0

Н якои от най-известните европейски вина, сред които италианското просеко, може да отидат в историята, заради климатичните промени, сочи ново изследване.

Италианското искрящо вино, което се произвежда в планински лозя, е едно от най-обичаните на Стария континент.

Но лозовите масиви намаляват заради убийствена комбинация от екстремно време и почвена ерозия.

Нов анализ, публикуван в списанието iScience, описва винената реколта като заплашена.

„Рискът не е само да изгубим селскостопански продукт или да видим промени в пейзажа, което ще се отрази негативно на местната икономика. Рискът е да загубим историята на цели общности и техните културни корени“, описва ситуацията д-р Паоло Тароли от Университета в Падуа.

Други вина като Бургунди и Каберне Совиньон също са под заплаха.

Екстремното време затруднява много стопаните, които произвеждат просеко. Неочакваните интензивни валежи са спусък за ерозия на почвите, тя буквално се отмива по хълмовете. Друг проблем е сушата, а напояването на реколтата става изключително трудно.

Уникалният вкус на просекото се дължи на отлеждането на лозята на висока надморска височина. Отгледаното в планината грозде е по-малко и има по-голямо съотношение на кожица към сок, което придава интензивния вкус. Гроздовете получават и много слънчева светлина, но по-ниските температури на голяма височина презпазват зърната. Търсенето на това вино е много голямо, то се е увеличило с повече от 33% в рамките на пет години. Но прибирането на реколтата на такава надморска височина не е лесно.