0

Н АСА праща луноход на земния спътник, за да търси лед, вещества в течно състояние, а също и евентуални следи от извънземни.

Мисията трябва да се осъществи към края на 2025-а, уточнява „Фокс нюз“. Има вероятност да стане още догодина, но според учени е по-добре да се изчака. Американците така отговарят на засиления интерес, който китайците проявяват в последните години към земния спътник.

100 дни

От НАСА съобщиха, че мисията за изследване на леда на Луната около южния полюс ще е 100-дневна и е най-амбициозната по рода си досега. С това на практика космическата агенция се завръща в играта, след като години наред бе прекратила директното изследване на Луната.

Мисията е и отговор на засиления интерес към спътника от страна на Китай и Израел, като не се изключва в бъдеще време да има сътрудничество с Европейската космическа агенция и други страни, изследващи космоса. Мнозина наблюдатели смятат, че ако тази мисия на ровъра е успешна, то след това може космическата агенция да се върне и към пилотираните полети до Луната.

НАСА подготвя роувър, който да изследва Южния полюс на Луната. Роувърът VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover - Роувър за изследване на полярните райони и летливите съединения) ще търси лед и други ресурси на повърхността и под нея, които потенциално могат да бъдат използвани в бъдеще. Той ще е снабден с прожектори, защото ще работи и в пълна тъмнина.

Пепелянка

Името viper на английски значи змия усойница, пепелянка. Роботът изследовател носи това название и заради начина, по който прави завоите и пълзи по лунната повърхност. Проектът е възложен на частната компания "Астроботик". Тя трябва да разработи усъвършенствана версия на предишната концепция за луноход Resource Prospector (Търсач на ресурси), изоставена от НАСА през 2018 г.

Роувърът ще има четири инструмента, сред които сонда и три спектрометра. Мисията ще е първата за картографиране на полезните ресурси на друго космическо тяло. В края на тази година версии на два от уредите ще бъдат изпробвани с апарата Polar Resources Ice Mining Experiment (PRIME-1 – Експеримент ледена мина на полярните ресурси), чиято цел е технологична проверка.

Данните от VIPER ще бъдат използвани за определяне на места, където има лед на Луната, и ще помогнат да бъде оценена средата и потенциалните ресурси на южния полюс като подготовка за астронавтите от мисията "Артемида", каза Лори Глейд от НАСА. Бюджетът за разработването на роувъра и мисията му е $433,5 милиона.