0

Н овият вариант на коронавируса Омикрон вече става доминантен и до следващата седмица ще е превзел цялата страна. Последните данни от положителните проби, подложени на целогеномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести, са открили мутацията при 227 заразени от общо 552 изследвани проби.

Така Омикрон е доказан в 43,5% от случаите, а в останалите 56,75% е установен вариантът Делта. Това обаче са данни към 10 януари, а през настоящата и следващата седмица се очаква новият вариант да вземе категорично надмощие. Прогнозите на математиците за мащабите на петата вълна се разминават, но очакванията са, че мутацията ще застигне между 160 и 200 000 българи.

На този фон в сряда регистрирахме нов абсолютен рекорд, преминавайки психологическата граница от десет хиляди заразени за денонощие и достигайки до 11 118 нови случая. Особено притеснителен е ръстът на заболели в детска възраст, както и сред медицинския персонал. И въпреки че само за ден на 680 души са били приети в болница, прогнозната карта според Новия план за справяне с пандемията, не предвижда затягане на мерките.

След пет дни почти всички области на страната ще бъдат със заетост на интензивните легла средно около 50-60%. Единствените, които се очаква да стигнат заветните над 80% запълнени легла са Велико Търново, Силистра, Разград, Русе и Габрово. Ако те стъпят в критичния 4-и етап на плана, там ще бъде въведен локдаун. Това обаче ще се случи най-рано през следващата седмица, а до тогава здравните власти не предвиждат затягане на мерките. Такова може да бъде направено на локален принцип, както например в Благоевград. Там областният кризисен щаб взе решение учениците да минат на онлайн обучение за седем дни. Заложеният срок ще съвпадне и с междусрочната ваканция, която се очаква да бъде удължена. Заедно с това ще бъде въведен и вечерен час за непълнолетните.

Междувременно в София, където се регистрират най-много заразени за денонощие, както и най-много болни на 100 000 население, допълнителни ограничения няма. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб. Не се предвижда и ротация или преминаване на учениците към онлайн обучение. Единственото предприето в столицата, е увеличаване на леглата за пациенти с коронавирус. В момента болниците в София разполагат с 1878 легла, а от петък броят им ще бъде над 2000. Това е посочено в заповед на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Справката показва, че към момента над 720 са незаетите места в COVID-отделенията.

Вкарват полиция в спешните отделения. Предлагат болничен за родители на заразени деца

Експертите от областния кризисен щаб в София обмислят варианти за борба със скритата заболеваемост. По думите на областния управител Иван Кючуков, една от възможностите е  възможностите е полицаи да следят с кого отиват пациентите с коронавирус за лечение в болница и да го подават като контактен в РЗИ. „Когато болният пристига в спешното отделение за COVID, той не идва сам, придружаван е от един-двама близки. Влиза само болният обаче, а голяма част от тези, които са около него, не се карантинират и се изпускат“, обясни Кючуков. В петък щабът отново се събира, за да вземе конкретни решения по този въпрос. Друга идея, която ще бъде обсъждана е родителите на заразени деца на възраст от 7 до 13 години да имат право на болничен. „Много от децата в София не се обявяват за болни, родителите не се карантинират точно поради това, че нямат право на болничен“, обясни.