0

В 10 шатри, разположени на китната Кестенова алея в парк „Пети октомври“ в центъра на Стара Загора, фермери от региона и страната изложиха продукцията си на 22 и 23 март. Изложението е първо по рода си, организирано от Българския фермерски съюз с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието и горите, в Града на липите – първия, в който се проведе. Следващото ще е в Кърджали, последвано от Варна и Бургас, а маратонът ще финишира в София.

„Идеята ни е малките и средни земеделски производители на млечни, месни и други продукти напълно безплатно за тях да запознаят потенциалните купувачи с продукцията си. Надяваме се да бъдем от полза, защото достъпът им до търговските вериги е ограничен, тъй като стоките са в сравнително малки количества, а и клиентите да ги видят от първа ръка – да ги пипнат, да се срещнат на живо с човека, който обработва земята, отглежда животни и пчелите. Искаме да стане ясно, че произвежданото в България от нашите земеделски стопани е качествено и го има“. Това обясни пред „Телеграф“ председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов. По думите му около 10 000 лева е платило аграрното ведомство за целия инвентар и мястото, предоставено от общината през двата дни на изложението. „Напливът беше огромен, шатрите – само 10. Трябваше да бъдем гъвкави, за да приемем повече хора“, обясни още Стоянов. Стопаните споделиха, че освен на изложения пласират продуктите си на фермерските пазари и онлайн, а мнозина пътуват със стоката си и в чужбина. Видно е, че повечето се познават помежду си, нерядко си разменят продукти и помощ.

Кошери

Любен Земярски е производител на мед и медни продукти от 20 години в региона на Стара Загора. В бизнеса е включено цялото семейство. Имат около 400 кошера. „Изключително трудоемко е за сам човек, затова работим всички от фамилията. Имаме пчелини на 6-7 места, за да постигнем такова многообразие от различни видове мед. Предлагаме продукцията си на дребно и това изложение е голям шанс да се видим очи в очи с хората“, разказа Мария Земярска. „Имаме редовни клиенти. Цената на буркан от 750 г билков мед е около 10 лева. Има и мед с различни видове ядки в по-малки разфасовки за 4-5 лева: „Предлагаме акациев мед с ядки и сушени плодове – много здравословна и енергийна храна.“ Прашецът, прополисът, пчелното млечице – това са все екстри от офертите на семейство Земярски.

Дегустация

Иван Ечев и семейството му произвеждат фантастични сирена с подправки, а кашкавалът им е с пикантни добавки. Началото на бизнеса – поставено през 1998 година. Цените са солени, но който може да си го позволи, си струва, показа дегустация на „Телеграф“. „Всичко е месено на ръка. Имаме модернизирана ферма в град Левски. Преди 4 години направихме мандра, преди 5 отворихме млекомати. Така затворихме цикъла на производство. Ходим по фермерски пазари в България, в чужбина“, споделя Ечев-син. „Интересът е според джоба“, допълва той и обяснява: „Биволските продукти като цяло са скъпи. Обикновено пазаруват по малко, да опитат.“

Роза

Петър Симеонов е фермер от Гурково. Стихията на неговото семейство, чийто бизнес датира от началото на 90-те години, са маслодайната роза и лавандуловите полета – обработва 13 дка с маслодайна роза и 65 дка биологични лавандулови насаждения. „Произвеждаме розова вода, масло, шампоан, душ гел, крем за лице, балсам за устни. От лавандулата правим лавандулова вода, шампоан, душ гел. Предлагаме сух розов и лавандулов цвят.“ По думите му по-трудно е с розите. „Всяка година става все по-зле с работната ръка, това е най-големият проблем за розопроизводството въобще. Секторът не е атрактивен, работата е тежка“, обяснява Петър. Цените на продуктите не са повишавани от две години, защото пазарът е свит. „Производители като нас има доста в България, гледаме да държим високото качество. Водата ни от розовия цвят се прави на дестилат, без да се вади маслото. Каквото излезе, това бутилираме.“ „В последните години много често ходим на изложения в чужбина, което е много добре за малки фирми като нашата – да ни забелязват повече клиенти“, разкрива майсторът на розови и лавандулови вълшебства и не крие, че клиентите им извън България са се умножили, а от онлайн магазина им могат да пазаруват фенове от цяла Европа.

Траки

Винарска изба „Ноя“ е настанена в полите на Стара планина в с. Орешак, близо до Троянския манастир. Основана е през 2018 г. от биотехнолога инж. Христо Ковачев. Предлага над 20 вида сортово вино, изпълнено в малки партиди и лимитирани серии. „Ноя е най-старото известно име на река Осъм, още от времето на траките. Реката извира много близо до местонахождението на избата. Избрал съм това нестандартно решение за име, за да вържа географското местонахождение с мястото на избата“, описва инж. Ковачев. Продава на фермерски пазари, където по думите му „хората са се научили, че храната и напитките са чисти“, както и на много извоювани частни клиенти, които разчитат на качеството. Онлайн магазинът на винаря също се радва на доволен брой посещения.

Зайци

Земеделският институт – Стара Загора, също е опънал шатра тук. Кошница с апетитни яйчица с етикет „35 ст.“ се мъдри на щанда. „Да, при нас е евтино. Имаме магазин на пазара и винаги е пълно с народ“, издумва жената от сергията и продължава: „Предлагаме прясно и кисело мляко. Пилетата ни са по 6 лева килото, петлите по 4 лева. Яйцата навсякъде са 50-60 стотинки, при нас са 35. Имаме зайчета по 14 лева за килограм. Но са замразени, пуешкото е на филета.“

Цярове и халвички по орташки

„Ние сме от казанлъшкото с. Ясеново. В землището на селото ни има 3500 дка лавандулови насаждения и това е типичният мед за района ни. Но не очаквайте натрапчивия силен аромат на лавандула. Ухае по-скоро на пролетни цветя. Тазгодишният е невероятен!“. Така приятна млада жена хвали стоката си и ненапразно. Щандът й е отрупан с десетки продукти от мед. „Работим от 10 години – аз и съпругът ми плюс семейството на братовчед му. Отглеждаме 700 пчелни семейства на различни места в района. Имаме и 100 кошера на платформи, с които практикуваме подвижно пчеларство. Опрашваме голяма черешова градина“, обяснява Милена Иванова и с усмивка обобщава: „Амиии, не е лесно.“ Смее се, че сред многобройните бурканчета има и нещо „много гадно“ – крем мед с масло от черен кимион. „Гадно е, защото маслото е доста силно и люто, но пък ползите са фантастични – засилва организма, прочиства го, лекува черния дроб. Плюсът е, че го правим с колегата, който предлага ядки, от него е кимионът“ (сочи шатрата до нейната, помахвайки на Ники).

Николай е човекът от сем. Газянови, дошъл чак от плевенското село Славяново. Фирмата им е шестгодишна, предлагат тахани, халвички, студено пресовани масла, ядки. „Имаме 75 дка орехова и лешникова градина, със собствени средства си я гледаме“, разказа младежът.