0

С ладкото грозде не е обичано само от хората в късното лято и ранната есен. Осите и други животински видове също налитат на сочните зрънца.

Това обаче може да се превърне в проблем за много градинари.

Узряването на гроздето отнема до 120 дни, това е времето, през което плодът разгръща пълния си аромат и сладък вкус.

Затова е доста разочароващо да установим, че някой вече е вкусил от гроздето, което отглеждаме с такава любов. Осите също обичат вкуса му и могат да направят големи дупки в зрънцата. Твърдението, че те предпочитат месо, например други насекоми или вече повредени плодове, е широко застъпено предубеждение.

Меню

Всъщност менюто на осите е доста разнообразно. Ларвите се хранят предимно с животински протеини, но възрастното насекомо налита и на нектар, полен или плодов сок. При това те следват правилото – колкото по-сладко, толкова по-добре.

Поради тази причина гроздето също се радва на тяхното внимание – сладкият му дъх и високото съдържание на захар са много изкушаващи. Особено когато е напълно узряло и е пълно със сладък сок. Кожицата на зрънцата не е пречка за осите – те лесно я пробиват, особено тази на ранните сортове, която е по-тънка. Но проблемите не свършват дотам – раните по гроздето стават място, откъдето могат да проникнат различни гъбични и бактериални заболявания.

Мерки

Ако се притеснявате, че осите могат да нападнат гроздето ви и да съсипят реколтата, трябва да вземете превантивни мерки.

Това трябва да се случи няколко седмици преди гроздобер.

Най-добрият начин, а и най-сигурен е да сложите предпазни ръкави на всеки грозд. Бройката струва 11 стотинки, мрежичките могат да се поръчат и по интернет. Ръкавът представлява еластична мрежа с дължина 30 см, която се надява на самия грозд и го предпазва от нападение не само от насекоми, но и от птици. Мрежата е много нежна и по никакъв начин не наранява гроздовите зърна. Може да се използва многократно. Не възпрепятства проникването на слънчева светлина и узряването на гроздето. Макар надяването на мрежичките да е трудоемко, този метод има много предимства, най-важното от които е, че гроздовете са надеждно защитени.

Спрей

Ако не ви се занимава, има и друг лесен трик. Можете да напръскате гроздовете с вода с фин спрей. По този начин осата ще реши, че е валяло дъжд, и ще се оттегли. Няма обаче доказателства, че този метод е ефикасен. За да има смисъл, трябва да пръскате цял ден, защото осите ще се върнат веднага. Методът има и други слаби страни. Първо, увеличава се разходът на вода. И второ – постоянната влага може да благоприятства развитието на заболявания.

Бутилки

Сред градинарите е много разпространен и друг метод – да поставят капан със сладка течност. В интернет се продават специално направени капани за оси, които се пълнят с течност примамка. Но можем да си направим и сами с бутилки от минерална вода. Ето каква рецепта споделят градинари за течността примамка: 2 части вода, две части ябълков сок, 2 части ябълков оцет, половин част захар, няколко капки течен сапун. В горещо време капанът трябва да се допълва с тази течност на всеки 2-3 дни. Същото се прави и след пороен дъжд. Някои градинари обаче са скептични за този метод, защото смятат, че всъщност капанът привлича повече оси.