0

Н а 15 ноември 2023 г. във Франция, в регион Шампан (около Париж), където са лозята за луксозното пенливо вино, обвинения за модерно робство и трафик на хора предизвикаха две разследвания на прокуратурата. Историята разказват Робърт Шмид, Стефани Венгер, Исхак Анис и Джийван Равиндран, които са работили по проект за разследваща журналистика Champagne Leaks, подкрепен от journalismfund.eu. Материалът е публикуван в Colombo gazette.

През 2022 г. стойността на доставките на бутилки шампанско за първи път надхвърли 6 милиарда евро, като общо 326 милиона бутилки са изнесени по целия свят. Около две трети от гроздето, набрано в региона Шампан, се използва от големите производители на шампанско, включително известни марки като Moët & Chandon и Veuve Clicquot, както и Nicolas Feuillatte, Mumm и Laurent Perrier.

Успехът на индустрията се дължи до голяма степен на чуждестранна работна сила, която съставлява по-голямата част от повече от 100 000 сезонни работници в лозята. Според Федерацията на индустрията за шампанско продукцията на работници от чужбина е надвишила продукцията на френските работници за първи път през 2017 г. Оттогава тя се е увеличила, като някои синдикални представители и други експерти изчисляват, че около две трети от продукцията днес е произведена от чуждестранни работници.

Готова за употреба

Много от тях са наети чрез доставчици на услуги. Тези компании работят като посредници и осигуряват „готова за употреба“ работна сила, която винопроизводителите казват, че е трудно да се намери.

През юни 2022 г. предприемачите Чандрика Сунтаралингам и съпругът й Патмараджа от Шри Ланка, бяха признати за виновни от съд в Реймс за „трафик на хора“ и осъдени на три години затвор.
Двойката пристига във Франция през 2000 година и създава асоциация, наречена Rajviti в град Montbré, предоставяйки услуги на индустрията за шампанско. Френската правозащитна организация Comité Pour L’Esclavage Moderne идентифицира и е помогнала на около 200 жертви, главно от Афганистан. Според Бенджамин Шово, френски адвокат, защитил 15 от тях, „хората са били експлоатирани по нечовешки начин“.

Афганистан

„Работата беше много трудна“, разказва Варзивал от Афганистан, работил за Сунтаралингам. „Работихме до 11 или 11:30 през нощта и се събуждахме около 5 или 6 сутринта. 36 души спяхме в една стая, имаше само една тоалетна... Бяхме гладни, защото ни даваха малко храна.

Друг потърпевш Суманрадж Сандран ги описа като „големи измамници“,

добавяйки, че двойката все още му дължеше голяма сума пари. Съпрузите таксуват много високи цени за квартирите, третират работниците „като роби“, принуждават ги да работят извънредно над стандартните 35 часа на седмица, но не им плащат и заплашват тези, които си искат парите. Няколко шриланкийци и афганистанци са били наети от приютите за бежанци и изпратени в Шампан според френската полицаи и инспектори по труда. Те твърдят, че работниците са били настанявани в пренаселени, порутени къщи без достатъчно тоалетни и душове. Не са имали вода и храна. Някои изобщо не са получавали заплати, а други под минималната по закон.

Сунтаралингам отказаха коментар.

През последните няколко години бяха публикувани статии, в които се описват разкази за гроздоберачи, подложени на модерно робство при производството на шампанско. През септември петима работници загинаха при обстоятелства, които все още се разследват. През същия месец най-малко четири места за настаняване на работници, включително незаконни къмпинги, бяха затворени от публичните власти.

Собственици

В писмено изявление от Comité Champagne, търговската асоциация, представляваща общите интереси на шампанските винарни, пише, че осъждат това неописуемо поведение по най-категоричния възможен начин. В изявлението се казва още, че „индустриалната асоциация се е съгласила с властите да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че подобни действия няма да се повторят. Те ще участват в съдебни производства от страна на пострадалите страни.

Замесени българи в пране на пари

Въпреки наказателното преследване от страна на властите производителите на шампанско си затварят очите пред престъпленията. През 2012 г. винопроизводител беше осъден, след като нае стотици полски граждани чрез фиктивна компания. През 2019 г., след четири години разследвания, имаше втора присъда за настаняване на стотици полски граждани при нечовешки условия. През септември 2021 г. доставчик на услуги беше арестуван за измама на френската държава с „няколко милиона евро“ чрез френско-българска мрежа, която наема 350 до 500 българи всяка година от 2017 г. насам според специални следователи от Лил. Осем души бяха обвинени в незаконна дейност и организирано пране на пари.