0

П исателят и поет Георги Господинов е предложен да бъде номиниран за Нобелова награда за литература. Новината съобщават от българския П.Е.Н. център. Решението за номинацията е взето през януари тази година и вече е изпратено до Нобеловия комитет. Подписано е от председателя на П.Е.Н. център Здравка Евтимова.

Радостната вест завари Георги Господинов в Италия. „Радвам се да науча, докато съм тук, че италианското „Времеубежище“ вече е в краткия списък на наградата „Грегор фон Рецори“ заедно с Хавиер Мариас. А във Венеция можем да говорим повече за „Времеубежище“ в Аудиториум света Маргарита“, коментира във фейсбука си писателят. Това е третият му роман след „Физика на тъгата“ и „Естествен роман“, преведени на над 20 езика по света. Сред отличията на Господинов са голямата награда за литература на Атина и най-престижната италианска литературна награда "Премио Стрега Еуропео".

Ивановден

Георги Господинов казва, че любимата му икона на светеца, чието име носи, е без змей и без св. Георги да е с копие и убиването на змейове не го привлича. Пояснява: „Храбростта има много измерения. Аз обичам свети Георги, защото, дори когато убива змея, запазва една особена невинност на лицето“. И продължава: „Храбростта в днешно време е понякога да си различен от мнозинството – когато всички мразят, да обичаш, когато всички са отчаяни, да носиш надежда“. Роден е навръх Ивановден, но е кръстен на дядо си. И отбелязва: „Благодарение на моите баби и дядовци моето детство беше пълно с истории и това остава завинаги“.

Село

Макар да определят Георги Господинов като „ярък представител на постмодернизма“, в неговото творчество като че ли носталгията е от основните елементи.

Кратка биографична справка гласи, че е роден на 7 януари 1968 г. в Ямбол. Завършва българска филология в Софийския университет, по-късно става доктор по Нова българска литература към Института за литература при Българска академия на науките. Бил преподавател по писане на есе (1998), а по-късно по съвременна българска литература.

С литературоведката Биляна Курташева имат дъщеря. Той е от авторите, които обичат да отиват на село, за да творят. И колкото по-далеч от връзка с така модерните технологии е това село, толкова по-добре. Това му дава спокойствие и съсредоточаване върху собствените мисли, които след време по някакъв начин стават писмено слово.

Признание

Георги Господинов е от малкото родни писатели, известни и обичани зад граница.

„Естествен роман“ е най-превежданата българска книга по света в съвремието. А „Физика на тъгата“ покрай филма на Тео Ушев се сдоби с голямо международно признание. Миналата година Господинов получи и един от най-значимите европейски призове - италианската награда за литература "Премио Стрега Еуропео". Романът му "Времеубежище" бе определен за победител от жури, съставено от 20 италиански писатели - лауреати и финалисти на наградата през годините. Господинов казва, че през миналата година е бил поканен и от самата Олга Токарчук на един фестивал в Полша. Пояснява: „С нея имахме много хубаво общуване. Говорихме си за това, което вълнува европейските писатели днес - това са, от една страна, темите за паметта, за миналото, а всъщност и за бъдещето, което е тревожно. Също така това, което вълнува Олга Токарчук и мен, понеже тя е човек с позиция, е как да протестираме, как писателите мога да се съпротивляват и да работят за съпротивата срещу популизма, който е тук, и срещу онова, което се случва в Полша всъщност. Олга Токарчук е много активен участник в протестите там. Писателят не може да остане безразличен към това, което се случва в света. Мисля, че това, както и тази тревожност за случващото се днес, е общото между европейските писатели“. Много вероятно е Олга Токарчук тази година да дойде у нас по покана на Господинов.

Бомбоубежища

В началото на войната в Украйна писатели, актьори, режисьори, музиканти и интелектуалци от цял свят изкрещяха в един глас „Не на войната в Украйна”. Засега гласът им не беше чут. Един от тях зададе въпрос, който развълнува обществото. „Дотук ли стигнахме? Да тръгва война в Европа, да върнем бомбоубежищата в употреба. Какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка вечер ѝ обещавах, че война няма да има?", написа тогава във Фейсбук писателят Георги Господинов. „Децата усещат по-силно от нас какво се случва. Най-добре е да говорим с тях. Не можем да свикнем с това, че има война, както свикнахме с пандемията", каза в студиото на „Събуди се" Господинов, който ходи на почти всички мирни шествия в подкрепа на Украйна.

С Милен Русков заровиха томахавките през 2018 г.

Георги Господинов и Милен Русков публично заровиха томахавките по време на петата церемония по раздаването на наградите на Столична библиотека "Писател на годината & Читател на годината" през 2018 г.

Георги Господинов бе обявен за най-четен автор на художествена литература за 2018-а с "Физика на тъгата", "Естествен роман" и "Всичките наши тела", а миналогодишният носител на приза Милен Русков, който тогава спечели аудиторията с романа си „Чамкория“, трябваше да му връчи отличието. Двамата интелектуални опоненти излязоха на сцената и размениха помирителни слова. „Беше интересна гледка, нали?!“, обърна се към присъстващите Русков, който преди около малко повече от година бе подел офанзива в социалните мрежи срещу Господинов, характеризирайки го, най-общо казано, като изкуствено лансиран автор и маркетингов продукт. „Каквото и да съм говорил, Георги Господинов е добър писател. На полето на конкуренцията ние понякога казваме излишни работи. Заповядай“, подаде му тогава наградата Милен Русков, допълвайки, че тя е заслужена и не е изненадан кой е лауреатът. „По Коледа стават чудеса“, с шега откликна Георги Господинов и обясни, че това отличие е много ценно за него, защото не се присъжда от специализирано жури, а го определя читателския интерес.