0

Д ронове ни спасяват тази година от комарите. Успешно третиране срещу кръвопийците вече беше реализирано в редица морски курорти и други области на страната извън урбанизираните терени напълно безплатно. „Вече мина обработката срещу комари с дронове в Поморие и Несебър, до края на месеца предстои и в Бургаско“, съобщиха за „Телеграф“ от „Дезинфекционна станция Бургас“. Оттам обясниха, че обработката се прави заради наличието на ларви на комари.

И допълниха, че тя се осъществява на база вземане на проби. След като площите се обработят, се изчаква известно време, след което отново се взимат проби. Така ако се наложи, се направят обработки и другия месец. Става дума за неурбанизирани територии, като използваните биоциди са безвредни за бозайници, птици и риби.

Модерно

Обработката от въздух преди се правеше с мотоделтапланери, но в момента е модернизирана с дронове, изтъкнаха от „Дезинфекционна станция Бургас“. И допълниха, че е възможно третирането по този начин да е малко по-бавно. Със сигурност обаче сега процесът е модернизиран и е ефективен, добавиха експерти. Третирането срещу ларви на комари с дронове е подходящо за труднодостъпни и заблатени местности, където тези насекоми се развъждат в големи популации.

Става дума за големи водни площи, които няма как да се обработят по друг начин освен от въздух. След това се вземат проби и до седмица и се вижда дали обработката е била ефективна, обясниха от „Дезинфекционна станция Бургас“.

Ако има над допустимите граници, през септември отново се прави обработка.

У нас вече бяха третирани по въздух срещу комари и областите Монтана, Враца, Плевен и Велико Търново. През последните десет дни на юли въздушно бяха обработени срещу комари и местности в област Силистра. Използват се само одобрени биоцидни препарати, които не носят здравен риск за хората и гръбначните животни, уточниха експерти от земеделското министерство.

Пилоти

Някои правят обработката и с малки самолети. Авиохимическите обработки се правят по предварителен план, а пилотите облитат територията, която е обхват на третирането, за да се запознаят с особеностите на релефа, уточниха още експерти по авиодезинфекция. Обработките се реализират в цели области, като се обхващат специфични терени, в които плътността на комарните популации е над средната. Такива у нас са поречието на Дунав, Искър, Тунджа, Марица и Струма. Характерни зони с висока численост на комарните популации са районите около река Марица в Харманли и Свиленград, селата край Русе, Плевен, Видин и Силистра, край Перник, Благоевград, както и по морето. Обработваната площ може да обхване от няколко хиляди до няколкостотин хиляди декара.

Времето е ключов фактор

Прогнозата за времето е ключов фактор при авиотретирането на площите срещу комари. Дали ще успеят да реализират обработката от въздух, зависи много от климатичните условия, подчертаха от „Дезинфекционна станция Бургас“. Обработката на Бургас например беше отложена от 16 август за седмицата след 21 август или до края на месеца заради силни ветрове, уточниха специалистите.

Броят по 27 бона за въздушен уред

Собствено въздушен уред със селскостопанска цел може да се купи от специализирани магазини у нас на промоция. Селскостопанските дронове вървят по 27-28 000 лв., показа справка на „Телеграф“. Много от търговците правят отстъпка в цената, ако общата сума на покупката надвишава 300 лв. Така селскостопански дрон с редовна цена от 28 391 лв. ще ви излезе 27 397 лв., което е около 3,50% намаление, или малко над 993 лв.

Цената е за дрон с 6-ротора и 1 година гаранция. Оптималната скорост на полет е 4-6 метра в секунда, а степента на вятъра – 12 метра в секунда .Типичният откос за пръскане е регулируем и е 4-6 метра, като типичните норми на покритие са 60-90 декара в час. Разполага с възможност за автоматично пръскане и планиране на полета.