0

И два най-депресиращият ден в годината. Британските учени са изчислили, че това е третият понеделник от януари. Това означава, че най-тъжният ден тази година се пада на 17 януари. Хората гледат на месец януари по два начина. За оптимистите той е ново начало, а за всички останали е изпълнен с неприятности мрачен месец. „Тъжния понеделник“, както го наричат британците, носи депресия.

Причините за това са съвсем обективни. Телата ни са изморени от декемврийския алкохолно-шоколадов маратон, а портфейлите ни са изтънели. Сутрините още са много тъмни и слънцето е твърде слабо, за да регенерира нивата ни на витамин D. Затова съвсем естествено най-потискащият ден от годината е през януари. За най-набеден в това отношение се счита един от понеделниците от първия месец на годината. До този ден почти всички са нарушили новогодишните си обещания за промени. Макар и тъжният понеделник да се отбелязва всяка година, изборът на деня не е строго обоснован научно. Датата е изчислена от психолога Клиф Арнал по формула, отчитаща фактори като студено и влажно време, дългове, изминалите дни след Коледа, общото чувство за ниска мотивация. За да не изпадат в депресия в "тъжния понеделник", психолозите съветват в този ден хората  да загърбят новогодишната си диета и да започнат деня с обилна закуска. След това да си направят резервация за едно приятно пътуване. През целия ден да слушат хубава музика, а вечерта да прекарат с половинката си или  с верни приятели.

Когато осъзнаем, че подаръците не могат да заменят емоциите, идват черните мисли.

 Когато осъзнаем, че подаръците не могат да заменят емоциите, идват черните мисли.
freepik

С Коледа отминава и времето на бясното пазаруване. Чрез него много хора се опитват да си купят емоции, вместо да си ги доставят. Именно това седи в основата на следпразничната депресия, отбелязва психиатърът д-р Веселин Герев. Обикновено по време на празниците, за да си достави човек удоволствие, си го купува. Съвременният човек не разчита толкова много на емоциите, които ще съпреживее със своите близки, приятели и познати, а на тези, които ще закупи под формата на подаръци. Това означава, че колкото повече подаръци се купят, колкото повече храна се набави за трапезата, колкото по-скъпи вещи ни обграждат, толкова по-щастливи ще сме, разказва още той. Броени дни след като празниците отминат, след като финансите са изчерпани и емоционалните очаквания, които са възложени на празника, не отговарят на тези, които са получени, тогава следва така нареченият период на разочарование или следпразнична депресия. Колкото й да е нелогично, именно в тази част от годината хората попадат в капана на така наречената предпразнична депресия. Психиатърът наблюдава повече от 15 години депресията, която идва след празниците. Този феномен лекарят нарекъл Коледен синдром. Тоталното разминаване между очаквания и реалност засилва депресивните нагласи и ако те не отзвучат в рамките на седмица, преминават в реална депресия, отбелязва още той.

freepik

Бялата захар враг на сърцето

Рафинираната бяла захар е най-вредна за сърцето. Това разкри кардиологът и кандидат на медицинските науки Анна Кореневич пред руското издание Профайл. Белите кристалчета не просто водят до затлъстяване. Захарта и сладките храни спомагат в развитието на атеросклероза и ракови заболявания, обясни тя в канала си в YouTube. Това важи не само за захарта, която се добавя към кафето и чая, но и за всички сладкиши и подсладени напитки. “Всички сладкиши и хлебни изделия са с висок гликемичен индекс. Тялото ни не се нуждае от никакви такива храни”, категоричен е кардиологът. Редовната консумация на прости въглехидрати увеличава риска от затлъстяване, диабет и метаболитен синдром, съобщава dariknews.bg Aко ценим здравето си, трябва да се  откажем от бял хляб, сладкиши, зърнени храни от бяло брашно. Белият ориз е от храните, които ни дават празни калории, без да носи никаква полза за човешкото тяло, смята още тя. По-рано диетологът Кристина Журавлева предупреди, че голяма вреда на организма нанасят комбинацията от храни, богати на захар и наситени мазнини. Например ядките и растителното масло вървят добре с риба, която е богата на ненаситени мазнини, но е по-добре да не ги ядете в комбинация с месо. За да имаме здрав черен дроб, който е най-важната биохимична лаборатория в човешкия организъм, трябва да се откажем от кафето със захар. Ободряващата напитка без подсладител  може да намали риска от развитие на цироза, а също и да предотврати развитието на неалкохолната мастна чернодробна болест.

