0

С тартирането на растения от семена може да бъде богато възнаградено. Няма по-приятно нещо да виждаш как семената поникват и да се радваш на своята малка градина от разсади всяка сутрин.

Но засяването на семена понякога не дава резултата, който искаме. За щастие има много неща, които можем да направим, за да успеем в това начинание.

Ако сте нови в градинарството, все ще дойде денят, когато искате да пробвате да отгледате растения от семе. Няма нищо по-примамващо за един градинар от каталозите със семена в късната зима.

Истина

Азбучна истина е, че има три неща, необходими за покълване на семената – вода, кислород и светлина/топлина. Знаейки това, можете да приложите някои хватки, така че да повишите нормата на кълняемост на семената.

Преди да покълне семето, водата трябва да проникне през неговата обвивка. Обвивката защитава семето и го пази от покълване в неподходящото време – например насред суша или в началото на зимата.

Скарификация

Първото нещо, което можете да направите, за да подобрите скоростта на покълване на семето, е да разрушите неговата обвивка. Това се нарича скарификация. В природата това обикновено се случва механично, когато семената се търкат срещу някаква твърда повърхност, например пясък, камъни или почва. Случва се и механично, когато семето е погълнато от животно и обвивката му се разруши в процеса на храносмилане.

Често това се случва и когато семето е изложено дълго време на влага. Водата върши добра работа в това отношение.

Да извършите скарификация сами не е сложно, ако семената са големи и ще засаждате неголямо количество. Тогава можете да надраскате повърхността на семената. Това става лесно със семена на тиква, краставица, грах, пъпеш, фасул. Използвайте вилица или нокторезачка, без да натискате прекалено.

Влага

Другото, което можете да направите, е да навлажните почвената смеска с топла сапунена вода, като използвате препарат за измиване на чинии, но само няколко капки. Това се прави преди засяването на семената. След тяхното засявате навлажнете почвата още веднъж, като пръскате със спрей.

Препаратът за съдове има за задача да започне да разрушава обвивката на семената – това е химическа скарификация. Освен това препаратът ще подобри хигроскопичността на почвата. Знаете, че ако полеете суха почва, тя трудно попива водата.

За да нямате такива проблеми, напръскайте повърхността на почвата със сапунена вода. След това полейте с лейка. Това ще позволи на водата да премине през почвата и да я напои добре.

След това засейте семената и ги покрийте с необходимото количество почвена смеска. Напръскайте този слой отново със сапунена вода. Използването на спрей ще предотврати изравянето на по-малките семенца от директна струя вода.

Накисване

Накисването на семената през нощта е златен стандарт за подобряване на нормата на кълняемост. В природата за тази цел служи водата. Вие обаче може да подобрите процеса, като използвате водороден пероксид – кислородна вода.

Добавете малко кислородна вода към водата, в която ще накиснете семената. Това действа по два начина. От една страна, чрез химическа скарификация разрушавате обвивката на семето. От друга страна, ще обогатите на кислород водата. Не забравяйте, че един от факторите за покълване е именно наличието на кислород. Добавяйки повече кислород, вие ще ускорите времето за покълване. Семената имат нужда от кислород за създаване на енергия за покълване и растеж, използвайки запасите от хранителни вещества.

Пропорция

Смесването във вода се прави по следната пропорция. Добавете една четвърт чаша от кислородна вода 1-3% към две чаши вода. Сложете вътре семената и ги накиснете за 30 минути. Не трябва да ги държим в сместа по-дълго време. Идеална работа за целта върши ледарка. След 30 минути преместете семената в чиста вода, за да киснат в нея цяла нощ.

Кислородната вода може да се използва без притеснения в градината в определени количества. Тя се разгражда, когато е изложена на вода или въздух. Допълнителната молекула кислород е това, което я прави ценна. Важно е да ползвате концентрация 1-3%, каквато по принцип се продава в търговската мрежа. По-висока концентрация ще повиши киселинността и ще забави растежа на разсада.