0

З агубата на разсад, който сте отгледали от семе с толкова старание заради пролетните слани, може да обезсърчи всеки градинар.

Затова не си струва да жалите усилия да защитите растенията от измръзване.

Да започнем оттам, че трябва да правим разлика между слана и измръзване. Сланата е просто замръзнала роса. Сланата се получава, когато вечерните температури паднат между половин и два градуса по Целзий.

Податливи

Новият растеж като пъпки, цветове, стъбла и листа са по-податливи на поражения от слана. В повечето случаи при малки щети растението успява да се възстанови.

Измръзването се случва, когато нощните температури паднат под нулата. Незащитените растения измръзват и рядко могат да се възстановят. Пораженията са сходни като при слана, но разликата е в степента им. Когато водата в растителните клетки замръзне, едновременно се случват две неща. Както знаем, водата се разширява при замръзване, което означава, че замръзналата вода в растенията разкъсва клетките им. В същото време кристалите, формирани от леда, могат да пробият стената на клетките. Това ще нанесе поражения, когато ледът се размрази (поради тази причина замразените зеленчуци приличат на пихтия, когато се размразят).

Разлики

За съжаление мерките, които се вземат срещу сланите есента, не са същите като тези срещу пролетните слани. През есента става дума за напълно развити растения със зряла коренова система. Те са по-устойчиви като цяло. Дори по-нежните растения могат да устоят на една-две слани. През пролетта обаче имаме работа с разсади. А те са доста деликатни. Те все още нямат добре развита коренова система, която би им помогнала, като влагата се изтласка към корените при падане на температурите. Но голямата разлика е, че през есента земята е все още затоплена. От една страна това изолира корените по-добре. От друга топлината, която се издига от земята, сгрява самото растение през нощта, когато то е покрито. А през пролетта земята е много по-студена. Всичко това прави пролетните слани много по-опасни от есенните.

Изолация

През есента проблемът като цяло се решава, като покриете с нещо растенията. И те ще бъдат добре. Но през пролетта растенията имат нужда от слой изолация около тях, преди да ги покриете. Най-добрата изолация е мулч от слама. Самите растения пък трябва да бъдат покрити – това може да стане и с найлоновите пликчета, които всеки има подръка в дома си. Сложете два-три слоя от тях. Можете да използвате и торбите за многократна употреба, предлагани от редица магазини. Добра работа вършат също буркани с широко гърло, пластмасови кани, пластмасови кофи.

Прогноза

Следете прогнозата за времето редовно. Ако има опасност от слани, пригответе растенията в най-топлата част от деня – това е времето между 3 и 5 часа следобед. Дори през пролетта земята е започнала да се затопля. Използвайте това в своя полза. Мулчирайте земята около растението, за да задържи мулчът топлина. Трябва добре да покриете разсада. Слоят мулч трябва да е с дебелина около 15 сантиметра около всяко растение. Ако го покривате с кофа или буркан, вкарайте мулч под тях. Открийте растението само когато температурата на въздуха е доста над нулата. Ако времето се задържи студено за дълго, оставете растенията покрити. Когато ги откриете, не се притеснявайте, ако има поразени от сланата части. Дайте на растението ден-два да се възстанови, преди да махнете засегнатите от сланата стебла или листа.