0

Х раненето на пчелите е основният фактор, който определя ролята им в семейството. Пчеларят д-р Йордан Кехайов разкри, че пчелата, която се храни само с пчелно млечице, става царица. Това стана ясно на фестивала „Семе българско“, който се проведе в Севлиево преди седмица. Царицата всъщност е майката, която след това създава поколение. В същото време тези, които са хранени освен с млечице, но и с мед и прашец, са обречени да бъдат работнички.

Индивиди

Кехайов разкри, че пчелното семейство се състои от три индивида и не може да го има, ако един от тях липсва. Това е майката, работничката и търтеят. Интересното при търтеите е, че те оплождат яйцата на пчелите, но реално те се излюпват от неоплодени яйца.

Пчелите са изключително работливи и организирани същества. Животът на една пчела е около 30-35 дни, но тези, които се раждат през есента, преживяват до края на април следващата година. 11 400 пъти в минута - толкова е броят на маховете, които прави пчелата за минута полет, разказа още майсторът пчелар.

Продуктите, които те създават, са няколко. Най-важният е пчелният мед. За производството на един буркан мед пчелите посещават 10 млн. растения. Една пчела за ден успява да събере прашец от около 200 растения. Средният добив на мед от едно семейство е около 20-30 кг. Пчелите произвеждат повече, но част от него и консумират.

Продукт

Медът е изключително полезен, тъй като е лесно усвоим от организма и има незабавен ефект. Няма нужда да се преработва. Вторият продукт е прашецът, който е известен като хляба на пчелите. Той е основният стимул за развитие на семейството.

Млечицето е най-силният продукт, защото съдържа всички незаменими елементи. Прополисът пък е естественият антибиотик, защото има силно антибактериално действие и се смята, че микробите не могат да изработят резистентност към него.

Пчелата е древно същество, много често се цитира Айнщайн, който е казал, че изчезнат ли пчелите, на хората им остават 4 години живот. Това твърдение е пресилено, трябва да се знае, че 80% от опрашването на растенията зависи от тях. Ако те наистина изчезнат, една трета от нашите любими растения няма да съществуват.