0

Академик Николай Денков - Физикохимия на премиерския пост

Академик Николай Денков е избран за премиер на България на 6 юни 2023 г. Физикохимикът успява да получи подкрепата на водещите партии в парламента и да извади страната от въртележката на предсрочните избори и служебните кабинети. Денков е от семейство на инженер-химици и не е чудно, че поема по техния път. Роден е в Стара Загора, но завършва средното и висшето си образование в София. Женен е за проф. Славка Чолакова, с която се запознават във Факултета по химия към Софийския университет. Семейството има четири деца и на най-големите християнски празници се стараят винаги да са заедно.

Денков става академик в БАН през октомври 2021 г. Носител е на престижната награда „Питагор“ на Министерството на образованието, младежта и науката за високи научни постижения. Бил е служебен министър на образованието от 12 май до 13 декември 2021 г. Политическите коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС му гласуват пълно доверие през юни тази година и така НС го избира за премиер, но с условието да е на ротационен принцип с Мария Габриел. Сред най-важните му битки е тази за преодоляването на политическата криза, влизането на България в Шенген и промяната в конституцията. Споделял е неведнъж, че след като настъпи ротацията на премиерския пост, би се върнал в Министерството на образованието, където се чувства като у дома си. И като живо доказателство за това се оказа обаждането от неговата стара приятелка – учителката Бисерка Йовчева. По време на снежното бедствие миналия месец тя закъсала с група ученици във влак и след като срещнала тотално безхаберие на властите, му изпратила СМС. „Преди всичко потърсих приятел, защото имах нужда от помощи, и е съвпадение, че в момента този приятел е министър-председател. С акад. Денков се познаваме покрай науката и ангажиментите около различни национални олимпиади, състезания и други форуми, на които сме имали възможност да контактуваме“, разказа тя пред „Телеграф“.

Росен Желязков - Пръв сред равните, но с „Харли Дейвидсън“

Росен Желязков е пръв сред равни в Народното събрание. За него казват, че е изключителен перфекционист. Никой не може да отрече, че е опитен администратор. И кариерата на 55-годишния юрист Росен Желязков говори за това. Той се изкачва непрекъснато по стълбичката - тръгва от Столичната община, минава през министерски пост, за да стигне до върха на държавата. След дълги преговори между двете големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ най-сетне Желязков успя да оглави парламента на 19 април 2023 г.

Известна е любовта на Росен Желязков към рока. Той свири на китара и признава, че всичко започва още в 4-ти клас, когато все повече хора у нас започват да слушат западна музика. Тогава се опиянява от „Цепелин“, „Блек Сабат“, както и „Дийп Пърпъл“. Това е достатъчно да го запали. Прави първата си група като ученик в испанска паралелка в София. Още помни физкултурния салон. Директорът им дава помещение, за да има гимназиална група. Тогава правят и импровизирани концерти.

Преди две години пък представи авторското парче на групата му R&Bo, което се казва „Да те имам". Известна е и другата му голяма страст - високите скорости. Мнозина знаят, че докато беше министър на транспорта, той ходеше на работа с мощния “Харли Дейвидсън”. Интересен факт е, че дядото на Росен Желязков по майчина линия Георги Киряков е чепеларец, потомък на капитан Петко войвода. Прадядо му по майчина линия - Сава, също е патриот. Другият му дядо, по бащина линия, е свещеник до 1944 г., след което се мести в София. Баща му е бил учител в Смолян, където в местната гимназия се запознава с майка му, която е още ученичка.

Нургюл Салимова - Царицата на шаха

Вълшебната 2023-та за Нургюл Салимова, в която тя проби до финала на турнира за Световната купа в Баку, завърши 4-та на световното по бърз шах, спечели европейската отборна титла и взе сребро от европейското клубно първенство, е плод на 15-годишен труд.

