0

Л ичният секретар на цар Симеон Сакскобурготски Явор Кирилов се оказа романтичен и страстен пчелар.

Никой не би допуснал, че стройният и със стегната походка млад мъж, участвал в десетки кинопродукции, запален монархист и християнин обича и познава тайнственият свят на пчелите вече 30 години. Той също така да отглежда билки в градината си в Лозен и да приготвя домашни курабии с мед и канела. Пчелният нектар нарича Мед от графството, вдъхновен от романа “ Властелинът на пръстените” от Толкин, който е един от любимите му автори.

Кошери

С тази си страст и приказно атмосфера, която създава около своята градина и пчелите, заразява мнозина около себе си, дори и самия Симеон Сакскобурготски, на когото по повод празник подарил един кошер. Началникът му толкова се впечатлил, че поискал да си купи още един. Самият Явор е приятел с пчелите от тригодишен, когато дядо му го въвежда в техния свят и го води при планинските пчели. Въпреки че бил малчуган, той има ярки спомени от това време, когато възрастният човек неусетно го запознава със стъпките по ваденето на мед и грижата за трудолюбивите насекоми. За жалост той умира, когато момчето е на пет.

Количество

За да добием представа какъв майстор е бил дядото, Явор дава пример с количеството мед, което е останало у тях след смъртта му. Имало толкова много мед от 15-ината кошери в двора, че количеството стигнало за две години, след като праотецът го нямало на този свят. С две думи горе долу времето когато Явор е бил в първи клас. “ Изведнъж бурканите в килера свършиха. Не можех да си представя как нашето семейство ще отиде да купи мед. Струваше ми се истинско кощунство” , върна се в онези години с усмивка той.

Тогава неговата вярна баба хванала автобуса от Лозен за Бояна, което през 1992 г. си било истински подвиг, и се върнала, носейки на ръце сама сандъчета с два пчелни рояка. Знаех, че го направи заради мен, спомня си с тиха благодарност Явор Кирилов. Двамата започнали да се грижат за пчелите, да развъждат кошерите. Баща му помагал в тежката работа, а майка му при опаковането . Никой от родителите му не ядял мед, дори баща му бил алергичен към ужилванията. Така че се занимавали главно Явор и бабата, а сега основно той, защото възрастната жена вече няма такава енергия, за да се включи в работата.

Букет

Явор Кирилов разказа, че Лозен е място, където има достатъчна паша за пчелите, за разлика от други райони в страната. През пролетта пчелите събират нектар от акация, липа, билки от поляните. Миналата пролет се получил уникален мед, защото едновременно цъфтели акацията и липата и за първи път се смесил от двете дървета, при това с много интересен аромат и вкус. През лятото вади полифлорен или така наречения Букет, в който понякога има и нектар от слънчоглед, детелини, а преди години и рапица. Точно този е особено подходящ за сладкарство и правенето на медовина, защото е с устойчиви характеристики и показатели, обясни пчеларят.

Есен

Последният есенен мед вади през септември. Той е от различни видове тръни и, освен вкусен, е особено полезен за хора с проблеми с черния дроб. Този мед бързо кристализира и е по-тънен и твърд. Затова, ако желаете да е течен, трябва да го сложите на тих огън да се вари на водна баня, посъветва пчеларят.

Медът от два или три кошера е достатъчен за нуждите на семейството му, а останалата маст той продава. Има си клиенти, а София е необятен пазар, увери той. За жалост това не важи за колегите му от страната. Безмитният внос на мед от Украйна вече притиска изкупната цена на едро до 3,50 лв. кг и мнозина от пчеларите са на прага да се откажат от тази дейност. В същото време цената на еликсира в света расте. Пчеларят даде пример с Йордания, където килограмът е между 50 и 100 евро.

Топла зима

Топлата зима се оказва голям враг на пчелите. Насекомите не могат да заспят, а Явор Кирилов е наблюдавал живо пило в началото на януари. Топлината е благотворна за кърлежите, които тормозят насекомите и те напускат кошера . Явор каза, че миналата зима за първи път е имал два празни кошера, но е било пълно с мед и така открил, че причината е в кърлежите. Тази зима ще промени някои от препаратите и начините за грижа по кошерите.

Насекомите подушват мириса на страх

Ако хората се страхуват, че ще бъдат ужилени от пчела, трябва да знаят, че насекомите подушват страха, защото тогава се отделя феромон. За това припомни Явор Кирилов. Това важи за всички животни и, за да се защити човек, трябва да се опита да владее чувствата си. Пчелите са много важни за опрашването и затова трябва да ги задържим. На първо място, ако видим рояк пчели в дървета или пукнатини, трябва да се обадим на пчелар, който знае как да се погрижи за насекомите. Препоръчително е да засаждаме билки, подправки, овошки, за да осигурим паша на пчелите. Джанки, кайсии, праскови, вишни, круши осигуряват с прашеца си отлична храна за насекомите. Зеленчуковите растения при цъфтеж също са добра паша, но не и доматите. Последните се опрашват от дивите пчели, известни като комбуси. В момента елдата става все по-популярна като храна за хората. Тя е търсена много във Франция. Елдата се оказва и отлична паша за пчелите.

Използва рецепти от 1934 г.

Явор Кирилов попада на кулинарна книга от 1934 година. Там намира рецептата за медени курабии, с които очарова приятелите си. Освен брашно, мед и канела старите сладкари съветват да се добави към курабиите животинска или растителна мазнина, включително и зехтин. Той пробвал със зехтин и резултатът го очаровал, защото специфичният мирис на дървеното масло при печенето изчезнал, а меденките придобили невероятен аромат и мекота. Пчеларят експериментира и с правенето на медовина. Базата е мед и вода, могат да се добавят и специфични дрожди, но трябва да са точните, за да не бъде крайният резултат оцет, предупреди той със смях. По съвет на свой колега от Германия направил напитката с печени люти чушки и, след като необикновената медовина отлежала, вкусът бил истински шедьовър. А любимата му е газираната жива медовина или тази, която е ферментирала с плодове на вишна и малина.