0

С получливо засаждане на декоративни иглолистни и широколистни дървета и храсти може да се извърши само през ранна пролет преди цъфтежа и разлистването, и през есента, когато опадат листата и вегетационният период е приключил.

Сполучливо засаждане на декоративни иглолистни и широколистни дървета и храсти може да се извърши само през ранна пролет преди цъфтежа и разлистването, и през есента, когато опадат листата и вегетационният период е приключил.

И понеже тази година зимата дойде през април, като се стопи снегът, можем да си наваксаме. Въпреки че много овошки цъфнаха, има декоративни растения, които точно сега можем да си засадим в градинката.

Влажно време

Избира се влажно време за работа. Ако се случи сушава година, тогава няколко дни подред около корените на набелязаните за изваждане фиданки се поливат сутрин с вода по-обилно, за да се овлажни добре почвата. При широколистните и иглолистните дървета има значение дали са бързо растящи или бавно растящи. Също е важно да се знае, че ако се изваждат или местят на нови места, докато не са опадали листата, ако работим наесен, те ще увехнат и клоните също. За акацията се знае, че до десетата година на своето развитие израства бързо, а след 10-та година вече забавя растежа си. Освен това развива много силна коренова система и местата, където е расла акация, мъчно се заличава присъствието й - на 2-3-годишна възраст може да се засажда в градината.


Хилядолетник

Пример за най-бавно растящи дървета са тисовете. У нас се отглежда обикновеният тис – Taxus baccata. Особено в началото на своя растеж, макар по години да е хилядолетник, тисът придава 2-3 см височина. Среща се не като дърво, а повече като храст. Обича сенчестите места, но оцелява и на светлите. Поддава се на формиране с ножица.

Каприз

Подобен случай на бавно растящ храст у нас е Buxus sempervireus – вечнозеленият обикновен чемшир. Той е много красив декоративен бавно растящ храст или малко дърво. Към почвите не е взискателен, може да са бедни, но не понася заблатените почви. Единственият му каприз е влага във въздуха, без която не може да диша. Поддава се на формиране чрез подрязване и от него се правят съвършени архитектурни форми за украса на паркове и градини.

Съотношение

Важно условие при изваждането на фиданките е да се спазва съотношението между корена и короната, които трябва да си хармонират. При широколистните могат да се съкратят част от клоните, докато при иглолистните винаги екземплярите се изваждат внимателно, без да се нараняват корените, и се изваждат с бала пръст, обвити в зебло. Съотношението в големината на корена и короната на растенията се нарича корелация. Корелацията е закон на природата, който трябва да се спазва задължително.