0

С екционните избирателни комисии изпълняват правомощията си от деня на назначаването им до приключване на изборите и предаването в районните избирателни комисии (РИК) на протоколите с резултатите от гласуването. Това са част от методическите указания за работата на секционните комисии, които прие ЦИК.

Секционните избирателни комисии изпълняват правомощията си от деня на назначаването им до приключване на изборите и предаването в районните избирателни комисии (РИК) на протоколите с резултатите от гласуването. Това са част от методическите указания за работата на секционните комисии, които прие ЦИК.

Членовете на СИК се освобождават от служебните или трудовите им задължения за деня преди изборите, за изборния ден и за следващия ден. За това време те ползват по свой избор неплатен служебен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж по специалността, или по тяхно искане – полагащия им се платен годишен отпуск. Изплащането на възнаграждения на членовете на СИК, регистрирани като безработни и/или с право на социално подпомагане, не ги лишава от получаване на обезщетение или помощи, както и не се изисква изменение на декларираните вече от тях обстоятелства.

Членовете на СИК не могат да носят отличителни знаци на партия, коалиция или инициативен комитет, а също и да участват в предизборна агитация.

В предизборния ден – 03.04.2021 г., представител на доставчика на специализираните устройства за машинно гласуване предава на председателя на СИК в присъствието на зам.-председател, секретар и членове на СИК машина за гласуване с параван към нея, батерия за резервно захранване на машината, кутия за разписки от машинното гласуване, пет броя смарт карти (2 броя за членовете на СИК и 3 броя за избирателите), два броя флаш памет, запечатан плик с ПИН-код и един брой електрически удължител.

Поставя се кабина за гласуване, при възможност да бъде поставена така, че входът й да е обърнат към стената, за да се избегне докосване от избирателите на пердето на входа на кабината. Кабината трябва да е добре осветена и завесите да са от непрозрачен плат в неутрален цвят с височина осигуряваща тайната на гласуването. Кабината и машината за гласуване се поставят така, че да се осигури тайната на гласуването и гласуването на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването.

Когато в сградата има секции разположени над първия етаж, една от секциите на първия етаж (партер) с най-малък брой избиратели, се определя с решение на РИК за гласуване на лица с увредено зрение и затруднения в придвижването.

Изборният ден се открива в 7,00 часа на 4 април 2021 г., но не по-късно от 8,00 часа, ако в 7,00 часа не са се явили повече от половината членове на СИК.

Членовете на СИК следва да се съберат пред секцията поне 10 – 15 минути преди 7,00 часа. При липса на член на комисията – по телефона се установява дали ще се яви или не. За да се отвори изборното помещение, трябва да присъстват повече от половината членове на комисията.

Ако до 8,00 часа не се явят всички членове, РИК назначава нови членове на мястото на неявилите се от същата квота.

След отваряне на помещението СИК проверява дали са налице избирателните списъци, бюлетините и изборните книжа и материали, дали избирателните кутии, кутията за отрязъците от бюлетините и кутията за контролните разписки от машинното гласуване са празни и изправни и дали в кабината за гласуване са поставени информационните табла и химикалка, пишеща със син цвят.

Копирането на протокола на СИК се извършва в изборното помещение след попълване на всички данни в протокола и подписването му от всички членове на СИК.

Право да получат заверено копие от протокола при поискване имат кандидатите за народни представители, членовете на СИК, представителите на партии, коалиции и инициативни комитети– по един от партия, коалиция и инициативен комитет, застъпниците – по един за всяка кандидатска листа, наблюдателите – по един за всяка организация, регистрирана като наблюдател на изборите.

Избирател с увредено зрение или затруднение в придвижването, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуване, може да поиска и да посочи придружител, който да го подпомогне при гласуването.

Избирател, който се придвижва с придружител, но може сам да извърши необходимите действия при гласуването гласува самостоятелно, като придружителят се допуска само до кабината за гласуване, след което излиза, докато избирателят гласува.

Допускането на избирател да гласува с придружител е по преценка на председателя на СИК.

Ако избирателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да поиска втора бюлетина, но само веднъж. Членът на СИК взема сгрешената бюлетина, без да я разгъва и надписва върху гърба й „сгрешена“. Тази бюлетина се подписва от председателя, секретаря и член на комисията и се поставя печат, след което се отделя настрани.

Изборният ден приключва в 20,00 часа. Когато пред изборното помещение в 20,00 часа няма избиратели, председателят на СИК обявява гласуването за приключило. Когато в 20,00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на СИК установяват техния брой и самоличност. Негласувалите предават личните си карти/личния зелен паспорт на член на СИК. Само тези избиратели се допускат да гласуват, но не по-късно от 21,00 часа.

Транспортирането на изборните книжа и материали след обявяване на резултатите от гласуването в секцията става веднага след изготвяне на протокола на СИК, но не по-късно от 24 часа след обявяване края на гласуването. Книжата и материалите се транспортират от секцията (изборното помещение) до РИК и общината със специално организиран транспорт. Забранява се на членовете на СИК да пренасят протоколите, бюлетините, изборните книжа и други материали на други места освен в РИК и в общината.