Пътят й към върховете на древната игра почва от Силистра, където момичето от селцето Крепча пристига за първия си турнир. Придружава я дядо й Салим, който е бил майстор на спорта по шахмат. Именно той и бащата Илхан Ибрямов научават Нургюл, чието име на турски означава Сияйна роза, да мести фигурите. В селото й няма други деца, които умеят да го правят. „Много ясно си спомням първата ни среща на 28 февруари 2009 година. Тогава провеждахме веригата „Мтел Джуниър“. Целта беше да направим състезания за деца в по-неразвитите в шахматно отношение региони“, разказа за „Телеграф“ Живко Жеков, който още тогава съзира таланта на невръстната шахматистка и я взима под крилото си.

„Тя беше съвсем мъничка, облечена в розово и дума не обелваше“, смее се треньорът. Той убеждава дядото да доведе внучката си на държавното за деца до 10 г. в Слънчев бряг. Салимов протестира, че Нургюл още не може да играе добре и дори си няма клуб, но Жеков веднага я картотекира. Неговият нюх се оказва безпогрешен и едва 5-годишна Нургюл става шампионка на България, при това с 6 победи от 6 партии. На 16 г. вече оглавява световната ранглиста в тази възраст.

Днес Салимова е гросмайстор за жени, трета в света за девойки и 40-а при жените с ЕЛО 2426. Според Жеков пъзелът при ученичката му се е подредил перфектно благодарение на добрата преценка на родителите й: „От една страна, Нургюл има много подходящ характер за шаха, спокойна е, обича играта. Ако има кой да работи с нея цял ден, тя ще работи, а обикновено тренира по 5-6 часа. Когато се обезвери, й повтарям: „Ти със собствени сили си направила толкова много, което други хора няма да направят за няколко живота“.

Володимир Зеленски - Слугата президент на народа

Най-знаковата чуждестранна визита в България през годината е на украинския президент Володимир Зеленски. Той кацна у нас точно в 12.04 ч. на 6 юли. Срещна се първо с премиера академик Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. „Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна. Благодаря ти, България, че защитаваш живота на нашите хора. Благодаря на премиера, на вицепремиера, на цялото правителство и на Народното събрание”, емоционално заяви Зеленски от Министерски съвет. След това обаче зарядът на напрежението се повиши до небесата по време на срещата му с президента Румен Радев. Украинският държавен глава се възмути искрено как българският му колега нарича войната - „конфликт“.

Украинецът, тръгнал от тв екрана най-вече със знаковата роля в сериала „Слуга на народа“, е роден в семейство на майка инженер и баща, който е ръководил катедрата по кибернетика и компютърен хардуер в Криворогския икономически и технологичен университет. Роденият през 1978 г. Володимир обаче не тръгва по пътя на родителите си, а избира киното и телевизията. Много любопитен детайл от биографията му е моментт, в който избира да съобщи, че ще се кандидатира за президент на Украйна. Прави го навръх 31 декември 2018 г., по същото време, докато тече новогодишното обръщение на тогавашния държавен глава Петро Порошенко. Зеленски бие на първия тур на 31 март 2019 г., а на втори е категоричен победител и така от 20 май 2019 г. е президент на Украйна.

Георги Господинов - Повелителят на романите

Георги Господинов грабна международната награда за литература "Букър" с романа си "Времеубежище" и така разплака цяла България в навечерието на празника на буквите – 24 май. Той се превърна в единствения българин, номиниран, а впоследствие и спечелил приза. Романът „Времеубежище“ е преведен на английски от Анджела Родел. Интересен факт е, че не той, а друго произведение на Господинов държи все още рекорда за най-превеждан роман след 1989 г. Става въпрос за „Естествен роман“, който може да бъде прочетен на 21 езика.

Пред „Телеграф“ Георги Господинов заяви преди време, че е много трудно да се направи пробив във Великобритания. „Там има голям избор от англоезична литература, преводните са под три процента. Знакът тук е, че все пак започва да се обръща внимание и на други европейски литератури. Европейските романи, особено в последните години, описват тъкмо кризите в Европа и ако искаме да разберем тази война, няма как да минем без тези книги. Една от темите, много популярна напоследък в литературата, е темата за миналото, за паметта. „Времеубежище“ също е роман върху тези теми. Това е тенденция, която започва да се забелязва през последните години – сякаш не сме си свършили работата в миналото“, допълни Господинов.