0

Н аторяването през есента е бавно действащо и наподобява естествените процеси в природата. Вместо да подхранваме с готови торове градината, които могат да се отмият при дъжд, ние внасяме органични материали, чиито хранителни вещества не са на разположение на растенията веднага. Необходимо е тези материали да се разградят, преди растенията да могат да ги използват.

Точно, както в природата, ние може да доставим на нашата градина полезни помощници, които да помагат за разграждането на органичните материали – червеи, бактерии и гъбички. Те създават симбиоза точно под краката ни. Определени гъбички и бактерии се прикрепят към корените, за да предадат на растенията нужните им хранителни вещества.

Броят на червеите в единица почва са маркер за това дали почвата е здрава. Ако те не са достатъчно, есента е подходящо време да ги внесете сами. Червените калифорнийски червеи са много подходящи. Те могат да се закупят и в интернет, като килограмът струва 25 лева.

Микориза

Друга добавка за здрава почва е микоризата. Това е гъбичка, която живее в почвата, като се прикрепя към корените на растенията. Микоризата помага да се разгради органичната материя по-бързо, като прави хранителните вещества достъпни за растенията. Продукти на база микоризни гъби също могат да се намерят в интернет, като цената им е между 20-25 лева за опаковка от 200 грама.

През есента почвата трябва да се подхрани и с органична материя. Това може да е шума – преди да ги разпръснете в градината, трябва да накълцате листата добре. Избягвайте листата на ореха – те могат да забавят развитието на растенията.

Добавете и дървесна пепел. Тя ще обогати почвата с калий и варовик. Добър източник на азот пък е окосената трева, която е добре да се остави върху моравата да се разгради. Брашното от водорасли пък внася в почвата минерали като калций и магнезий.

Не забравяйте и компоста. Той не само ще обогати почвата, като се разгражда, но и ще подобри нейната структура. Добре угнил оборски тор също е класическо решение. Костеното брашно пък е източник на фосфор, който бавно се освобождава в почвата.