О тпадъчните продукти от плодове, зеленчуци и др., генерирани по време на преработката им за храни, представляват сериозна заплаха за околната среда, когато се натрупват като отпадъци. Рециклирането им за хранене на добитък би помогнало за намаляване на проблема. В допълнение, тези странични продукти могат да подобрят здравето на животните и качеството на полученото от тях месо и мляко, тъй като някои от тях са богати на биоактивни съединения, публикува Овцевъд и Козевъд разработка на Политехническия университет в Мадрид.
От друга страна, използването на всеки ресурс в храната за животни изисква познаване на неговата хранителна стойност, но тази оценка е сложна в случай на странични продукти от агропромишлеността поради техния хетерогенен и променлив състав, а често и небалансиран.
Резултати
Изследователите оценяват ефекта от частичното заместване на зърнените фуражи с дехидратирана цитрусова каша и маслиново кюспе. Тъй като те са богати на полифеноли, се очаква, че ще подобрят качеството на животинските продукти, както и здравето на добитъка.
С изпитваните нови фуражи са угоени агнета и млечни кози. Резултатите, получени от изследователите, показват, че въвеждането на страничните продукти (в процент от 18% за цитрусовата каша и 8% за маслиновото кюспе) няма отрицателен ефект при консумацията на тези фуражи, продуктивността и здравето на животните.
Това е допълнено с намаление използването на традиционните фуражи и по-ниските цени на новите. Сбъднаха се и прогнозите за подобряване на продуктите не само чрез промяна на съдържанието на мастните киселини в агнешкото месо и козето мляко, но и по-здравословен профил и удължаване на срока на годност на овчето месо.
Цена
Употребата на агропромишлени странични продукти под формата на фуражи се увеличава в целия свят не само поради високата цена на конвенционалните суровини, но и поради високото ниво на замърсяване, причинено от тяхното натрупване. Освен това използването на местно ниво намалява въглеродния отпечатък на животинските продукти и тъй като повечето от тях не се използват в храната на човека, те не се конкурират директно с него.
В тази схема обаче има и една скрита картинка. За да използваш отпадъчните продукти за фуражи, трябва да имаш много добре развито зеленчуко- и плодопроизводство. Неслучайно тези изследвания се извършват в Испания. Ами много просто. Испания се нарежда на второ място в Европа по производство на плодове и зеленчуци и на първо място по износ на свежи и консервирани такива.
Извлек от кори на цитруси срещу мравки
В домашни условия кората на мандарините и портокалите имат приложение както за лична козметика, така и за подобряването на здравето на цветята. Преди това трябва добре да се измият, за да паднат химикалите, с които са третирани. Ако искаме да предпазим от насекоми и мравки стайните цветя, може да си направим извлек с гореща вода. Той се приготвя, като сушените кори се заливат с кипяща вода. Съотношението е следното: за една част цитрусови кори се използват две части вода. Престоява без достъп на светлина едно или две денонощие и се филтрира. Добавят се още две части вода и се поливат растенията или пръскат. Останалата част от извлека може да се постави в компоста, както и да се използва за борба с мравките.
Важно е да запомните, че корите трябва да бъдат настъргани преди добавяне към компоста, за да се ускори разграждането им. Също така се препоръчва смесването на корите с други органични материали като трева, листа и остатъци от храна, за да се осигури балансиран състав на компоста.
Вредни за орхидеи и кактуси
Не всички растения реагират еднакво на цитрусовия тор, въпреки че стайните растения, зеленчуците и цветята реагират особено добре. Въпреки това за орхидеи и някои видове кактуси цитрусовият тор може да е твърде кисел. Ето защо, преди да използвате тор от цитрусови кори, трябва да вземете предвид нуждите на дадено растение и ако е необходимо, да коригирате дозата.