Ползата от ароматната напитка, с която се събуждаме, е, че може да намали натрупването на мазнини и да увеличи количеството антиоксиданти в черния дроб. Именно тези вещества предотвратяват увреждането на клетките в него, намаляват риска от цироза и други заболявания. “Има много проучвания, които показват, че кафето помага за намаляване на риска от цироза и също така предпазва от мастно чернодробно заболяване”, казват специалистите. За да запази напитката своите полезни свойства, трябва да се пие без захар, мляко или сметана, както и без други добавки. Изследванията показват, че добавената захар вреди на черния дроб.

freepik

Черният шоколад удължава живота с година

Черният шоколад удължава живота с една година. Това показва проучване сред привържениците на сладкото лакомство. Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти и минерали черният шоколад подобрява кръвното налягане и предотвратява появата на рак и сърдечносъдови заболявания. Учени от Харвард съобщават и за ползите от черния шоколад за паметта и мозъчната функция. Те го нарекоха ефективен продукт за намаляване на инсулиновата резистентност и забавяне на стареенето, съобщава БГНЕС. В същото време броят на активните съединения в шоколада директно зависи от концентрацията на какаото. Изследователите добавиха, че тези хора, които ядат три блокчета черен шоколад на месец, удължават живота си. Рискът от преждевременна смърт при тях е с 36% по-малък, отколкото при тези, които отказват да използват този продукт.

freepik

Фъстъците  най-вредни сред ядките

Фъстъците са най-вредни сред ядките, отбелязва руската диетоложка Светлана Панченко. Специалистът по хранене отбелязва, че те погрешно се смятат за ядки, защото принадлежат към семейството на бобовите растения и растат в земята. Те са опасна храна за малките, защото са един от най-силните алергени. Тъй като растат в земята, те често са изложени на въздействието на плесенни гъбички, които могат да имат отрицателно въздействие върху здравето. Фъстъците съдържат и фитинова киселина, която пречи на усвояването на редица микроелементи от храната, като например желязото", казва Панченко. Суровите фъстъци да се накиснат във вода за няколко часа и след това да се изсушат, преди да се подложат на топлинна обработка и да се консумират.

Газираното по-опасно от цигарите

Газираните  безалкохолни напитки са по-вредни за човешкото тяло  дори от цигарите, показват изследванията. Научното списание JAMA Internal Medicine публикува мащабно проучване за причините за преждевременната смърт. Една от тях беше честата консумация на сладки газирани напитки. В проучването са участвали 450 хиляди души от 10 европейски страни. Изводите от проучването бяха, че хората, които консумират повече от два литра газирани напитки дневно, имат повишен риск от преждевременна смърт. Честата консумация на газирано  увеличава мазнините в корема с 10% и дори влошава паметта. Напитките с високо съдържание на захар са особено вредни за мозъка. Изследователите твърдят, че прекомерната консумация на сладки напитки в юношеска и зряла възраст може да увеличи риска от рак на дебелото черво при жените. Вредни са не само заради високото количество захар, но и заради многобройните видове консерванти и оцветители, които са необходими за производството им. Те  влияят негативно и на сърцето. Тази година Американската кардиологична асоциация проучи здравните досиета на над 6000 души. Изследването им установява, че тези, които пият повече от една бутилка сладко безалкохолно дневно, имат значително повече мазнини в кръвта и много висок „лош“ холестерол.

freepik

Нощните пирове водят до диабет

Нощните пирове водят нивото на кръвната захар в човешкото тяло и създават риск от развитието на преддиабетно състояние. Това показват данните от американско проучване, цитирано от изданието "Сайънс адвансис". Затова лекарите съветват да ограничим яденето само през деня, което  може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвната захар, обясняват изследователите. В изследването на специалисти от Бостън са участвали 19 здрави, млади доброволци. Част от тях са се хранили през нощта, следвайки график, типичен за работещите нощем, а останалите са консумирали продукти през деня. При участниците, които са се хранили в тъмната част на денонощието, са установени повишени нива на кръвната захар, докато при останалите не са отчетени значителни промени. Хората, които работят нощем и спят през деня, са с до 60% по-висок риск да развият диабет тип 2 в сравнение с останалите, показват изследванията. Според експертите това най-вероятно се дължи на намалената способност на тялото да обработва захарите за една нощ.