения за новодиагностицирани ревматологични заболявания при здрави хора, прекарали Ковид-19. След боледуване от SARS-CoV-2 те са развили системен лупус еритематозус, дерматомиозит, ревматоиден артрит и псориатичен артрит. Отключването на заболяването се наблюдава дори при пациенти с леки или никакви респираторни симптоми на вирусната инфекция. За да поставим диагнозата, търсим корелация с наличен положителен тест за COVID-19. Клиничната изява и данните от образните изследвания при SARS-CoV-2 са неспецифични по отношение на ставите и мускулите. Затова е необходимо при оплаквания от опорно-двигателния апарат пациентите да бъдат своевременно консултирани с ревматолог.

- Какви други здравословни проблеми могат да се проявят при пост-Ковид-синдрома ?

- Ново проучване на учените, публикувано в авторитетното медицинско списание "Lancet" сочи, че „Коронавирусът оставя траен отпечатък върху здравето. Дори онези, които са надвили инфекцията и официално се смятат за здрави страдат от болки в мускулите, умора и психически смущения като страхове и депресии. Въпреки че са изминали шест месеца след края на острата фаза на заболяването, при около две трети от лекуваните в болница пациенти продължават да се установяват последващи симптоми".

- Има ли дефиниция за пост-Ковид-синдрома и какви са последствията от него ?

- Да, Британският здравен институт NICE дефинира пост-Ковид-синдрома като съвкупност от симптоми, които продължават повече от 12 седмици след заразяването. Признаците на пост-Ковид-синдрома включват умора, отпадналост, проблеми с паметта, затруднено дишане, болки в областта на гърдите, наличие на сърдечно-съдова недостатъчност и смущения в съня. Има съобщения, че около 50 000 от 500 000 души в Австрия, които са боледували от Ковид-19 са развили въпросния синдром. 

- Доколкото знам и в Китай са провеждани изследвания във връзка с пост-Ковид-синдрома ?

- Да, изследвания в Китай, проведени след първата вълна на пандемията, показаха, че от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 всеки втори е развил „long-COVID-syndrome”. До шест месеца след изписването им, при 76 % от пациентите е наблюдаван поне един остатъчен симптом. Най-често срещаните оплаквания са изтощение, болки в мускулите, смущения в съня, когнитивни нарушения, депресия и косопад. От проучването се установи, че не е вярно, че най-засегнати от пост-Ковид-синдрома са възрастните хора и пациентите с предходни заболявания. От дълготрайните последици след COVID-19 страдат между 10-20 % от заболелите, като особено засегнати са жените на възраст между 20 - 40 г.

- Оказва се, че пост-Ковид-синдромът поразява повече жените ?

- Да, за съжаление, жените отново са по-потърпевши от мъжете след боледуване от Ковид-19. Това се доказва и от изследване, проведено в Германия, по-точно в Берлинската клиника “Шарите“. В него са участвали 42-ма пациенти на средна възраст 36 години, като 70 на сто от тях са били жени. В течение на шест месеца след излекуването им от COVID-19, всички жени са се оплаквали от отпадналост, тежка умора и са имали нужда от специална терапия.

- Водят ли ревматичните болести до по-тежко протичане на Ковид-19 ?

- Да, сред хората, които са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 се причисляват и пациентите с ревматични заболявания. Това са болните със системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит, склеродермия, миозити и системни васкулити. От една страна това се дължи на особеностите на тези имунно-медиирани заболявания и свързаните с тях усложнения, а от друга – на имуносупресорите и кортикостероидите с които те се лекуват.

- Каква е клиничната картина при пациентите с автоимунни заболявания, когато заболеят от Ковид-19 ?

- При имунокомпрометираните пациенти не се разгръщат всички симптоми на заболяването, то може да протече подмолно и коварно. По време на боледуване от COVID-19 тези болни могат да нямат висока температура, кашлица, мускулни болки и промени в кръвната картина. Ето защо пациентите с ревматологични заболявания се нуждаят от специално внимание.

- Трябва ли ревматично болните да прекратят лечението си като предпазна мярка срещу Ковид-19 ?

 - Не се препоръчва спирането на терапията като превантивна мярка, освен ако не съществува друга специфична причина. Преценката се прави от ревматолог.

- Какви предпазни мерки трябва да предприемат пациентите с ревматични заболявания?

 - Превантивните мерки за хората с ревматични заболявания съвпадат с мерките насочени към общата популация. Тези мерки важат с по-голяма сила за ревматично болните с цел да ги запазят живи и здрави.

- Изграждат ли добър имунитет срещу Ковид-19 ваксиниралите се болни, страдащи от автоимунни заболявания ?

- Да, д-р Какарашев, настоящите данни сочат, че болните с автоимунна патология изграждат задоволителен имунен отговор към коронавируса. През месец май 2021 авторитетното издание „Annals of Rheumatic Diseases“ публикува резултатите от  американо-германско проучване, което  сравнява две групи пациенти : 182 здрави контроли и 84 пациента с автоимунни възпалителни заболявания. Във втората група са включени  пациенти  със спондилоартропатии (32.1%), ревматоиден артрит (29.8%), възпалителни чревни заболявания (9.5%) и псориазис (9.5%). От всички пациенти 43% са били на биологична терапия, 23% на конвенционална терапия и 29% не са лекувани. Всички участници в проучването са имунизирани с ваксината на Pfizer. При проследяването им се установява, че от групата на „здравите“ 99,5% са развили висок титър протективни антитела, а при пациентите с автоимунни заболявания този процент е 90%. Няма установени връзки с конкретно заболяване или с провеждана терапия. Изводът на авторите е, че ваксинацията се понася добре от хората с автоимунни възпалителни заболявания.

Д-р Румен Какарашев