0

И стерията с презапасяване с олио и други хранителни продукти у нас възкреси позабравения призрак на продоволствената криза. За разлика от най-гладните годни на Прехода обаче сега  мнозина се опасяват и от сценария Трета световна война. А  избухването й става все по-реално предвид руската инвазия в близката нам Украйна.

Заради това не само у нас, но и по света предвидливи люде вече трупат в мазета и тавани всевъзможни продукти в случай на всемирен глад или, не дай си Боже, ядрена война.

По този повод в Интернет форуми текат футурологични дискусии кое си струва да бъде закупено предвид срока му на годност. Защото, ако  Апокалипсисът вземе, че се поотложи с петилетка, то да не трябва да купуваме после пак.

За условията на хипотетична екологична катастрофа и радиация безспорен лидер са консервите. Причината е, че по правило храните в тях са произведение преди предполагаемото замърсяване. Относно дълготрайността им има различни проучвания.

Според  Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), ако консервата е направена правилно и се съхранява акуратно (на хладно и тъмно), то тя издържа неопределено време. Все пак запазва вкусовите си качества между 12 и 18-месеца. Колко повече се отдалечаваме от този срок, толкова по-малко съдържанието ще прилича на снимката.

Друг проблем е материалът на кутията, който може да прояви признаци на ръжда. Иначе стерилизирано месо, манджи, зеленчуци или варива спокойно може да изкарат и 100 години, след което няма да са отровни, но ще приличат на пихтия. През 1974 г. на борда на потънал параход в река Мисури бяха открити консерви от 1865 г. Изследвания показаха, че в тях няма микроби и след 109 г. те са годни за консумация.

Наполеон предложил награда от 12 000 франка за съхранение на войнишкия порцион.

 Наполеон предложил награда от 12 000 франка за съхранение на войнишкия порцион.
wikipedia.org

Въобще консервата е голямо откритие. Но както знаменитият английски писател Джордж Оруел сполучливо отбелязва, без консервната кутия нямаше да се стигне до Първата световна война.

Преди това войниците умирали повече от зарази и развалени храни, отколкото от куршумите. Наполеон обявил голяма награда за онзи, който успее да открие начин за трайно запазване на хранителните запаси. През 1802 г. френският сладкар и изобретател Никола Апер намира решението. Той открил, че хранителните продукти могат да се стерилизират чрез загряване, а след това и да се консервират чрез херметическо затваряне.

Алер произлизал от областта Шампан, затова той използвал онова, което най-добре познавал  - бутилката за шампанско. Но запушваните с тапи стъклени бутилки с манджи не издържали на налягането, а освен това били много тежки за войниците на бойното поле. Проблемът бил решен от английския търговец Питър Дюран, който през 1810 г. патентовал тенекиената кутия.

Постепенно от раницата на пехотинците тя прескача и на рафтовете в магазините. Проучване от времето на Студената война показва, че консервите на практика могат да издържат и над век.

Установено е, че срокът им на годност зависи от PH-то на консервираните продукти. По-киселите, като доматен сок, кисели краставички, кисело зеле, плодови сокове се развалят по-бързо. 

Има и продукти без срок на годност, защото се считат за вечни. Такъв е солта. Тя е естествен минерал, което на практика означава, че е невъзможно да се развали. Трайността на йодираната сол е около година.

След това йодът се изпарява, но продуктът си остава годен за консумация. Друг фаворит за презапасяване е медът. Той е суперхрана, която ще поддържа тялото ни, дори ако се налага да живеем в бункер месеци наред.

Археолозите още намират в египетските пирамиди делви с този продукт на 3000 г. При това годен за консумация. Грузински археолози се похвалиха преди време, че са открили мед на 5500 години. Опитали го и вкусът му не бил мръднал и на йота. 

На другия полюс на трайността е млякото. Все пак си струва да се инвестира в него, но под формата на сух продукт. Счита се, че сухото мляко може да издържи поне 20 години.

През това време с него може да се готвят супи и да се правят сокове и десерти. Яйцата също се водят един от най-капризните и малотрайни хранителни продукти. Но не и ако са в прахообразна форма. Изследвания сочат, че те издържат до около 7 години.

Оризът е безценен източник на енергия и микроелементи. Експерименти показват, че ако се съхранява правилно, той издържа до 30 лета. Толкова обещава да оцелее и бобът, а и ние с него. Стига да има ток, че да си го сготвим.

Печеното кафе на зърна запазва свойствата си едва няколко месеца. Поне 10-20 г. би трябвало да издържи разтворимото инстантно кафе - така че купувайте смело. Все пак с него трябва да се внимава, тъй като е диуретик, т.е. извежда течностите от организма.

В случай, че имате малко запаси от вода, това би било проблем. Сред суперпродуктите за Апокалипсиса можем да поставим спокойно и ракия, водка, уиски, ром, ликьор, коняк, тъй като срокът им на годност не изтича. Виното е по-капризно, но все пак има бъчви, заредени преди 250 г. в Бремен, от които още се точи гроздов еликсир с високо качество.

В категорията на вечните храни експертите поставят още захарта, соевия сос и кленовият сироп, дори черния шоколад. Овесените ядки са лесни за приготвяне и питателни. Според университета в Юта издържат до 30 г.

От пшеницата най-дълго оцеляват древните сортове като лимец, динкел (спелта), емер и камут. При тях проблемът са вредителите. При смилането им на брашно годността им пада до 1-2 години. 

109-годишни консерви, открити на потънал кораб, са били безопасни за консумация.

 109-годишни консерви, открити на потънал кораб, са били безопасни за консумация.
funfactz.com

Чакат Края на света с космически храни

Лиофилизираните храни издържат до 30 г. България е една от първите страни с подобно меню, разработено за космонавти. Апокалиптици, чакащи Страшния съд, коментират в интернет форуми, че например лиофилизирани спагети ще издържат и повече, стига да се сложат в друга вакуумни торбичка.