0

В сезона на летните отпуски няма по-верен приятел от хубавата книга. Но коя от всичките да вземем, че мястото в раницата (куфара) по правило е ограничено. А ако там трябва да скочи и нещо за четене от децата, конкуренцията става наистина жестока. За щастие технологиите дават добро решение в лицето на електронните четци за книги. Те тежат колкото един джобен речник, а побират информация колкото за цялата ни библиотека, че и повече. Не на последно място през изминалите 1-2 години се появиха и доста прилични бюджетни модели, предлагащи отлично съотношение между цена и качество. 

Предимства

Мнозина обаче се питат, защо да дават излишни пари, когато могат да ползват смартфона, таблета или лаптопа, на които също могат да се свалят електронни книги във всякакъв формат. Това е така, но когато говорим за продължително четене, електронните четци са без алтернатива, защото се доближават максимално до хартиените носители. Техният дисплей е направен така, че да щади зрението, тъй като ползва технологията електронно мастило (е-ink). Тя не товари очите толкова за разлика от LCD и OLED екраните на мобилните устройства. Друго предимство е дългият живот на батерията. На практика тя най-много се хаби само когато прелиствате страниците. Така с едно зареждане четците издържат и до месец вярна служба. 

Бюджетни

Със сегашните повишени цени на почивки и екскурзии свободните средства на мнозина са кът. Добър бюджетен вариант (за около 179 лева),  с който бихте спестили, е „Покетбук Бейсик 3“ (Pocket Book Basic 3). Устройството има 6-инчов екран и вграден Wi-Fi модул за удобно четене в движение. Освен това интерфейсът е доста подходящ за начинаещи. Голяма екстра е, че джаджата включва предварително инсталирани речници, незаменими при четене на литература на чужд език. Друг приятен бонус са 97 предварително инсталирани безплатни електронни книги на 14 езика. 

Добър за четене на плажа пък е „Кобо Либра H2O“ (Kobo Libra H2O). Както химичната формула на водата в името му издава, той е защитен от навлизане на течности в корпуса с най-високия индекс. За своята цена от 370 лева предлага голям 7-инчов екран (1680 x 1264 пиксела). На него може да четете в портретен или пейзажен режим или да зададете текста да се променя автоматично ориентацията в зависимост от това как го държите. Сред другите благинки на Kobo Libra H2O са уеб бразузър, с който да четете новини като през таблет, без да натоварвате толкова зрението си. Има и вградени десетки речници, които могат да се обновяват. 

Напреднали

За по-напреднали е четецът „Покет Бук ИнкПад 3“ (Pocket Book InkPad 3), който е по-скъп с около 70 лева. Той обаче има  по-качествен и голям дисплей (7,8 инча). Има и доста екстри като пускане на аудиокниги и преобразува на текста в реч. Така може да слушате книгите, вместо да ги четете. За около 300 лева се движи моделът „Киндъл Пейпър Уайт“ (Kindle Paper White). Това е модел от 2018 г, който има всичко на борда си за една лятна ваканция – водоустойчив корпус, безжична интернет свързаност за лесно и бързо изтегляне на книги и доста качествен  екран е тъчскрийн с големина от 6 инча.

Лукс

„Амазон Киндъл Оазис“ влиза в лукс сегмента с цена близо 600 лева. Той има един от най-качествените екрани с 16 нива на сивото. Сред екстрите е красив алуминиев корпус, опцията за автоматичен избор на мекотата и силата на подсветката в зависимост от околната среда, дискретни тактилни бутони за превъртане на страниците и др. И най-важното предлага водоустойчивост, което го прави идеален за четене и край басейна в хотела. „Киндъл Пейпъруайт“ (Kindle Paperwhite) е по-тънко и по-леко от предишното издание и предлага 8 GB място за съхранение  - два пъти повече от предшественика си. Подобно на другия водоустойчив, но по-скъп модел „Киндъл Оазис“ (Kindle Oasis), и  “Пейпъруайт“ предлага още една версия от 32GB. 

В джоба

Доста успешен е „Покет Бук Тач Ейч Ди 3“ ( PocketBook Touch HD 3), който се търгува у нас около 339 лева. Той е водоустойчив отвътре навън (благодарение на технологията HZO Protection). Тази функция дава спокойствието, от което се нуждаете, четейки на плажа, край басейна и дори когато вали. Устройството е оборудвано с мултисензорен HD екран (1072 х 1448, 300 DPI), който гарантира както контраст, подобен на този на истинска книга, така и яснотата на електронната книга. Технологията умна светлина (Smart light) осигурява фин баланс за комфортно четене както през деня, така и през нощта. Благодарение на усъвършенстваната възможност за настройка може да се регулира не само яркостта, но и цветната температура на предната светлина. Не на последно място с тегло от само 155 г и с размери 161,3 x 108 x 8 мм електронният четец се побира плътно в обикновен джоб на дънки и дори в дамско портмоне. 

Модели за деца 

За децата се предлагат разработки като „Киндъл Пейпъруайт“ (Kindle Paperwhite -2021). Той предлага по-висока скорост на прелистване с 20%, а общото бързо действие при навигиране из четеца с 50 на сто спрямо предходния модел. По-големият 6,8-инчов екран позволява визуализирането на повече текст на една страница и по-добра четимост при преглед на PDF манга- файлове. Паметта му може да побира към 2000-3000 книги.  Към всяко устройство от детската версия се предоставя едногодишен безплатен достъп до Amazon Kids+с хиляди детски книги. 
По-евтин вариант е Kindle Kids Edition от 2019 г. Той не може да регулира цветната температура на фронталното осветление, но пък с едно зареждане издържа минимум 4 седмици (при 30 мин. четене на ден).